Hirdetés
Archivum

A Pécs utazik pénteken Sopronba:

:

Hirdetés

A mérkõzés nagy részében Nicole Ohlde-t nélkülözve, Iványi Dalma ihletett játékának köszönhetõen magabiztosan verte a Pécs a Szegedet a magyar bajnoki elõdöntõ harmadik, mindent eldöntõ találkozóján.

Igazi élet-halál csatára készültek a csapatok, amit jól mutatott a felvezetés is. Volt itt minden, nyílt levéltõl internetes hangulatkeltésen át lelátói transzparensekig, ami csak „kell” egy ilyen összecsapás elõtt. Hatalmas tétje volt a kedd délutánnak, nemcsak a magyar bajnoki fináléban való szereplés joga, hanem az EuroLiga indulás kérdése. Mindennemû szenzációhajhászás nélkül meg lehet kockáztatni, hogy saját jövõjükért, életben maradásukért küzdöttek az együttesek.

A felfokozott hangulat megtette hatását, a szurkolók szépen megtöltötték a pécsi Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnok lelátóját. Az elsõ negyedben azonban nem lelték sok örömüket a rangadóban a hazaiak. Zserzserunova tripláival indult a találkozó, a Szeged gyorsan elhúzott 2-6-ra. A pécsieknél sok volt az eladott labda, a pontatlanság, ráadásul 7 perc játék után Ohlde jelezte Fûzy Ákosnak, hogy nem tudja folytatni a játékot. A MiZo szépen átvészelte ezeket a nehéz perceket, bár a Szeged 19-13-ra is meglépett, az utolsó 4 pont Alexandria Quigley révén hazai oldalon született. A 17-19-es elsõ negyed után mindkét csapatra ráfért a pihenõ.

A mérkõzés összképéhez hozzátartozik, hogy bár kemény küzdelem folyt a pályán, az elsõ mérkõzés pankrációja szerencsére elmaradt. Joggal bízhattunk benne, hogy a folytatásban is a kosárlabdáé lesz a fõszerep.

A második negyed a Pécs dominanciáját hozta, a feladathoz felnövõ Krnjics és a bátor Raksányi pontjaival 24-19-re elhúztak a hazaiak. Nem sokáig tartott az öröm pécsi részrõl, Kajdacsi Judit duplája után 2 perccel késõbb már 26-26 állt az eredményjelzõn.  Fûzy Ákos együttese többször  megtörhette volna riválisát, azonban a kihagyott ziccerek megbosszulták magukat. A megtörésre végül a negyed utolsó 3 percéig kellett várni, ekkor Krnjics, Quigley és Iványi találataival 9-0-s rohanást mutattak be a hazaiak. Ha nincs a dudaszó pillanatában a túlpörgése miatt percekig jegelt Ciglar találata, 9 pontos különbség mellett mehettek volna pihenni a hölgyek. Így csak 37-30-ra ment a MiZo.

A harmadik negyed. Az a negyed, ami idén nem megy Baranyában. Pontosabban nem ment egészen kedd estig. Az elsõ percekben még jött fel a Szeged, kétszer is 5 pontra csökkent a különbség, de aztán szépen fokozatosan a maguk javára fordították a találkozót Iványiék. A Szeged elfáradt, elsõsorban mentálisan fogyott el a kék mezes alakulat. A Pécstõl valójában extra sem kellett, lehetetlenebbnél lehetetlenebb szituációkba sodorták önmagukat a vendégek. A hazaiaknak elég volt minden második ziccerüket értékesíteni, az is 16 pontos elõnyt jelentett. A negyed végén 54-40 állt az eredményjelzõn.

Az utolsó 10 percre úgy futottak ki a csapatok, hogy a Pécs csak önmagát verheti meg. Fûzy Ákos tanítványai mindent meg is tettek azért, hogy ez így legyen, 4 perc alatt csak 2 pontot szereztek, de a Szeged nem tudott élni vendéglátóik hibáiból. Hiába váltott egész pályás letámadásra és csapdázásra a Tisza-parti gárda. Egyedül Ciglarban maradt erõ és tûz, de például a második meccsen parádézó Sipaviciute sehol sem volt, így Németh 7 vagy éppen Horváth Zsuzsa 0 pontja nagyon kevésnek bizonyult.

Sherlock Holmes sem találta volna nyomát annak a Szegednek, amelyik decemberben, januárban a Fenerbahce-t, a Brnót vagy éppen a Gdyniát szorongatta. A mérkõzés végén 73-65 állt az eredményjelzõn, melyre nagy betûkkel fel kellett volna írniuk a pécsi rendezõknek, hogy „Ismét köszönjük Dalma!”.  A kiváló irányító 20 ponttal és a 6 lepattanóval járult hozzá csapata sikeréhez.

A három mérkõzés alapján megérdemelten jutott a fináléba és az EuroLiga 2010/2011-es kiírásába a Pécs. A Szeged sokat hibázott, az elsõ mérkõzésen döntõ pillanatokban nem tudta maga javára fordítani a találkozót, míg a harmadik összecsapáson Ohlde sérülése kínálta lehetõsséggel nem éltek Bencze Tamás lányai.

A folytatás immár a döntõkkel pénteken este Sopronban. Az nem kérdés, hogy a Pécs – Szeged párharc igazi gyõztese Székely Norbert együttese. Ellenfelük fáradtan és meggyötörten, sérülésektõl sújtva gyakorlatilag a csodában bízhat. Igaz kezdõdtek már úgy beszámolók, hogy pécsi csoda…

Eredmény

MIZO PÉCS 2010–SZEVIÉP-SZEGED 73–65 (17–19, 20–11, 17–10, 19–25)

Hirdetés