Hirdetés
Archivum

A Pécsnél az elõny a bajnoki döntõben:

:

Hirdetés

Hatalmas fordulatokat hozott a magyar bajnoki döntõ elsõ mérkõzése. A feszült hangulatú pécsi összecsapáson a hazaiak végül 82-76-ra diadalmaskodtak és ezzel megõrizték pályaelõnyüket.

Vegyes érzésekkel készülhettek a csapatok és a szurkolók a magyar bajnoki döntõre. A Pécs és a Sopron ugyanis márciusban kétszer is találkozott. Ezek közül a pécsiek az alapszakasz végén kiütéses 31 pontos gyõzelmet arattak. 8 nappal késõbb a kupadöntõn a Sopron visszavágott és remek játékkal megérdemelten hódította el a serleget.

Töredezett játékot hozott a finálé elsõ negyede. Horti sikeres büntetõje után születtek meg az idei sorozat elsõ pontjai. Ezt követõen azonban a hazaiak vették kezükbe az irányítást. A Pécs szombati 10 sikeres triplája közül az elsõt Nagy-Bujdosó szerezte, ezzel 3-2-re módosítva az állást. A baranyaiak szépen lassan megléptek és 20-13-nál már jelentõsnek nevezhettük az elõnyüket. A Sopron azonban még idõben feleszmélt. A sérülése ellenére pályájára lépõ Tamane vezetésével ledolgozta hátrányát a trónkövetelõ és a negyed végére 25-22-re zárkóztak fel. Az elsõ periódus krónikájához hozzátartozik, hogy rengeteget állt a játék a sok személyi hiba miatt, Kelsey Griffin például már háromnál járt 10 perc után. Ekkor joggal tehettük fel a kérdést, hogy melyik vezetõedzõnek kell elõbb belenyúlnia a szokott rotációjába a faultok miatt.

A második negyed elején 25-25-nél Eördögh triplája követõen egyenlítettek a vendégek. Ekkor azonban egy újabb fordulat következett. Coleman reklamálás miatt technikait kapott, ami után a Pécs egy 9-1-es futással 34-26-ra lépett meg ellenfelétõl. A Sopronnak azonban erre is volt válasza, Honti remek tripláját követõen 36-34-re jött fel Székely Norbert együttese. Ekkor Zeljko Djokicnak kellett egy idõkéréssel rendet tennie tanítványai fejében. Ez úgy tûnt sikerül, mivel ismét megugrott a különbség. Már-már állandósulni látszott a differencia és nyeregben érezhették magukat a hazaiak, amikor Griffin nemcsak begyûjtötte a negyedik személyi hibáját, de annál az esetnél lent is maradt a parketten. Az amerikai játékost térdsérülés miatt mentõvel szállították kórházba. Úgy tûnt azonban ez sem zavarja meg a hazaiakat, akik 52-43-as állásnál 9 pontos elõnnyel vonulhattak a szünetben pihenõre.

A harmadik negyed elején majd’ felrobbant az idegtõl mindkét kispad. Mivel hatalmas fordulat állt be a találkozón, csak éppen nem a játékosok által, hanem a játékvezetõknek köszönhetõen. A következetlenség iskolapéldáját láthattuk, ami az elsõ félidõben még szabálytalannak számított, ott a másodikban már néma maradt a síp. Két EuroLigában edzõdött nemzetközileg elismert csapatot elképesztõ komédiába sodortak bele a játékvezetõk, csak éppen a kialakult helyzet egyáltalán nem volt vicces.

A harmadik etap elején a pécsiek találták meg elõbb a ritmust. Hamar 10 pont fölé nõtt a különbség és Székely Norbertnek már 1 perc után idõt kellett kérnie. Ekkor talán nem volt olyan ember, akiben az alapszakasz végi kiütéses pécsi gyõzelem emlékképe ne jött volna elõ. Kísértetiesen hasonlított a harmadik negyed elsõ fele arra az összecsapásra. Quigley triplája után 64-47-re módosult az állás és eldõlni látszott a csata. A Pécsnek már csak annyi dolga lett volna, hogy beviszi a döntõ ütést (ez valószínûleg a 20 pontos különbég) és már készülhettek volna az együttesek a szerdai összecsapásra. Csak éppen nem ez történt. Kezdett érzõdni a hazaiakon, hogy Griffin kiválásával megbomlott az eltervezett rotáció. Ennek ellenére a 30 perc után kialakult 69-56-os eredmény, több mint bíztató lehetett a baranyaiak számára.

A negyedik periódusra a Pécs nem tudott megújulni. Krivacevic találatai után gyorsan 10 pont alá csökkent a differencia, azaz újra minden nyílt volt. A hazaiak életét tovább nehezítette két buta “utánanyúlás” miatt összeszedett két technikai hiba is. Ezzel jól élt a Sopron, amely eközben Krivacevic, Honti, Tamane, Eördögh és Németh személyében megtalálta azt az ötösét, amivel eredményes lehet a nagy hazai riválisa ellen. 73-70-re zárkóztak fel a vendégek és Eördögh Edit kezében ott volt az egyenlítés, de a triplája kiszédült a gyûrûbõl. Ezt követõen azonban Fegyverneky betalált távolról és 76-70-re megugrott a különbség. A végjáték már egy sorminta szerint alakult, felzárkózott többször is 2-4 pontra a Sopron, de a hazaiaktól mindig volt, aki betaláljon. Az utolsó percben 78-74-nél Ivényi egy bravúros duplával eldöntötte a találkozó sorsát. Végül 82-76-ra nyert a Pécs!

A mérkõzés legeredményesebbje Zane Tamane volt, 21 pontjával. A lett center emellett 7 lepattanót is leszedett. A Pécsnél Fegyverneky 18 és Quigley 17 pontig jutott.

Eredmény

Pécs 2010 – MKB Euroleasing Sopron 82-76 (25-22, 27-21, 17-13, 13-20)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 a Pécs javára.

Statisztika

Hirdetés