Hirdetés
Magyarország

A PINKK otthonában folytatja a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szombaton 18 órától a PINKK Pécsi 424 otthonában lép pályára a Sopron Basket a bajnokság 20. fordulójában. Laczka Miklóssal, a soproniak másodedzőjével beszélgettünk a találkozó felvezetéseként.

Február 26., szombat
18:00 PINKK Pécsi 424 – Sopron Basket
Kozármislenyi Sportcsarnok
Játékvezetők: Tőzsér Dénes Kelemen, Söjtöry Tamás Ferenc, Györfy Rúben (Schäffer Béla Róbert)

A Sopron Basket csütörtökön 76-48-ra múlta felül az NKA Universitas PEAC gárdáját. Nem mindennapi kupadöntő után nehéz helyzetben lépett pályára a Sopron. Így rögtön azzal a kérdéssel fordultunk Laczka Miklós felé, hogy a találkozó elérte-e a célját.

„Elérte a célját, de inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy tettünk egy fontos lépést a kupadöntő után. Ez az, amit röviden el lehet mondani. Érdekes meccs volt, mert nem tudtunk teljes csapattal kiállni és ennek megfelelően csúsztak a játékba hibák, nem nyújtottunk végig kiegyensúlyozott teljesítményt. Viszont a küzdéssel, az akarattal, a csapategységgel nem volt probléma és ez mindenképpen pozitív. Akadtak olyan periódusai az összecsapásnak, amikor a támadójátékunk is kifejezetten jól működött.” – mondta Laczka Miklós.

A szabályok miatt nem léphetett pályára Stefanie Dolson, míg Briann January kisebb sérüléssel bajlódott, így két játékossal kevesebbet tudott forgatni a Sopron, mint a szombati Magyar Kupa elődöntőben.

„Éppen ezért sok pluszra volt szükség azoktól, akik tudtak játszani ezen a meccsen. Ez egy nagyon pozitív dolog, jó volt azt látni, hogy akik pályára léptek, milyen erőbedobással játszottak és mennyire rá tudtak pörögni erre.” – tette hozzá a soproniak másodedzője, akinek azt is felvetettük, hogy a Magyar Kupa finálét követő nehéz lelki helyzetből ezzel át is lendült a csapat.

„Szerintem ezt még korai lenne kijelenteni. Lesz bőven lehetőségünk, amikor ezt tudjuk bizonyítani. Ahogy mondtam, ez csak egy lépés volt. Hosszabb távon tudunk választ adni erre.” – fogalmazott Laczka Miklós.

A Sopron Basket kérésére került sor a halasztásra, így Stefanie Dolson nem játszhatott. Az a kettősség alakult ki, hogy haladni kellene a beépítésével, de csütörtökön mérkőzéshelyzetben nem volt lehetősége.

„Így van, de erre igyekeztünk hangsúlyt fektetni. Ugyanúgy edzett a csapattal. Bár nem volt sok alkalmunk edzeni, így ilyen téren nem volt sok lehetőségünk haladást elérni. Most a szombati meccsen pályára léphet és folytatódhat a beépülésének a folyamata.” – tette hozzá Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Kevés idő telik el a két mérkőzés között. Csütörtök után szombaton lép pályára ismét a Sopron. „Ilyenkor tudunk videót nézni a csapatról, képbe kerülni a játékukkal, de nincs mód részletes elemzésre, felkészülésre. Igyekszünk kihasználni az időt. A kulcsjátékosaink sokat játszottak, így a regeneráció is fontos szerepet kapott.” – mondta a pénteki napról Laczka Miklós.

A listavezető látogat a sereghajtóhoz, de Laczka Miklós arra figyelmeztetett, hogy minden ellenfelet meg kell tisztelni, csak ilyen felfogásban szabad dolgozni.

„Mondhatom, hogy amióta ez a stáb így együtt itt dolgozik, nem volt olyan helyzet, meccs, aminek ne mentünk volna úgy neki, hogy arra is fel akarunk készülni.” – hangsúlyozta. „Minden esetben megtiszteljük azzal is az ellenfelet, hogy igyekszünk felkészülni maximálisan és olyan teljesítményt nyújtani, hogy képviseljük azt a szintet, ahol van a csapatunk. Ebbe néha csúsznak hibák, de a törekvés ez.” – mondta Laczka Miklós, hozzátéve, hogy az ellenfél javuló formája is erre kötelezi a stábot.

„A PINKK új vezetőedzővel dolgozik az új év óta, javuló tendenciát mutat, jobban játszanak. Összességében, ha már csak az ember ránéz arra, hogy fizikálisan milyen állapotban vannak, milyen erőbedobással játszanak, szerintem ég és föld az őszihez képest.”

Ezt mutatja az is, hogy két januári sikerével esélyt teremtett magának arra a PINKK, hogy elkerülje az utolsó helyet.

„Ez egyetlen dolognak köszönhető, hogy ők ezért sokat és keményen dolgoztak. Éppen ezért sem lehet őket félvállról venni és lebecsülni. Nyilván reálisan kell látni a helyzetet, de egyénileg és csapatszinten is fejlődtek. Vannak olyan játékosaik, akik képesek fejtörést okozni. Gondolok itt Bozica Mujovicsra, Denia Davis-Stewart-ra vagy Jáhni Zsófira.” – mondta Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A PINKK-ből kiemelkedik a 13.8 pontot, 3.2 lepattanót és 4.6 gólpasszt átlagoló montenegrói irányító Bozica Mujovic, akivel olvasóink a montenegrói válogatott mérkőzései kapcsán is találkozhatnak rendszeresen.

„Magas játékintelligenciával rendelkező játékos, akiről mondhatom: európai szinten is jegyzett. A montenegrói válogatottban szintén képes jó teljesítményt nyújtani. Szerintem már csak ő is sokkal jobban használja ki ezt a lehetőséget, mint a szezon első felében tette. A játékának a feljavulása egyértelműen eredményezi a csapat játékának a feljavulását is.” – tette hozzá Laczka Miklós, mielőtt rátért volna arra, hogy a szakmai stáb milyen gondolatokkal küldi pályára a játékosokat.

„Előrelépett a PINKK abban, hogy jobban olvassák a játékot, jobban mozognak labda nélkül és jobban meg tudják büntetni az ellenfél által elkövetett védekezésbeli hibákat. Nálunk magas szintű koncentrációra lesz szükség. Nem lehet „elaludni a pályán” bármilyen szituációban és fizikálisan kell kosárlabdáznunk, hogy ne tudják ezeket az opciókat könnyedén megtalálni. A komfortzónájukból igyekszünk kimozgatni őket, mert van egy fizikális fölényünk, amit muszáj kamatoztatni. Ha ez sikerül, akkor az a játék minden elemében jó előfeltétel lehet ahhoz, hogy minden jól menjen.” – mondta Laczka Miklós.

A PEAC ellen kedvezően alakult az eladott és a szerzett labdák aránya, ami ilyen mérkőzéseken kulcsfontosságú.

„Igen és ennek az alapja a jó védekezés. Ha fizikálisak tudunk lenni, ha koncentráltak tudunk lenni, akkor az ellenfeleket hibákra kényszeríthetjük. Egyrészt a gyorsindításokból szerzett könnyű kosarak sokat tudnak lendíteni a csapaton és egyáltalán az egész játéknak jobb ritmust ad, folyamatosan jobb állapotba tudja a csapatot hozni, ha ebből önbizalmat építhetünk.” – mondta Lazcka Miklós.

A Sopronnak a kozármislenyi túra után lesz pár napja edzésmunkára, hiszen legközelebb majd a DVTK ellen lép pályára. Az a találkozó jövő péntekre jött előre, de ez nem befolyásolja a hét eleji terveket. „Ez csak kisebb változást okoz, amihez alkalmazkodni kell. Alapvetően a hét eleje úgy fog kinézni, mint, ha a meccs szombaton lenne.” – tette hozzá Laczka Miklós.

Hirdetés