Hirdetés
Magyarország

A rájátszás 3. fordulója előtt a Ludovika-FCSM Csata – Tursics Krisztiánt kérdeztük:

:

Hirdetés

Szerdán elrajtol a Ludovika-FCSM Csata és a Vasas Akadémia párharca az 5. helyért. Tursics Krisztiánt, a Ludovika-FCSM Csata vezetőedzőjét kérdeztük a rájátszás eddigi tapasztalatairól.

Kezdjük a 2. fordulóval és a TFSE-MTK-val vívott párharccal. Három meccs, 120 perc játékidő. Hogy érzed, melyik volt az a pillanat, amikor felétek billent a párharc lélektana?

A második meccsen, amikor győztesen hagytuk el a pályát idegenben. Akkor éreztem, hogy egy kicsit átbillent a párharc. Mélyre kerültünk az első meccsen, ami számomra egy kicsit meglepetés volt. Kiváló edzésmunkát végeztünk az azt megelőző héten és ezt követően mégis jött egy gyenge teljesítmény, rossz játék. Amikor idegenben nyertük szerdán, akkor viszont azt éreztem, átbillent a dolog és onnan már be fogjuk húzni a párharcot.

Nem feladatom védeni a játékosokat, de az első meccs olyan emberi dolognak tűnik. Hiányzott az ellenfél két legjobb légiósa, viszonylag friss sikerélményetek volt a TFSE ellen februárból. Joggal gondolhatták úgy a játékosok, hogy “valahogy csak megnyerjük”. 

Igen, de ez nem mentség. Nem szabad felmenteni a játékosokat. Ha a kiesik az ellenfél két legjobb pontszerzője, akkor is be is kell bizonyítani a pályán, hogy jobban vagyunk és meg kell őket verni 20 ponttal. Én ezt a reakciót vártam, de sajnos nem ezt kaptuk.

Többször elmondtam, nem azzal van a probléma, hogy rosszul játszunk. Ez benne van, de energia nélkül és úgy, hogy gyakorlatilag momentumunk nem volt a mérkőzésen, az egy vállalhatatlan teljesítmény. Nem mondom, hogy a többi mérkőzésen jól kosárlabdáztunk, de legalább küzdöttünk azt is figyelembe véve, hogy mekkora tétje van a párharcnak és annak, hogy az 5. helyért játszhatunk, amit titkon kitűztünk magunk elé a szezon előtt.

Ez azt jelenti, hogy az első és a második meccs között elsősorban a fejekben kellett rendet rakni?

Mentáltréning volt. Komolyra fordítva a szót, szükségessé vált egy kicsit a fejek felfrissítése, nem lettek ők rosszabb játékosok, hanem egyszerűen le kellett tisztázni egy-két dolgot, hogy hogyan kell hozzáállni egy-egy mérkőzéshez. Ezt láthatta mindenki, amikor a szerdai meccsen egy másik arcát mutatta a csapat és meg is szereztük a győzelmet. Jó volt nézni, ahogy idegenben gyakorlatilag simán nyertünk és így kell tovább haladnunk a Vasas elleni párharcban.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Két adatot írtam ki a statisztikákból. Az első meccsen 14 eladott labdátok volt, a másodikon (7) és a harmadikon (7) összesen jegyeztek fel ennyit nálatok. A másik ilyen pedig a lepattanócsata, amit egyszer megnyertetek, egyszer döntetlen volt és mindössze egyszer maradtatok benne alul. 

Az, hogy le tudtuk szorítani 10 alá az eladott labdák számát, egy pozitív dolog. Egész évben próbáltunk arra törekedni, hogy ne adjunk könnyű kosarakat és ne legyenek olyan eladott labdáink, amivel az ellenfelet hozzuk helyzetbe.

A lepattanókat tekintve pedig az egész év egy nagy előrelépés volt, mert a tavalyi és a tavalyelőtti szezonban nem kicsit küzdöttünk a lepattanókkal. Most egészen szépen kontrolláljuk a mérkőzéseket. Az, hogy egy-kettővel ide vagy oda billen a mérleg, teljesen normális és ezzel a teljesítménnyel viszonylag elégedett vagyok.

Tudom, hogy az online élőkép csak a töredékét adja vissza a játék dinamikájának, de a harmadik meccsen én azt éreztem, hogy a 10 pontos előny leadása ellenére végig kézben tartottátok az irányítást. 

Nagyjából, igen. Voltak nehéz pillanataink. Főleg amikor a negyedik negyedben átvette a vezetést a TF. Az egy momentum volt, észnél kellett lennünk, hogy ne engedjük tovább őket. Sikerült kontrollálni a helyzetet. A végén jól működött a védekezés, higgadtak maradtunk támadásban és ez a hétpontos győzelem egy teljesen jó eredmény volt számunkra.

A klub történetének első play-off párharcát ráadásul kezdő irányítótok, Horváth Bernadett nélkül nyertétek meg. Ez számomra azt mutatja, hogy stabil a játékrendszeretek, működik meghatározó játékosotok nélkül is. 

Ez normális emberi reakció, a játékosoknál így kell lennie. Ha egy kulcsember kidől a sorból, akkor a többiek igenis bebizonyítják, hogy elő tudnak lépni és hozzá tudnak tenni a játék több paraméterében a csapat teljesítményéhez. Ez történt most.

Amúgy sem nagy a rotációnk és ebből kiesett a kezdő irányító. Jól reagáltunk erre és Betti nélkül meg tudtunk nyerni egy párharcot, ami nem kis teljesítmény. A klub egész történetében egy fontos lépés ez, amivel most a nemzetközi kupás helyekért tudunk játszani.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Felteszem a megválaszolhatatlan kérdést: mi a jobb, lendületből érkezni egy párharcra vagy pihenni? A Vasas ugyanis már jóval korábban kivívta a továbbjutást a PEAC ellen.

Nagyon kíváncsi leszek én is. A Vasas egészen pontosan múlt héten kedden befejezte a párharcát. Onnantól kezdve készülhet ránk, pihent is. Mi ez idő alatt lejátszottunk két meccset és nem vagyunk frissek. Ez majd a pályán fog eldőlni, hogy ebben a párharcban kinek lesz igaza, jobb meccsben lenni és folytatni a szerda-szombat ritmust vagy több, mint egyhetes pihenőből megérkezni. Én bízom benne, hogy képesek leszünk tartani ezt az energia szintet.

Említetted az energia-szintet. Ritka az 5-8. hely között olyan párharc, amikor mindkét csapat őszinte sikerélményként tekinthet a megszerezhető pozícióra.

A Vasasnak ez egy extra év és ezúton is gratulálok nekik, mert kiemelkedő szezont futottak. Kiváló eredmény számukra, hogy itt lehetnek és az 5. helyért játszhatnak. Nekünk sem szabad szégyenkezni, mert voltak problémáink egész évben. Én egy nagyon jó párharcot várok, egy igazi budapesti csata lesz. Próbáljuk megnyerni és megszerezni az 5. helyet, ami nem kis bravúr lenne a szezonban.

Január elején lejátszottátok a Vasassal az egymás elleni alapszakasz mérkőzéseket. Pasaréten hosszabbítás után 88-83-ra kaptatok ki, majd hazai pályán 54-42-re nyertetek. Ezekhez vissza lehet valamennyire nyúlni?

Nehéz, mert akkor sem teljes csapattal voltunk. Bajlódtunk sérülésekkel azokban az időkben is. Az elsőn például Lelik Réka nem állt rendelkezésre. Ilyen szempontból ez az előttünk álló teljesen más szituáció lesz. Most más kulcsjátékosunk hiányzik a rotációval. Saját aktuális dolgainkkal kell foglalkozni. Azt tudom mondani, amit az elején is, hogy az elmúlt hetekben egészen jó edzésmunkát végeztünk. Próbáljuk érvényesíteni, hogy nálunk van a pályaelőny és ezt az első mérkőzést be kell húznunk.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Bár tudom, hogy azóta már a 2. forduló eredményeit is ismerjük, de zárásul még beszéljünk a Szekszárd elleni negyeddöntőről. Az első meccsen nagy különbség mutatkozott, de a másodikon komoly erőt mutattatok.

Egy nálunk jóval erősebb kerettel és tapasztalattal rendelkező csapat volt az ellenfél. Ez az első meccsen ki is jött, de a másodikon szerintem óriási bravúr volt, amit csináltunk. Nagyon nagy rotációval játszottunk, a fiatalok nem kevés időt tölthettek a pályán, lehetőséget kaptak a bizonyításra és ott tartottunk, hogy a negyedik negyedben négy perccel a vége előtt vezettünk a Szekszárd ellen.

Nem kis energiabefektetés volt az a meccs, sőt az egész párharc a csapat számára és nem hiszem, hogy szégyenkeznünk kellene, mivel egy ilyen kaliberű csapat ellen hazai pályán játszottunk egy egál mérkőzést. Végül a papírforma érvényesült, továbbjutott a jobb csapat, de egy izgalmas és élvezetes negyeddöntő volt.

Nekem a legfontosabb a második meccsről, hogy nem csak felismertétek a lehetőséget a felzárkózásra, hanem éltetek is vele. Erre lehet építeni.

A félidőben 21 pontos hátrányban voltunk és óriási dolog, ami azt követően történt. Azért mutatja ez a párharc az erőnket, mert előtte problémákkal küzdöttünk, nem edzettünk együtt, mivel a légiósok elkapták a Covidot és sérülés miatt a párharcban egy légiós állt rendelkezésre. Ezek után még momentumunk is volt a győzelemhez. Én is azt gondolom, hogy ez egy nagyon pozitív dolog és ennek megfelelően pozitívan tudom értékelni az első párharcot, mert ebből csak tanulni lehet.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés