Hirdetés
Magyarország

A Reyer Veneziával vív Euroliga selejtezőt az Aluinvent DVTK:

:

Hirdetés

Szerdán megkezdődnek a női kosárlabda Euroliga-selejtező párharcai. A nem magyar érdekeltségű mérkőzéseket már felvezettük röviden, most következzen az Aluinvent DVTK és a Reyer Venezia csatájának beharangozója.

Fotó: DVTK.eu

Az Euroliga selejtezők sajátossága, hogy bármit hoznak a párharcok, a résztvevő csapatoknak van folytatás nemzetközi porondon. Ebből a párosításból a továbbjutó a Castors Braine, az USK Praha, a Cukorova, a Bourges, az Orenburg, a Riga és nem utolsó sorban a címvédő Jekatyerinburg mellé kerül az Euroligában. A kuparendszerű, oda-visszavágós párharcot elbukó alakulat az Európa Kupa főtábláján a Basket Landes, a Cadi La Seu és a PEAC-Pécs mellett folytatja.

Az előbbiekben vázolt helyzetből adódóan igazából veszíteni valójuk sincs a csapatoknak. A DVTK esetében például egy szép kihívást jelentő fontos lépcsőfok lenne az Euroliga főtáblája. Ugyanakkor az Európa Kupában a jelenlegi kerettel akár eredményorientált szereplésben is lehetne gondolkozni, aminek szintén megvan a maga motivációs bázisa. Ennyire azonban ne szaladjunk előre.

Mindkét csapat a tavalyi erősségeiben bízik

A DVTK nagyon jó érzékkel épített nyáron a tavalyi bajnoki ezüstérmes keretére. Medgyessy Dóra, Szücs Réka, Kányási Veronika, Maja Škorić, Katona Szidónia, Zele Dorina, Chanel Mokango, Kiss Angelika, Frindt Nikolett és Shatori Walker-Kimbrough hosszabbított. Érkezett Pusztai Petra és Cyesha Goree. Ugyanakkor a csapatépítés során nehézséget jelentett Chanel Mokango súlyos sérülése, akinek a helyére Ziomara Morrison-t szerződtette a klub. A chile-i center pénteken a Vasas elleni felkészülési meccsen 12 ponttal debütált.

Nem lehet majd itt a selejtezőn Shatori Walker-Kimbrough sem, akinek még nem zárult le a WNBA szezonja. Igaz, a helyzete nem derült égből villámcsapásként érkezett. A sportág erőviszonyait látva már a nyár eleje óta kellett azzal számolni, hogy a tengerentúlon a csapata a Washington Mystics az egyik legnagyobb bajnokesélyes. Az eddig kiemelteken felül a sérült Kányási Veronika és a műtétje után az edzéseket a héten megkezdő Katona Szidónia még mindig nem bevethető.

Az összeszokottság továbbjutást érhet

A hiányzók azért okoznak igazán nehézséget, mivel a szezon első tétmeccse lesz az Euroliga selejtező. Itt az összeszokottság mindennél többet ér. Nem kell messzire menni, ott van a tavalyi példa. Akkor a TTT Riga a Reyer Veneziát ejtette ki, míg a görög Olympiacos az akkor még igen komoly kerettel dolgozó Wisla Krakow-t. Mindkét esetben azt lehetett látni, hogy a régebb óta együtt dolgozó, stabil alapcsapattal rendelkező gárda sokkal jobban reagálta le a hirtelen érkező nagy terhelést és téthelyzetet.

A mostani párharc szempontjából kicsit rossz is, hogy az olaszok egy évvel ezelőtt megégették magukat a selejtezőben. Biztosan értékelték a tapasztalatokat. Alig változtattak a kereten, ráadásul a tavalyinál lényegesen több felkészülési meccset kötöttek le, egészen pontosan hetet. Az összeállításukat nézve maradt Laura Macchi, Debora Carangelo, Martina Bestagno, Jolene Anderson, Anete Steinberga, Valerria De Pretto, Gaia Gorini. Új igazolás pedig Gintare Petronyte, Chiara Pastore,illetve visszatért kölcsönből Alex Ciabattoni.

Az elmúlt szezon élményeire építve

A DVTK és a Reyer Venezia sorsa több szálon összefonódott az utóbbi időben. Az Euroliga selejtező elbukása után ugyanis a Reyer tavaly a DVTK csoportjába esett vissza az európa Kupába, ahol magas hőfokú meccseket vívtak a felek. Velencében még november elején 92-75-re nyertek a hazaiak. Csalóka az eredmény, mivel 28 percen át kiegyenlített összecsapást láthattunk.

December végén pedig jött a máig emlékezetes siker Chanel Mokango dudaszós duplájával, amikor az utolsó perceket már felállva tombolta végig a miskolci publikum. A szezon egyik legjobb hangulatú találkozója volt.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem szabad megfeledkezni Cyesha Goree személyéről, aki tavaly ősszel még a velenceieket erősítette. Az olaszok mind a tíz Európa Kupa mérkőzésén játszott és azt követően váltak el a felek útjai, hogy a Reyer búcsúzott a nemzetközi porondtól. Goree innen szerződött Salamancába, ahol két mérkőzésen összesen 30 percet a pályán tölthetett az Euroligában.

Megjósolhatatlan végkimenetel

Mivel a szezon első tétmérkőzését fogja vívni mindkét csapat, megjósolhatatlan, hogy melyik oldal milyen formában lép pályára. Az biztos, hogy az olaszok a tavaly decemberben látott csapatukhoz hiányposzton erősítettek Gintare Petronyte megszerzésével. Egy karakteres center érkezett, aki eddig minden állomáshelyén abszolút húzóember volt. A DVTK eközben valamivel alacsonyabb, de mozgékonyabb kerettel fogja majd felvenni a versenyt.

Nyilván megkerülhetetlen Jolena Anderson és Anete Steinberga kettőse, akiknek a semlegesítését télen kiválóan oldotta meg a DVTK. A miskolci meccsen kettőjüknek összesen 21 mezőnykísérlete volt és abból csak hatot dobtak be, kettőt Anderson, négyet Steinberega. Ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy a Reyer legutóbbi felkészülési meccsén a Geas ellen akadt olyan negyede Anderson-nak, amikor egymaga 13 pontot szerzett.

Maradva a felkészülési meccseknél, a DVTK-nál továbbra is megállíthatatlanul osztotta a gólpasszokat Medgyessy Dóra. A pontokért pedig leginkább Cyesha Goree és Maja Skoric felelt. Ilyen hiányos összeállításban a kettőjuk támadó-potenciálja még inkább ki kell, hogy tűnjön a mezőnyből. Érdekes lesz figyelni, hogy mennyire tud érvényesülni a palánk alatt Morrison. A DVTK az elmúlt szezonban bizonyította, hogy senkitől sincs tartani valója és a szurkolók támogatása mellett olyan előnyre tehet szert, amivel esélyt adhat a velencei visszavágóra.

Hirdetés