Hirdetés
Európa

A Rózsahegy az esélyes Szlovákiában:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdődnek a bajnoki küzdelmek a szomszédos Szlovákiában. A legnagyobb esélyes a címvédő MBK Ruzomberok, de a Piešťanské Čajky és a Young Angels Kosice is odaérhet.

Az MBK Ruzomberok tavalyi bajnokcsapatához képest több változást is eszközölt. A légiós igazolásokat tekintve a legfrissebb szerzemény az amerikai Sherise Williams, akinek jó számai voltak Puerto Ricóban, de nagy kérdés, hogy ezen a szinten mire képes. Teodora Turudic tűnik egy igazán jó választásnak. A szerb tehetség a tavalyi a soproni U20-as Eb-n ezüstérmes válogatott egyik legjobbja volt. Több jó nevű európai gárda igyekezett elhozni Belgrádból idén nyáron a 178 cm magas ponterős fiatalt. Mellette pedig érdemes kiemelni, hogy a hazai mag megerősítésére is tett kísérletet a Rózsahegy. Amerikai tanulmányok és olaszországi légióskodás után visszatért hazájába Michaela Raková. A leginkább Pöstényből ismert Nikola Dudášová pedig brnói légióskodás után tér haza.

A Piešťanské Čajky idén Európa Kupa nélkül, de a CEWL és az EWBL sorozatban történő szerepléssel teszi teljessé a versenynaptárját. A keretüket jelentősen átalakították. Az elmúlt szezonban hazánkban szereplő Katerina Tetemondová és Danielle Hamilton-Carter hozzájuk igazolt. Mellettük még Terézia Sailerová, Jessica January, Matea Tadić és Yasmine Bidikuindika az új szerzeményeik. Az előszezonban sok sérülés hátráltatta a csapatukat és a magyar együttesek ellen keveset mutattak, de ettől függetlenül ez egy működőképes keret lehet hosszabb távon.

Kassán mozgalmas időszakot élnek, ami finoman szólva sem csak a csapatépítésről szól. Továbbra is hadban áll a klub és a város az Angels Aréna néven ismert csarnok kapcsán. Július végén még az sem volt biztos, hogy nevezik az élvonalba a Young Angels Košice gárdáját. Végül a város a szükséges felújításokat elvégezte és megkezdődött a párbeszéd a klubbal a tartós hasznosításról. Ami a kassai gárdát illeti. Ez lesz a második év, hogy a klub a Young Angels Košice Akadémia növendékeire épülő junior csapatát nevezi a bajnokságba és az EWBL sorozatba. A csapat vázát alkotó hat kulcsjátékos maradt tavalyról. A Kassa adta a legtöbb játékost a szlovák Universiade válogatottba és több korosztályos válogatott fiatal felkerült az Akadémiáról. Emellett érkeztek erősítések a megszűnt poprádi klubtól is. Két légióst igazoltak Kahlia Lawrence és Allison Le Claire személyében.

A szlovák élvonalat idén hat klub alkotja, a három kiemelt gárda mögött az ŠBK Šamorín, a Dubček Bratislava és BK ŠKP 08 Banská Bystrica küzdhet a 4-6. pozícióért.

Hirdetés