Hirdetés
Európa

A Rózsahegy első Euroliga sikerét idézték fel:

:

Hirdetés

A szlovák közszolgálati csatorna is múltidézéssel tölti meg sportműsorait. Ezek között kétszer is levetítették az Euroliga 1999-es döntőjét, mely során az SCP Ruzomberok az olasz SFT Como-t győzte le. A brnói Final Four végén ért fel először Európa csúcsára a rózsahegyi gárda és Natalia Hejkova. Egy évvel később ezt a menetelést egy újabb siker követte.

A rózsahegyiek abban a szezonban hatalmas sorozatot mutattak be. A lebonyolítás a jól megszokott rendet követte. Végül 10 győzelemmel és 4 vereséggel az A-csoport élén zártak, így a “B” jelű nyolcas negyedikjével a Bourges gárdájával vívtak negyeddöntőt. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban az első meccset elveszítették hazai pályán. Utána viszont nyertek Franciaországban, majd hazai pályán már esélyt sem adtak a Bourges-nak.

A brnói Final Four mezőnyét nézve az SCP Ruzomberok a nagy menetelése ellenére nem számított favoritnak. A többség a korábbi kétszeres győztes Como sikerét várta. Róluk a basket.sk múltidézőjében Natalia Hejkova elárulta, hogy maguk az olaszok is a végső győzelemmel számoltak. Már le volt szervezve az ünneplésük vasárnap estére a szlovák edzőnő szerint. A klub, akkoriban a női Euroliga szintjéhez képest szokatlanul tehetősnek számító támogatói köre, pedig magánrepülővel érkezett a vasárnapi döntőre.

Az elődöntőben a Rózsahegy a Galatasaray-t verte 54-47-re, míg a Como a Wuppertal-t 70-53-ra. A fináléban végig a szlovák gárda vezetett. Magas játékosaik (Svisceva, Marencikova) faultproblémái ellenére 30-17-re léptek az első félidőben. A szünetben 34-23-ra vezettek és ezt a 10 pont körüli differenciát összességében stabilan menedzselték. A 63-48-as sikerük alkalmával Martina Godályová 16, Natalia Sviceva 14 egységig jutott. Olasz oldalon Isabelle Fijalkowski emelkedett ki 16 ponttal és 5 lepattanóval.

Fotó: TASR

Hirdetés