Hirdetés
Archivum

A Salamanca lett Európa legjobbja:

:

Hirdetés

A jobban támadó és a sikerre kicsit éhesebb Salamanca nyerte a nõi kosárlabda EuroLigát. A spanyol együttes a harmadik negyedben már 20 ponttal is vezetett és bár a negyedik periódus elején felzárkózott a címvédõ, Lucas Mondelo hölgykoszorúja a kezében tartotta a mérkõzést. A Salamanca története során elõször ülhetett fel Európa trónjára.

Magyar idõ szerint vasárnap délután 15 órakor rendezték a nõi kosárlabda EuroLiga fináléját Jekatyerinburgban. A döntõben a címvédõ Szpartak Moszkva és a spanyol Salamanca csapott össze. Az oroszok sorozatban ötödik alkalommal érhettek volna fel a csúcsra, míg a Salamanca története elsõ nemzetközi sikerére készült. A spanyol együttes hatalmas lehetõség elõtt állt. Nem lebecsülve a Szpartak Moszkva idei keretét, de azt a hispánok biztosra vehették, hogy ha legközelebb is eljutnak a EuroLiga fináléjába, akkor ennél a Szpartak Moszkvanál biztosan erõsebb ellenfelet kellene kiütniük a díszes trófeáért. Magyarul: verhetõ ellenféllel néztek szembe és ez egy EuroLiga döntõben nagy szó!

Az elõdöntõk során, bármilyen furcsán is hangzik mivel Európa magasan négy legjobb csapatáról beszélünk, az együttesek egymás hibáiból éltek. Finoman szólva sem a parádés megoldások jellemezték a Final Four eddigi találkozóit és a döntõ sem éppen álomkosárlabdával kezdõdött. Ez kivételesen nem elütés, 6 perc játék után 2-4 állt az eredményjelzõn és ez Salamanca elõnyt jelentett. Az elsõ szakasz végjátéka egyértelmûen a spanyol együttesrõl szólt, Torrens és Snell is eredményes volt triplából, így 2-10-re meglépett a Salamanca. A címvédõ Milovanovic és Petrovic pontjaival szépített, így 10 perc után 8-14-es állásról mentek pihenõre a hölgyek.

A második negyedre változtatni kellett a játékukon a csapatoknak, mert ennyi hibával nem lehetett folytatni a mérkõzést. Ez a változtatás a Salamancának sikerült elõbb. Megvillant a végül dupla-dupláig (12 pont, 13 lepattanó) jutó Lyttle, de a hatalmas rutinjával Montañana is érdemben hozzászólt az eseményekhez és De Mondt-nak is sült egy triplája. A különbség pedig szépen lassan elérte a 15 pontot is. A szünet elõtti három percben 13-28-ról 22-30-ra zárkózott fel a címvédõ ezzel megteremtve az esélyt, hogy a harmadik negyednek is legyen még értelme.

A harmadik periódus elején 26-30-ra feljött a Szpartak Moszkva és a játékrész elején úgy nézett ki, hogy az orosz csapat játékosai érvényesítik valamivel nagyobb rutinjukat. Ez azonban végül elmaradt. Amikor nagyon kellett De Souza és Lyttle villant, illetve Alba Torrens ismét zseniális megoldásokkal vétette magát észre. Egy idõ után pedig azt láthattuk, hogy 30-50 áll az eredményjelzõn. Már fél füllel fogták a hispánok a trófeát, amikor egy 8-0-s futással az etap végére 38-50-re jött fel a címvédõ.

A negyedik szakasz a Szpartak Moszkva felzárkózása miatt izgalmasnak ígérkezett, de végül egy percig nem forgott veszélyben a spanyol együttes sikere. 6 pontnál közelebb csak egyszer kerültek Sue Birdék, pedig bõven adott volt az esély akár a fordításra is. 1 perccel a lefújás elõtt 57-62-re jött fel Pokey Chatman együttese, a következõ támadásnál azonban De Mondt mindkét büntetõt értékesítette és ezzel eldõlt a csata. Végül 9 ponttal diadalmaskodott a Salamanca és fennállása legnagyobb sikerét ünnepelhette.

A döntõben Lyttle mellett ki kell emelni a 16 pontos Dominguez-t és a 13 pontos Torrens-t, aki ismét bizonyította, hogy az európai nõi kosárlabdázás legnagyobb tehetsége.

A harmadik helyet a házigazda Jekatyerinburg szerezte meg miután 12 ponttal verték a Valenciát.


Eredmény

Döntõ
Szpartak Moszkva –Halcón Avenida Salamanca 59–68 (8–14, 14–16, 16–20, 21–18)

Statisztika

3. helyért
UMMC Jekatyerinburg (orosz)–Ros Casares (spanyol) 64–52 (12–12, 12–15, 18–14, 22–11)

Hirdetés