Hirdetés
Archivum

A Salamanca nyerte a kupát Spanyolországban:

:

Hirdetés

Fantasztikus második félidei teljesítményének köszönhetõen a Salamanca lett a kupagyõztes Spanyolországban. A Spanyol bajnokságban veretlen Valencia rendkívül rossz napot fogott ki, a két csapat között a negyedik negyed elején már 14 pontos differencia alakult ki.

Fotó: Rocío Benítez/FEB

Fotó: Rocío Benítez/FEB

Ideges kezdés

Teljesen megtelt Madridban a Pabellón de Arganda del Rey. A Salamanca hívei ismét kitettek magukért, a fél csarnokot megtöltötték és hangos bíztatásukkal hazai pályát varázsoltak kedvenceiknek. Nagyon idegesen kezdõdött a finálé, az elsõ 5 percben kis túlzással egy kidolgozott akciót nem láthattunk, mindkét gárda sorra adta el a labdákat. Maya Moore vezérletével a Valencia nyugodott meg elõbb és 7-6 után 15-8-ra léptek el. Az elsõ 10 perc végén végül 15-11 állt az eredményjelzõn.

5 perces valenciai kosárcsend a második negyedben

A második szakasz egyértelmûen a Salamancáról szólt, nem telt el 2 perc és Korstine pontjaival 16-15-nél vezettek is. A Valencia 5 perc 10 másodpercen át nem talált a gyûrûbe és ez a szakasz összességében 9-0-s salamancai futással zárult. 20-15 után azonban váltott a Valencia. A palánk alól eredményes volt Wauters, míg távolról Moore és Murphy is betalált, 22-22-nél pedig már egyenlítettek is Roberto Íñiguez tanítványai. A hullámvasút a szünet elõtti percekben is folytatódott, ismét a Salamanca ragadta magához a kezdeményezést és 20 perc után végül 27-23-as állást regisztrálhattunk.


Szárnyal a Salamanca, erõlködik a Valencia

A harmadik negyed elején a Salamanca nagyon bekezdett, nem telt el 3 perc és Bonner tripláját követõen 34-25-nél 9 pontos differenciát jegyezhettünk fel. A rettenetes dobóformát mutató Valencia – mezõnybõl 33%-al céloztak – csak erõlködött, így állandósult a különbség a két gárda között. A negyed felénél Jackson triplája és Palau két büntetõje után 38-34-re jött vissza Roberto Íñiguez gárdája, de ez csak erõtlen fellángolás volt. Erre egy 6-0-s futás érkezett válaszul, mellyel 44-34-re módosult az állás. A harmadik etap végén már 50-39-re vezetett a Salamanca.

Moore és Wauters másodpercekre visszahozza csapata esélyeit

A negyedik negyed elején Antoja triplájával 55-41-re módosult az állás. Az utolsó 7 percben a Valenciát görcsös akarás jellemezte. A végül 22 pontig jutó Moore és a 14 pontos Wauters játékában volt egyedül pont. A két klasszis vezérletével 3 perccel a lefújás elõtt 59-53-nál 6 pontra jött vissza a bajnoki listavezetõ. Ezt követõen a Valencia kétszer is támadhatott, hogy még közelebb kerüljön, de ez elmaradt. Minden fontos pillanatban a Salamanca hozott jó döntést. Bár a keret kicserélõdött, de ez a mostani csapat a tavalyi Euroliga-gyõztes alakulat játékát idézte. Az utolsó percben már zúgott a „campeonas, campeonas” a salamancai szurkolóktól. A mérkõzés végeredménye 68-57 lett.

Nem mindig az esélyes örülhet, avagy ennyit számít a rutin?

A Salamanca legeredményesebbje és ezzel együtt a döntõ legértékesebb játékosa (MVP) a 17 pontot és 13 lepattanót szerzõ Erika de Souza lett. A négyes döntõ elõtti sajtótájékoztatón Roberto Íñiguezt a Valencia szakvezetõjét arról kérdezték, hogy mennyire tart pályafutása elsõ nagy döntõjétõl. Akkor azt válaszolta, hogy egyáltalán nem tart tõle…

Most biztosan más választ kapnánk. Hiába remekelt eddig a Valencia, a csapat idei elsõ döntõjén a keret gyenge pontjai tökéletesen kirajzolódtak. A palánk alatt nem tudott dominálni az együttes, a külsõ sorból pedig ezúttal csak Moore-ban volt pont. A Salamanca eddig bukdácsolt az idei évadban, de a szezon eddigi legfontosabb mérkõzését megnyerték.

A döntõben Vajda Anna kezdõként kapott lehetõséget és közel 11 percet töltött a pályán, ez idõ alatt leszedett 3 lepattanót. Honti Kata nem kapott lehetõséget a Valencia színeiben.

Eredmény
Ros Casares Valencia – Perfumerias Avenida Salamanca 57-68 (15-11, 8-16, 16-23, 18-18)

VIDEÓ

Hirdetés