Hirdetés
Magyarország

A Salamanca vendége lesz a Győr:

:

Hirdetés

Szerdán este 20 óra 30 perctől az UNI Győr – MÉLY-ÚT a Perfumerias Avenida Salamanca otthonában lép pályára a női kosárlabda Európa Kupában.

Minden eddiginél nehezebb feladat vár a Győrre a női kosárlabda Európa Kupában. A Salamancát talán nem kell bemutatni senkinek, aki érdeklődik a női kosárlabda iránt. Sok tekintetben ez a klub más kategóriát képvisel, mint az EK mezőny nagy része. Közvetlen európai élcsapatról, hatszoros spanyol bajnokról van szó, amely több mint egy évtizeden át meghatározója volt az Euroligának, egyszer meg is nyerték a sorozatot. Salamancában a tavalyi bajnoki ezüstérem után egyértelmű a cél, visszaállítani a hazai dominanciát és emellett szeretnének a lehető legmesszebb jutni a nemzetközi porondon is. Ennek megfelelő keretet raktak össze.

A Győr felemás hetet zárt. Gernikában a vártnál kedvezőtlenebbül alakult a mérkőzés. Nem is feltétlenül a vereség ténye, hanem a játék képe miatt. A mérkőzés két középső negyedében, amikor 49 pontot kapott a csapat, fellazult a védekezés és az az egységesség sem érződött, mint korábban. Ezt követően azonban a szombati kozármislenyi siker kulcsfontosságú volt. Önbizalommal és nagy motivációval játszott a Győr. Óriási jelentősége lehet annak mentálisan, hogy azonnal sikerült javítani, nem maradt ott a vereség a fejekben. Tudott egymásért küzdeni a csapat, jó volt a koncentráció és ez helyenként kifejezetten szépe megoldásokkal párosult. Papp Klaudia és Raksányi Krisztina hiányában nemzetközi szinten szűkösek a rotációs lehetőségek, de a Gernika ellen a 21 eladott és az ebből kapott 19 pont nehéz helyzetet eredményezett.

Fotó: FIBA.Basketball

A fentebb kiemelteken túl is lehetne még vizsgálni a statisztikákat. Talán azonban a Győr szempontjából a legfontosabb, hogy minimalizálja a ki nem kényszerített hibák számát. Ha ugyanis ez a két spanyol élcsapat tud futni, saját ritmust diktálni és a határozott védekezésükből gyorsan építkezve könnyű pontokat szerezni, akkor pokolian nehéz ellenük. A Salamanca ráadásul a festékben is kifejezetten domináns a jól dobó külső sora mellett. Egy változás történt a csapatbemutató cikkünkhöz képest: Erika de Souzával elváltak a klub útjai. A veterán brazil centernek már nem volt helye ebben a keretben, de a távozásával így is lezárult egy korszak. A 37 éves center két részletben közel hat éven át erősítette a gárdát és Euroligát is nyertek együtt.

A jelenlegi keretet nézve a britek honosítottja, az Eb-n is villogó Karlie Samuelson, Tiffany Hayes (azeri papírokkal) és Evelyn Akhator felel a pontokért. Az elnyűhetetlen Silvia Dominguez kiválóan irányítja a gárdát, de ott van az amerikai válogatott kerettag Jewell Loyd is. Magas posztokon a holland center Emese Hof és a lett Kristina Vitola szerepel az Európa-bajnok Laura Gil mellett. Talán ez a felsorolás választ ad arra, hogy miért jellemeztük a bevezetőben más kategóriába tartozóként, más célokért küzdőként a spanyolokat. Bravúr lenne a Győrtől a siker, de bízzunk a Gernikában látottnál szorosabb meccsben.

Hirdetés