Hirdetés
Magyarország

A Schio érkezik Sopronba:

:

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától a Sopron Basket a női kosárlabda Euroligában a Famila Schio-t látja vendégül. A DVTK ellen mutatott remek teljesítményre építve bizakodva várhatja az összecsapást a magyar bajnok.

A játékot, a szurkolói érzelmeket figyelembe véve a két véglet jellemezte az elmúlt heteket Sopronban. Jelena Milovanovic kiválása után új szerkezetben, még szűkösebb rotációs lehetőségekkel egy hét alatt három vereséget szenvedett Gáspár Dávid együttese. Ezt viszont az Aluinvent DVTK elleni 89-52-re megnyert bajnoki rangadó követte. A játék minden elemében más kategóriában játszott azon az estén a Sopron. Hűen tükrözi a meccs képét a VAL-mutató, amely 129-63 arányú soproni fölényt mutat.

Nagyon fontosak a statisztikák, de inkább az érzelmi oldal a kiemelendő vasárnapról. Magas hőfokon és a szezon elejét idéző önbizalommal játszott a bajnoki címvédő. Érződött a közönség támogatása is, amire óriási szükség lesz a Schio ellen. A statisztikákból kiemelendő, hogy újra tudott a lepattanók terén dominálni Gáspár Dávid együttese. 37-25 nyerte ezt a csatát a bajnok. Különösen a 10 támadó-lepattanó az értékes.

Hatékonyabbá váltak a támadás-befejezések. Az 56%-os mezőnymutató önmagáért beszél, 61 kísérletből 34 sikeres lett és érdemes megnézni külön a triplákat. Pécsett 27, Kurszkban 17 kísérlete  volt távolról a Sopronnak, de ezekből mindössze 7, illetve 2 talált utat a gyűrűbe. A DVTK ellen levitte 10-re a kísérletei számát a csapat és ezekből 4 sikeres lett, ami rögtön egy igen kedvező mutató. A csapategység hatékonyságát dicséri a 22 gólpassz is.

Fotó: Sopron Basket – Tóth Zsombor

Térjünk rá az aktuális riválisra. A Famila Schio kiválóan kezdte a szezont, 4 győzelemmel és 2 vereséggel rendelkeznek. Sokan már az elmúlt évadban várták ezt az eredményességi fordulatot az olaszoktól, miután Pierre Vincent személyében az egyik legelismertebb francia edzőt szerződtették. A kiváló szakember 2003 és 2011 között túlzás nélkül korszakos munkát végzett Bourges-ban. Ez idő alatt ráadásul Eb-győzelemre vezette a válogatottat, amellyel olimpiai ezüstérmet is nyert Londonban. Hat év után tért vissza a női szakágban, de az első szezonban Schio-ban nem sikerült az EL-rájátszásba kerülni. Az alapszakasz végén a fókuszt már az Európa Kupára helyezték – mentve a nemzetközi szereplést – ott végül azonban az Orenburg megállította őket.

A Schio-nál az igazán nagy előrelépés a tavalyi évhez képest, hogy a mostani keret sokkal inkább alkalmas arra a kötöttebb rendszerre, ami Pierre Vincent csapatait jellemezte. Mondani sem kell a szervezett védekezést és azt, hogy mérkőzésenként 9 szerzett labdájuk van. Eközben kiemelendő, hogy az ellenfelek eladott labdái után 14.2 pontot szereznek átlagban. Magas szerkezetben tudnak játszani, hiszen a rutinos Sandrine Gruda (13.2 pont, 6.0 lepattanó) mellett Eva Lisec élete őszét produkálta 10.6 pont, 5.2 lepattanó átlaggal.

A fent kiemelt magas posztos klasszisokhoz nagyon jól passzol Jillian Harmon és Diamond DeShields egy-egy egyéni villanása, akik jól dobnak távolról és kiválóan bontják meg a védelmet. Sokkal inkább alkot most egy koherens egészet a csapatuk, mint tavaly. Négy légióst emeltünk ki, de nem szabad megfeledkezni az olasz válogatott különítményről, melyet a Cinili, Futo Andre, Battisodo, Dotto négyes ad elsősorban.

Nem lesz könnyű feladat a csütörtöki meccs, de a vasárnap látott játékával a Sopron bizakodva várhatja a találkozót.

Hirdetés