Hirdetés
Archivum

A Schio látogat Sopronba, a Gyõr Prágában szerepel:

:

Hirdetés

Papíron immár tét nélküli mérkõzéseket vívnak a magyar csapatok a nõi kosárlabda Euroliga 13. fordulójában. Sopronba az olasz Schio látogat, a Gyõr az USK Praha vendége lesz. Délután 14 órától pedig az A-csoport csúcsrangadóját rendezik, ahol a Jekatyerinburg fogadja a Ros Casares Valenciát. Beharangozó.

Így az alapszakasz vége felé érdemes néhány szót ejteni a rájátszásról is. Amirõl kevesebb szó esett itthon, sõt az egész kosaras sajtóban – miután a FIBA Europe nem kommunikálta a sorozat átszervezésekor -, hogy idén az egyenes kieséses szakasz elõtt a csapatok rangsorának kialakításakor csak a rájátszásba jutott együttesek egymás elleni eredményeit veszik figyelembe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csoportok elsõ öt helyezettje az egymás ellen elért eredményeket viszi tovább, míg a búcsúzó gárdák elleni eredményeik kiesnek. Erre azért volt szükség, mert 23 együttes alkotja a sorozat mezõnyét. Érdemes elolvasni a témában a lovewomensbasketball.com összeállítását a rájátszásról, illetve az ottani szerkesztõk jogos felháborodását a kommunikáció teljes hiánya miatt!

A fentebb leírt kisebb kitérõ alapján a Sopron és a Schio összecsapásának gyakorlatilag semmi tétje nem lesz. Ez a mondat azonban csak „papíron” állja meg a helyét, mert olyan, hogy tét nélküli Euroliga mérkõzés nem létezik, fõleg egy magyar csapat számára nem. A Schio ellen a Sopron õsszel fordulatos csatát vívott. Az olaszok a találkozó elsõ felében 44-20-ra elléptek, majd innen 47-42-re felzárkózott Székely Norbert együttese. A fordításra már nem maradt erõ, de a mérkõzés ezen szakasza megmutatta, hogy lehet keresni való Maurizio Lasi alakulata ellen.

A Schio egy masszív középcsapat, amelyik nem fog Euroligát nyerni, sõt a nyolcas döntõbe sem valószínû, hogy eljutnak, de van egy nagyon stabil játékuk, amit bárki ellen – legyen szó akár a veretlen Fenerbahcéról is – képesek 40 percen át játszani. Az olaszok erõsségét elsõsorban a jó védekezésük és az alapcsapatuk hatalmas rutinja adja. A Schio azokon a mérkõzésein, amikor gyõztesen hagyta el a pályát, átlagban 63.3 pontot kapott. Ami bosszantó lehet a híveiknek, hogy ezt csak hazai pályán tudják produkálni, miután idegenben egyetlen mérkõzést nyertek, a nem Euroliga-szintû Tarbes ellen. Ami pedig a Cohen, McCarville, Masciadri, Ford, Macchi alkotta sort illeti. Õket bemutatni sem kell, ez az alapcsapat 30.2 éves átlagéletkorú és mindent láttak már a pályán.
 

A gyõriek prágai vendégjátéka a múlt heti VICI Aistes elleni összecsapás után magában hordozza a kérdést: Vajon sikerül-e a múlt heti formát átmenteni? A két csapat elõzõ mérkõzésén a rutin döntött. Végig fej-fej mellett haladtak az együttesek és olyan érzést keltett a találkozó, hogy 2-3 éves Euroliga tapasztalattal, nyerhetett volna a Gyõr. A találkozó összképéhez azonban hozzátartozik, hogy DeLisha Milton-Jones nem játszott, Lindsay Whalent pedig a veterán Penicheiro helyettesítette több-kevesebb sikerrel.

A forduló rangadóján a Jekatyerinburg fogadja a Valenciát. Az uráliaknak mindenképpen nyerniük kell, ha minél elõrébb szeretnének végezni az alapszakasz végén, így nem vár könnyû feladat a spanyol együttesre. A két csapat máig emlékezetes csatát vívott õsszel, mely során a negyedik negyed elején 50-39-re vezetett a Jekatyerinburg, majd az idei szezon legnagyobb feltámadását produkálva, 60-52-re nyert a Valencia. Azóta az uráliaktól távozott Cappie Pondexter és kidõlt Svetlana Ambrosimova, igaz érkezett Sue Bird. A spanyol élcsapatnál pedig edzõt cseréltek, Natalia Hejkovát Roberto Íñiguez váltotta. Hatalmas presztízscsata várható, amely akár üzenetértékû lehet a nyolcas döntõre való tekintettel. A mérkõzést 14 órától a FIBA TV élõben közvetíti. 

Az Euroliga 13. fordulójának programja


A-csoport
Január 25., szerda

Galatasaray – Bourges Basket 17:00
ZVVZ USK Praha – Uni Seat Gyõr 18:00
UMMC Jekatyerinburg – Ros Casares Valencia 14:00
VICI Aistes – Lotos Gdynia 18:15

B-csoport
Január 25., szerda

UNIQA Euroleasing Sopron – Beretta-Famila 18:00
Nagyezsda Orenburg – Fenerbahce 14:00
Tarbes GB – CCC Polkowice 20:00

C-csoport
Január 25., szerda

Szpartak Moszkva Vidnoje – CB Taranto 18:00
Gospic CO – Frisco Brno 18:00
Good Angels Kosice – BLMA 19:00
Rivas Ecopolis – Wisla Can-Pack Krakow 19:4

Hirdetés