Hirdetés
Archivum

A Seattle Storm lett nyugat bajnoka!



:

:

Hirdetés

A harmadik negyedben már 19 ponttal is vezetett a címvédõ Phoenix Mercury a Seattle Storm ellen, mégsem tudta behúzni a gyõzelmet. 88-88-nál 23 másodperccel a lefújás elõtt a Seattle kapta meg a labdát. A Storm szinte végig támadta már az összecsapást, 2.8 másodperccel a negyedik negyed vége elõtt Sue Bird 7 méterrõl elvállalta a triplát. Ezzel 88-91-re diadalmaskodott Phoenixben a Seattle Storm és megnyerte a nyugati fõcsoportot.

Az elsõ, meglehetõsen egyoldalú összecsapás után visszavágásra készült a Phoenix Mercury. A helyi idõ szerint délben kezdõdõ találkozón mégis az elsõ pontot a Seattle szerezte Lauren Jackson révén. Ezt követõen azonban beindult a hazai gépezet, Taurasi, Taylor és Tangela Smith is betalált triplavonalon túlról az elsõ hat percben. A remek dobóforma ellenére nem tudta lerázni ellenfelét a Mercury, mivel a Stormnál Bird, Cash és Abrosimova is felvette a kesztyût a dobópárbajban. Õk is szórták a triplákat, így a kisszünetre „mindössze” 24-22-es hazai vezetés mellett vonultak az együttesek.
 

A második negyed elsõ felében maradt a kiegyensúlyozott játék, sõt Jackson büntetõivel 28-32-nél a vendégek jártak elõrébb. Ekkor azonban a párharcban eddig nagyon hallgatag Diana Taurasi rákapcsolt. A világ legjobb nõi kosárlabdázója értékesített két büntetõt, egymás után berámolt két triplát és egy duplát, így mire észbe kaptak a seattle-i játékosok, 42-33-ra vezetett a Phoenix. Az elõny a szünetig megmaradt, mivel a hazaiaknál Johnson és Bonner is elkezdett betalálni. Eközben a vendégeket csak az MVP-nek megválasztott Jackson és Swin Cash tartotta életben. Sue Bird-nek is akadtak remek megmozdulásai, de a játékát a szokottnál picivel több hiba jellemezte. A szünetben 48-40-re ment a Mercury.
 

A harmadik negyedben ha lehet, még tovább növelte a tempót a Phoenix. A címvédõtõl azt a támadójátékot láttuk, amivel egy esztendõvel ezelõtt meghódították a ligát. Ráadásul nem beszélhettünk egy emberes csapatról, Taurasi mellett Dupree, Taylor és Johnson is betalált ekkor. A különbség pedig csak egyre nõtt. 5 perccel a negyed vége elõtt már 67-48-re ment a hazai alakulat. Már egyeztették a csapatvezetõk a harmadik összecsapás részleteit, amikor néhány vératlan labdaeladás után beindultak a vendégek. Cash, Bird és Vesela is betalált, így 2 perc alatt 10 pontra csökkent a különbség. Az utolsó negyed 71-61-rõl indult.
 

A negyedik periódus elsõ 5 percében még õrizte elõnyét a vendéglátó, bár már egyre többet hibáztak Taurasiék. A másik oldalon feléledt az igencsak hullámzó játékot produkáló Swin Cash és Lauren Jackson is megvillant. A különbség pedig elkezdett olvadni, 3 perccel a negyed vége elõtt még 88-78 állt az eredményjelzõn, amikor azonban 1 perc 51 volt már csak vissza, 88-83-ra zárkózott fel a Storm. Az utolsó két perc igazi playoff-kosárlabdát hozott. 1 perc 15-tel a lefújás elõtt Jackson 2+1-es megoldása után 88-86 állt az eredményjelzõn. Az immár 2 perce gólképtelen Phoenix játékosai egyre idegesebben támadtak, ami magával hozta a hibákat. 36 másodperccel a vége elõtt Cash duplájával egyenlített a Seattle. Ezt követõen támadhatott a címvédõ, de Johnson betõrését megakadályozta Sue Bird, így 23 másodperccel a rendes játékidõ lejárta elõtt a vendégek vezethettek támadást.
 

Brian Agler, a Seattle mestere az utolsó támadás elõtt idõt kért. A televíziós közvetítésben tisztán hallatszódott, hogy a szakvezetõ arra kérte tanítványait, hogy pörgessék le az órát és a végén vállaljanak egy dobást. Tanisha Wright kapta a labdát, majd 3 másodperccel a rendes játékidõ vége elõtt Sue Bird-höz passzolt, aki gondolkodás nélkül elengedett egy triplát. Az eddig 9 kísérletébõl mindössze 2 hármast értékesítõ zseniális irányító a legjobbkor betalált. Az utolsó másodpercben a hazaiaknak már nem volt válaszuk. Végül 88-91-re nyert a Seattle Storm és ezzel a nyugati fõcsoport legjobb alakulatának mondhatja magát.
 

A mérkõzés legjobbja a hazaiaknál Diana Taurasi volt 28 pontjával. A világ legjobb játékosa a hátán cipelte a csapatát, de a végjátékban már õ sem tudott segítelni. A másik oldalon a 23 pontos Swin Cash és a 20 pontig jutó Lauren Jackson remekelt, de Sue Bird játékát is ki kell emelni.
 

A vasárnapn magyar idõ szerint 21 órakor kezdõdõ fináléban a Seattle Storm ellenfele keletrõl a New York Liberty-Atlanta Dream párharc gyõztese lesz.
 

Eredmény

Phoenix Mercury – Seattle Storm 88 : 91 (24:22) (24:18) (23:21) (17:30)
Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc végeredménye 2-0, a Seattle Storm javára.

Hirdetés