Hirdetés
Archivum

A sírból hozta vissza a rangadót a Szpartak Moszkva:

:

Hirdetés

A negyedik negyedben 12 pontos hátrányból fordított a Szpartak Moszkva a Jekatyerinburg elleni bajnoki rangadón. Pokey Chatman együttesének gyõztes kosarát 2 másodperccel a lefújás elõtt Seimone Augustus szerezte. A Szpartak Moszkva a 85-83-as sikerének köszönhetõen az Orosz bajnokság egyetlen veretlen csapatának mondhatja magát.

Az elmúlt három találkozóval ellentétben ismét játékra jelentkezett a Szpartak Moszkvánál Jelena Skerovic és ezzel igencsak megnõttek Pokey Chatman variációs lehetõségei. Nemcsak az összeállítása, de a játéka is sokat változott a házigazdának a szerdai Euroliga mérkõzés óta. Becky Hammonék sokkal harciasabb és pontosabb kosárlabdával rukkoltak elõ, mint amikor 18 pontos elõnyt szórakoztak el a Rivas Ecopolis ellen és végül csak szerencsével tudtak nyerni.

Kifejezetten jót tett a rangadónak, hogy egy koncentrált Szpartak Moszkvát láttunk. Az elsõ negyedben végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, 3 pontnál nagyobb különbség nem alakult ki a két együttes között. A vendégek Stepanova és Gruda révén a palánk alól termelték a pontokat, míg a hazaiaknál Augustus keze sült el. 10 perc után végül 25-25 állt az eredményjelzõn.

A második szakaszban a Jekatyerinburg vette kezébe az irányítást, Algirdas Paulauskas gárdája a játékrész felénél 35-30-ra lépett el. Ekkor Pokey Chatman idõt is kért és ezt követõen a tanítványai gyorsan egyenlítettek. A szünet elõtti két percben azonban ismét a vendégek akarata érvényesült és így 20 perc játék után 46-43-ra vezettek is.
 

A szünetben joggal bosszankodhattak a jekatyerinburgi hívek, mivel kedvenceik 5 pontos elõnynél többször is támadhattak azért, hogy tovább növeljék a különbséget a két gárda között. Ekkor azonban sorra hibáztak az uráliak sztárjai… Ami az elsõ félidõben nem sikerült, az a harmadik negyedben igen. 5 perc után Pondexter vezérletével 61-51-re lépett el a Jekatyerinburg. Eldõlni látszott a rangadó sorsa, de a negyed utolsó percében egy 6-0-s futást csinált a Szpartak Moszkva, Dupree kétszer volt eredményes, míg 4 másodperccel a játékrész vége elõtt Hammon is betalált.

A negyedik szakasz 69-65-ös jekatyerinburgi elõnyrõl kezdõdhetett. A játékrész elején nem tudta folytatni a felzárkózást a Szpartak Moszkva, sõt a vendégektõl érkezett egy 10-2-es futás, amivel 79-67-es elõnyre tettek szert 7 perccel a találkozó vége elõtt. Ekkor azonban megint úgy járt a Jekatyerinburg, mint a Valencia vagy éppen a Galatasaray ellen. Nem tudták bevinni a végsõ ütést ellenfelüknek. Ismét Dupree és Hammon villant, így az utolsó 5 percbe 79-74-es állás mellett érkeztünk.

A mérkõzés végjátéka a két klub rivalizálásának legszebb pillanatait idézte. Skerovic duplájával 3 és fél perccel a lefújás elõtt 79-76-ra jöttek fel a hazaiak. Gruda szinte azonnal válaszolt, de ami sokkal aggasztóbb lehetett a Szpartak Moszkva híveinek, hogy a csapatot végig remekül mozgató Becky Hammon 2 perc 45 másodperccel a mérkõzés vége elõtt kipontozódott. 83-83-nál azonban így is sikerült egyenlíteniük a hazaiaknak. 41 másodperccel a lefújás elõtt éppen az a Evgenia Belyakova dobott egy triplát, aki csak Hammon kiválása miatt kapott lehetõséget a végjátékban.
 

Az egyenlítés után már teljesen megzavarodott a Jekatyerinburg. A következõ támadásnál Pondexter próbálkozott, de dobása lejött a gyûrûrõl. Az amerikai klasszis ezt követõen tovább fokozva a bajt, mivel indulatból azonnal szabálytalankodott is. Ekkor 20 másodperc volt vissza és Pokey Chatman idõt kért. A bedobásnál Augustus kapta a labdát, aki 15 másodpercen át tartotta azt, majd egy leütés után elvállalt egy középtávolit, ami 2 másodperccel a lefújás elõtt behullott a gyûrûbe. Ekkor még nem volt vége a mókának. Algirdas Paulauskas is magához hívta a lányait. Az oldalbedobásnál Nolan kapta tiszta helyzetben triplára a labdát, de a dobása lejött a gyûrûrõl.

85-83-ra nyert a Szpartak Moszkva egy olyan mérkõzésen, mely a televízió képernyõjén át is hatalmas sportélményt adott. A gyõztes csapat legjobbjai a 24-24 pontos Candice Dupree és Seimone Augustus voltak. A másik oldalon Cappie Pondexter jutott 20 egységig.

Eredmény
Szpartak Moszkva Vidnoje – UMMC Jekatyerinburg 85-83 (24-25, 19-21, 22-23, 20-14)

Hirdetés