Hirdetés
Magyarország

A Sopron 2009-es Euroliga Final Four-ba jutását élhetjük újra:

:

Hirdetés

A Sopron Basket múltidéző sorozata 2009-be kalauzol minket, amikor a klub fennállása során először kivívta az Euroliga Final Four-ba jutást. Óriási meglepetésre a sorozat legfiatalabb átlagéletkorú csapatával tudott bejutni a salamancai négyes döntőbe a magyar csapat. A negyeddöntőben a Bourges gárdáját búcsúztatta a Sopron.

A párharcot lezáró máig emlékezetes negyeddöntő második meccsét és az ünneplés első pillanatait nézhetjük vissza szerdán 18 órától.

A 2009-es menetelésre egy korábbi összeállításunk során így tekintettünk vissza:

Az Euroliga 2008/2009-es kiírását 24 csapattal bonyolították le, ez volt a sorozat történetének legnépesebb mezőnye. A csapatok négy darab hat együttest felvonultató csoportban kezdték meg a küzdelmeket. A soproni gárda a „B” jelû hatos második helyezettjeként jutott a legjobb 16 közé. A csoportkör 6 győzelmet és 4 vereséget hozott. Sikerült legyőzni kétszer a TTT Rigát és kétszer a Brno-t, mellettük pedig a Lille és a CSZKA Moszkva elleni sikerek tették teljessé a csoportkört.

A nyolcaddöntőben a Wisla Krakow érkezett ellenfélként. Akkoriban a lengyelek a Kobryn, Marta Fernandez, Dupree – féle alapcsapattal dolgoztak. Pályaelőnyből sikerült őket 2-1-re legyőzni. Ennek a sikernek köszönhetõen következett a Bourges elleni negyeddöntő. Abban a kiírásban a Sopron volt a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú csapata a maga 20.7 évével. A Bourges pedig az egyik legrutinosabb gárda: Celine Dumerc mellett a francia válogatott tapasztalt sztárjai Melain, Ndongue, illetve a brazil válogatott veterán centere Alessandra Santos alkotta a keretük vázát.

A negyeddöntő párharc első meccse minden előzetes várakozást felülmúlt. A félidei 37-36-os vezetés után a harmadik negyedet 27-11-re nyerte a Sopron. A két gárda között a legnagyobb különbség 17 egység volt. A negyedik negyedben nagy hajrába kezdett a Bourges és az utolsó percben látótávolságba értek, sõt 6 másodperccel a vége előtt 66-65-re felzárkóztak. A Sopron azonban nem engedte ki a kezéből a meccset. A 68-65-ös siker alkalmával Jelena Milovanovic 25, Honti Kata 15, míg Amber Holt 12 pontot szerzett.

A második találkozó a telt házas közönség fantasztikus biztatása mellett már egyértelmű volt. A soproni csapat végig vezetett, a második negyedben a 8 pontot is elérte a különbség. A 32-25-ös félidő után a harmadik etap 7-2-vel indult és emlékezhetünk rá, hogy itt már lélektanilag is nagy fölénybe került a magyar csapat. Ebben a szakaszban 50-33 is állt az eredményjelzőn. A negyedik negyedben sokáig maradt a kétszámjegyű differencia és az utolsó percekben már az önfeledt ünneplés is belefért.

A 70-63-as győzelem alkalmával Jelena Milovanovic volt a legeredményesebb 21 ponttal, míg Honti Kata 19 ponttal zárt. A teljesítményében az igazán extra az volt, mely akkoriban sokszor kiemelésre került, hogy 11 mezőnykísérletéből 7 sikeresnek bizonyult azon az estén. Nagy ünneplés vette kezdetét Sopronban. Bár azokban az időkben az Euroliga negyeddöntő szintje lényegesen elérhetőbb magasságnak tűnt innen Magyarországról, mint napjainkban, az onnan való továbbjutás mindenképpen óriási bravúrnak számított.

A 2000-es évek végén még élt a „nemzeti elv”, így hamar kiderült, hogy a Final Four-ban a Salamanca lesz az ellenfél az elődöntőben, míg a másik ágon a két orosz óriásnak a Jekatyerinburgnak és a Szpartak Moszkvának kellett mérkőznie a szabályok szerint. A Final Four-t Salamanca rendezte, ahol remek hangulatot varázsoltak a spanyolok és Sopronból is sokan elkísérték a csapatot. Az erőviszonyoknak megfelelõen a négyes döntőben nem sikerült meccset nyerni, de így is mindenkinek felejthetetlen élményt jelentett az a pár nap.

Különleges év volt az a sportág erőviszonyainak teljes átalakulása közepette. A soproni klub sokáig az utolsó esélyek egyikét ragadta meg, hiszen az oroszok már évek óta dominálták a sorozatot, de a török csapatok áttörése váratott magára. Ennek megfelelõen még a tradicionális gárdáknak is jutott elérhetõ hely a Final Four-ban. Éppen 2009 tavaszán nyerte az Európa Kupát a Galatasaray és az ezt követõ években már gyorsan erősödtek a klubjaik. Új idõszámítás kezdődött és azóta már tudjuk, hogy onnantól teljesen megváltoztak az arányok az Euroliga Final Four szintjén. Az áttörés 2018-ban jött össze, amikor ismét eljutott a legjobbak közé a magyar bajnok. Ezt a tettet pedig 2019-ben is sikerült megismételni.

Múltidőző galéria

Fotó: Sopron Basket

Hirdetés