Hirdetés
Archivum

A Sopron Basket 2018-ban a magyar bajnok:

:

Hirdetés

A Sopron Basket 69-66-ra legyõzte az Atomerõmû KSC Szekszárdot a bajnoki döntõ harmadik mérkõzésén. Ezzel 3-0-val lezárta a párharcot és 2018-ban megszerezte a bajnoki címet. A soproni klub fennállása során 12. alkalommal lett bajnok.

MTI Fotó: Sóki Tamás

A finálé harmadik meccse elõtt nagyon egyszerû volt a képlet: a Sopron egy gyõzelemmel bajnok lehetett, míg a Szekszárd az esélyei megõrzéséért lépett pályára. A mérkõzés elején a soproni csapat került elõnybe, a legnagyobb különbség az elsõ szakaszban 7 pont volt a felek között. 10 perc után pedig 21-16-ra vezetett Roberto Iniguez együttese. A második szakasz elején egy triplával még 21-19-re felzárkózott a KSC, majd a folytatásban 4-6 pont környékén állt be a differencia. A Szekszárd elsõsorban Sara Krnjic extra játékával tartotta a lépést, aki az elsõ félidõben egymaga 15 pontot szerzett.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

A nagyszünet elõtt Yvonne Turner és Aleksandra Crvendakic tripláival növelte elõnyét a Sopron. Végül 35-26 után Studer Ágnes találata zárta az elsõ 20 percet, így alakult ki a félidei 35-28-as állás. A harmadik negyedet a Szekszárd kezdte élesebben. Két és fél perc alatt egy 8-0-s sorozattal 36-35-nél a vezetést is átvette a házigazda. Eközben soproni oldalon a bokasérüléssel játszó Tina Jovanovicot le kellett cserélni, de a negyed végén vissza tudott jönni. A szekszárdi fordításra Crvendakic 3+1-es találata érkezett válaszul. Utóbb kiderült, hogy ez döntõ fordulatnak bizonyult, hiszen innentõl már nem engedte ki a kezébõl a vezetést a Sopron. A Szekszárd 46-45-nél még megközelítette riválisát, de a harmadik etap végére 53-48-ra ismét el tudott szakadni a Sopron.

A záró szakasz nagy fordulatokat tartogatott. Nem telt el négy perc, amikor Yvonne Turner triplájával 62-51-re ellépett a soproni gárda. Eldõlni látszott a gyõztes kiléte, az utolsó két percbe 68-59-rõl érkeztek a csapatok. A Szekszárd is minden dicséretet megérdemel. Egy pillanatig nem adta fel Zeljko Djokic együttese és egészen 68-66-ra felzárkózott a végjátékban. Mivel 14 másodperccel a mérkõzés vége elõtt Turner egy büntetõt hibázott, így 69-66-nál még labdája volt az egyenlítéshez a hazaiaknak. Az utolsó dobás azonban lejött a gyûrûrõl, így maradt a 3 pontos különbség és a Sopron Basket megnyerte a mérkõzést. A párharc legélesebb összecsapását láthattuk több remek egyéni teljesítménnyel. Soproni részrõl Aleksandra Crvendakic 19, Yvonne Turner 18 pontot ért el. Szekszárdi oldalon a 25 pontos Sara Krnjic lett a legeredményesebb.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

A Sopron Basket sorozatban negyedszer, fennállása során immár 12. alkalommal szerezte meg a bajnoki címet. Ezzel egy emlékezetes nemzetközi menetelést, Euroliga-döntõt hozó évadot zárt aranyéremmel. A Szekszárd is büszke lehet erre a szezonjára, hiszen fennállása elsõ kupagyõzelmét ünnepelhette és egymást követõ második évben játszott bajnoki döntõt.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Eredmény

Atomerõmû KSC Szekszárd – Sopron Basket 66-69 (16-21, 12-14, 20-18, 18-16)

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc végeredménye 3-0 a Sopron Basket javára.

Statisztika

Hirdetés