Hirdetés
Archivum

A Sopron Basket a Fenerbahce vendége lesz az Euroligában:

:

Hirdetés

Szerdán 17 óra 30 perctõl az Euroliga harmadik fordulójának rangadóján a Sopron Basket a Fenerbahce vendége lesz. Részletes beharangozó a találkozóhoz.

Egy állandóan visszatérõ ismerõssel méri össze az erejét a Sopron Basket az Euroligában. Nemzetközi tétmeccsen 18. alkalommal találkoznak a soproniak a Fenerbahce gárdájával. Kétségtelenül a legemlékezetesebb ebben a rivalizálásban a tavaszi negyeddöntõ párharc volt, melynek megnyerésével Roberto Iniguez együttese kivívta a Final Four szereplés jogát. Idén mindkét csapat 1 gyõzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik két fordulót követõen az Euroligában. A nemzeti küzdelmeket tekintve a Sopron Basket jobban áll. Minden közvetlen üldözõjét verte már idén és nem látszódik olyan erõ, amelyik ezt a kedvezõ pozíciót veszélyeztetné. A Fenerbahce a szezon elején elveszítette az Elnöki Kupát, ami inkább csak presztízsveszteség volt. Utána viszont Adanában is botlottak egyet.

A Sopron Basket az EL elsõ fordulójának franciaországi vendégjátéka óta felfelé ívelõ formát mutat. A szekszárdi siker alkalmával elsõsorban a védekezést méltathattuk. Az Olympiacos ellen viszont támadásban mutatta meg valós erejét a magyar bajnok. Az 54%-os mezõnymutató (63 kísérletbõl 34 sikeres lett) és a 22 gólpassz önmagáért beszél. Nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni a kispadról érkezõ 32 pontot, ami óriási elõrelépés a tavalyi évhez képest. A védekezés rendszerszinten egyre jobban összeáll a mieinknél. A görögök ellen a 9 szerzett labda és a gyorsindításból elért 16 pont már elõremutatónak tûnt. Itt a meccs elején még akadtak kihagyások, de sikerült felvenni keménységben, harcosságban a kesztyût. Nem engedte a Sopron, hogy kizökkentse a görögök kellemetlen stílusa. Ezekre az erényekre Isztambulban is óriási szükség lesz.

A Fenerbahce keretét talán már nem kell bemutatni, hiszen sokszor találkozhattunk velük. Valerie Garnier együttesénél tavalyról maradt a húzóemberek közül a veterán Birsel Vardarli, Ayºe Cora, Anastasiya Verameyenka, Giorgia Sottana, Kelsey Plum és Kia Vaugh. Új igazolás az egykoron Sopronban is megforduló Bria Hartley, illetve Cecilia Zandalasini és Kiah Stokes. Ki kell emelni, hogy Hartley és Stokes játékengedélyét az Euroligára még nem kérték ki. Ennek oka, hogy a tervek szerint az amerikai légiósok közül Vaughn cseh, Hartley francia, míg Stokes török státusszal szerepelne. Így Plum mellett maradna még nem európai helyük, ami egy esetleges szezon közbeni igazolásnál nagy mozgásteret biztosítana. Itt azonban a papírmunka nem zárult a szezon kezdetéig.

A csapatbemutatónkban is kiemeltük, hogy ez a keret már magán hordozza Valerie Garnier elképzeléseit. Egy ideális korban lévõ, kifejezetten gyors játékra is alkalmas gárdát láthatunk. Az Olympiacos keménykedõ játékával nekik is meggyült a bajuk, de a Sopronhoz hasonlóan behúzták a gyõzelmet. Salamancában viszont egy megnyert meccset engedtek ki a kezükbõl. Sok volt a ki nem kényszerített hiba a negyedik negyedben, amit felerõsített, hogy a palánk alatt fölényben játszottak a spanyolok. Ez egyébként a mieink számára is esélyt kínálhat. Nagy elõrelépés a Fener-nél, hogy Kelsey Plum idén már hozza azt a ponterõs, vezérnek beillõ szerepet, amiért igazolták. Úgy tûnik, hogy megérte bizalmat szavazni neki. Mellette Verameyenka extra formát fut. Jelenleg a keret legdominánsabb centere, ráadásul rutinja, higgadtsága nagyon sokat ér. Tavalyhoz képest lényegesen magasabb a gólpasszok száma, de ezt várni lehetett a francia edzõnõ játékrendszerétõl.

A fõbb statisztikai mutatókat nézve két forduló után jelentõs különbségek a két csapat között nincsenek. Az eladott labdák száma vérhatóan mindkét oldalon csökkeni fog a szezon késõbbi szakaszára. A Sopronnak gyorsindításból, illetve az ellenfél eladott labdái után van több pontja, míg a törököknek második esélybõl. Ha támadásban az eddigi erényeit hozza a Sopron és a palánk alatt tudja a lépést tartani, akkor bármi lehet Törökországban. Nyilván ezúttal is fontos lesz, hogy a védekezésben minél kevesebb hullámvölgy legyen. Emellett továbbra is kapjon segítséget kezdõötös és az a sebesség lehet az elõremutató, amit az Olympiacos elleni nagy futásoknál láthattunk.

Hirdetés