Hirdetés
Magyarország

A Sopron Basket a magyar bajnok 2021-ben

Atomerőmű KSC Szekszárd - Sopron Basket 54-62 (12-21, 14-12, 9-20, 19-9)

Bajnokság, Döntő 4. mérkőzés
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Földházi T., Győrffy P., Ádám J. (Bodrogváry I.)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 8/3, Friskovec 17/15, Theodoreán 2, Goree 8, McCall 8. Csere: Szabó 4, Miklós 3/3, Zele, Krnjic, Bálint 2, Gereben 2.

Sopron Basket: January 9/6, Walker 10/6, Williams 11, Brooks 15/3, Határ 9. Csere: Fegyverneky, Krajisnik 3, Varga K. 1, Varga A., Varga S., Czukor 4.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc végeredménye 3-1 a Sopron Basket javára.

Hirdetés

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A bajnoki döntő párharc negyedik mérkőzésén a Sopron Basket 62-54-es győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd otthonában. Ezzel 3-1 arányban megnyerte a párharcot és fennállása 14. bajnoki címét ünnepelhette.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Remek hangulatban dobták fel a labdát a szekszárdi csarnokban, ahova a hazai szurkolók a csapat kérésének megfelelően fehér felsőben érkeztek. A tét óriási volt. A Sopron a bajnoki cím megszerzéséért, a Szekszárd az esélyei életben tartásáért lépett pályára. Idegesen kezdtek a csapatok. Jelena Brooks és Briann January tripláival a Sopron került lépéselőnybe a mérkőzés elején, majd Cyesha Goree és Erica McCall révén egyenlített a Szekszárd. Összességében azonban a soproni csapat nyugodott meg előbb és 12-10 után egy 9-0-s futással 21-10-es előnyre tett szert. Jelena Brooks 4, míg Megan Walker 3 és Czukor Dalma 2 ponttal vette ki a részét ebből. Az első szakaszt végül Theodoreán Alexandra két büntetője zárta le, így 10 perc után 21-12 állt az eredményjelzőn.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A második etapot Zala Friskovec két triplája és Határ Bernadett 2+1-es helyzete vezette fel. Hat pontnál közelebb nem tudott felzárkózni a házigazda, így Zseljko Djokics 26-18-nál időt is kért. Ezt követően azonban ismét a Sopron került fölénybe és az előnye kétszámjegyűre nőtt. A legnagyobb differenciát 32-20-nál regisztrálhattuk. Még három perc volt a félidőig, a Szekszárd ismét Zele Friskovec sikeres távoli dobásával kezdte meg a felzárkózást. Az első 20 perc végéhez érve kiegyenlítettebbé vált a játék. Soproni oldalon is becsúszott két eladott labda, így Studer Ágnes büntetőjével és Cyesha Goree kiváló helyzetfelismerésével 33-26-ra módosította az állást a KSC. Sőt, a félidő utolsó támadásánál esélye volt tovább csökkenteni a lemaradását. Az állás azonban már nem változott. A nagyszünetben hazai oldalon Zala Friskovec, a vendégeknél Jelena Brooks járt 11-11 pontnál.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A harmadik negyedet Briann January triplája indította, majd Gabby Williams találataival már 39-26-ra ment a Sopron. Studer Ágnes és az extázisban játszó, ekkor már negyedik tripláját értékesítő Zala Friskovec igyekezett meccsben tartani a Szekszárdot. Amikor Cyesha Goree 39-33-ra felhozta a házigazdát, Gáspár Dávidnak időt is kellett kérnie. Rendezte sorait a Sopron és ritmust váltott. Visszatérve a pályára egy 14-0-s futást indítottak a vendégek. Megan Walker két triplával, Határ Bernadett két duplával, míg Jelena Brooks és Gabby Williams 2-2 ponttal segítette csapatát ebben a sorozatban. A különbség 53-33-nál 20 pontra nőtt a felek között. A játékrész hajrájában Bálint Réka betalált, de így is magabiztos előnnyel gazdálkodhatott a Sopron Basket.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A soproniak 20-9-re nyerték a harmadik negyedet, mely során a 13 kísérletükből 8 sikeres lett. Ugyanez az arány hazai oldalon 14 kísérletből 4 mezőnykosár volt. A 63-35-ről induló záró szakasz elején Zala Friskovec próbált ismét a KSC élére állni, miután a hárompontosa indította ezt a játékrészt. Összességében a soproni siker és ezzel a klub 14. bajnoki címének megszerzése ekkor már nem forgott veszélyben. A folytatásban Gabby Williams és Jelena Brooks büntetői visszaállították a 19 pontos differenciát. Az utolsó öt percben már mindkét szakmai stáb széles rotációt alkalmazott és teret adott minden bevethető játékosának, hogy a fináléba hangulatába belekóstoljon. Lelkes közönsége előtt a Szekszárd is mindent megtett, hogy szépen zárja a mérkőzést és ez összességében sikerült is a hazai csapatnak, miután 59-40 után szépített. A különbség a hajrában 10 egység alá olvadt. A végeredményt Megan Walker és Szabó Fanni büntetői alakították ki.

A Sopron Basket remek játékkal, a harmadik negyed 14-0-s futásával magabiztos győzelmet aratott. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó döntő párharcot 3-1-re nyerték a soproniak és ezzel fennállásuk során 14. alkalommal értek fel a csúcsra a magyar bajnokságban.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés