Hirdetés
Archivum

A Sopron Basket a Salamancát fogadja az Euroligában:

:

Hirdetés

Csütörtökön este 18 órától a Sopron Basket a Salamancát fogadja a nõi kosárlabda Euroliga 11. fordulójában. Újabb kulcsfontosságú rangadó vár a magyar bajnoki címvédõre.

A múlt heti Fenerbahce elleni csoportrangadó után újabb közvetlen riválissal találkozik a Sopron Basket az Euroliga B-csoportjában. A soproniak 50%-os mutatóval, 5 gyõzelemmel és 5 vereséggel rendelkeznek. A Salamanca pedig 4 gyõzelemmel és 6 vereséggel bír. Mindkét gárdának nehezen indult a 2019-es esztendõ, a Sopron a háromból két mérkõzését veszítette el idén, míg a Salamanca mindhárom összecsapását követõen vesztesen hagyta el a pályát. Mondani sem kell tehát, hogy mindkét fél számára fontos lenne a siker. Különösen annak fényében, hogy az elõzetesen számoltakhoz képest igencsak fordulatosan alakulnak a csoport eredményei a TTT Riga bravúros menetelésével és a Hatay problémáival. A sorsolást nézve a Sopron még utazik a Kurszk és a TTT Riga alakulatához, illetve a Hatay-t fogadja. A Salamanca Carolo és az Olympiacos gárdáját látja vendégül, illetve nekik is el kell repülniük Kurszkba.

Közös, hogy az elmúlt héten mindkét klub igyekezett reagálni a sérülések, betegségek miatt kialakult helyzetre. Sopronba Honti Kata segít be elsõsorban az edzésmunkában, de szükség esetén EL-meccseken is. Salamancában Elin Eldebrink megsérült, de érkezett a világbajnok amerikai válogatott irányítója Jewell Loyd. Emellett edzõváltás is történt: Miguel Ángel Ortega tért vissza a kispadra. Nyilván arányaiban a spanyolok életére ezek a változások nagyobb hatással lesznek. A legutóbbi bajnokijukon felszabadult játékot láthattunk a részükrõl. Ez valahol az új impulzusok hatására minden ilyen helyzetben természetes és emiatt tarthatunk a csütörtöki meccstõl is. Tovább nehezíti ugyanis a felkészülést, hogy megjósolhatatlan: milyen formában, lendülettel és játékkal rukkolnak elõ a spanyolok.

A Sopron függetlenül a 84-80-as vereségtõl már a múlt csütörtöki Fener ellen meccsre is építhet. Amit pedig vasárnap láthattunk Gyõrben, különösen Amanda Zahui nélkül szerepelve, a naptári év egyik legjobb játéka volt. Ritmusban, pontosságban mindenképpen. Térjünk vissza a Fenerbahce találkozóra, ahol a Sopron klasszisai a játék minõségében támadásban egyértelmûen felvették a versenyt a törökökkkel. Szokatlanul pontgazdag meccs kerekedett. A sérülések, betegségek és az emiatt kiesõ edzésmunka elsõsorban a védekezés minõségén éreztette hatását. A Carolo elleni elsõ fordulós idegenbeli fellépés óta elõször érte el a Sopron aktuális riválisa a 80 dobott pontot. Mindössze három szerzett labda jött össze, miközben a mieink átlaga közel hetes. Emellett nem érkeztek a gyorsindításos pontok sem. Miközben a soproniak átlaga tíz forduló után közel kilences, mindössze kettõ jött össze a török bajnok ellen. Ezeket a 45%-os mezõnymutató, a nyolc tripla és az eladott labdák minimális szinten tartása nem tudta maximálisan ellensúlyozni.

A Salamanca esetében egy furcsa kettõsség figyelhetõ meg. Sok tekintetben a jól ismert stílusuk érvényesül. Továbbra is keményen védekeznek, nagy sebességgel játszanak. Igyekeznek a szerzett labdáik után gyorsan befejezni a támadásaikat. Az átlagban 7.4 szerzett labdájukra 12.9 indításos pont jut. Mély keretet raktak össze, melyet a múlt héten menesztett Lino Lopez megpróbált maximálisan kihasználni. Kicsit hasonló módszer meghonosítására törekedett, mint amit a spanyol válogatott alkalmaz. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy a 69.4-es pontátlaguk során 18.5-öt jegyzett a kispadjuk. Nyolcan átlagoltak a keretükbõl 10 perc felett. A hatodik legtöbb gólpasszt is õk osztották ki a mezõnyben. Az átlaguk ezen a téren 17.7-es, míg például a Soproné 14.5-ös.

A fenti hosszú felsorolás ellenére azt láthatjuk, akár az EL, akár a bajnoki rangadóikat figyelve, hogy összességében mégsem álltak össze. Ezt nem féltetlenül csak a hat nemzetközi vereségük mondatja. A csapat testbeszéde is azt mutatja, hogy nincs meg a kellõ kémia. A meccsenkénti közel 14 eladott labdájuk egy ilyen nagy célokat megfogalmazó alakulattól sok. A névsorukra pillantva egy komoly támadópotenciállal rendelkezõ gárda képe rajzolódna ki. A távoli dobásaik viszont teljesen cserbenhagyták õket. A mezõnymutató átlaguk ebben mindössze 27%-os. A meccsenkénti 17.4 kísérletükbõl csak 4.7 sikeres, ami kiemelkedõen a leggyengébb a mezõnyben. Nem véletlen tehát az edzõváltás. Ilyen szinten már a szakmai munka felelõssége is, ha egy csapat mutatói ekkora pontatlanságról árulkodnak tíz lejátszott tétmeccs után. Õsszel ezt a Sopron is remek játékkal használta ki. Azon az emlékezetes novemberi estén nyújtotta Yvonne Turner az akkori forduló MVP-címét jelentõ teljesítményét. Ekkor 26 pont, 8 gólpassz, 4 szerzett labda és 3 lepattanó szerepelt a statisztikai lapján. Csapatszinten idegenben közel 50%-os mezõnymutatót hozott össze a magyar bajnok. A számok ráadásul nem adják vissza a lelki tartást, hiszen a spanyolországi közeg nyomását nagyon profin kezelték a mieink.

Csütörtökön óriási szerepe lesz a védekezésnek. A Salamanca ellen már újra szükség van arra a keménységre, amit a decemberi csúcsidõszakban láthattunk. Egy spanyol alakulat ellen mindig kulcsfontosságú, hogy ne tudják a saját magas ritmusukat hozni támadásban. Szívós védekezést várhatunk a vendégektõl, de egyéni képességekben a Sopron egyértelmûen felveszi a versenyt. Sõt túlzás nélkül, talán több játékosban van jelen pillanatban benne a mieinknél egy-egy meccset eldöntõ extra villanás.

Hirdetés