Hirdetés
Archivum

A Sopron Basket beharangozója a Bourges elleni Euroliga negyeddöntõhöz:

:

Hirdetés

Kedden 18 órától fogadja az Euroliga negyeddöntõ elsõ mérkõzésén a Sopron Basket a Bourges gárdáját. Az egyik fél második sikeréig tartó párharchoz, mely során a pályaelõnnyel a magyar csapat rendelkezik, részletes szerkesztõségi beharangozónk ITT olvasható. Az alábbiakban ennek kiegészítéseként a klub felvezetõ összeállítását ajánljuk.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Forrás: Sopron Basket Sajtóközlemény

1999. november 4. Az elsõ Sopron-Bourges összecsapás napja az Euroligában, mely azóta klasszikussá nõtte ki magát a legrangosabb európai sorozatban.

A mostani mezõnyben e két csapaton kívül, csak a török Fenerbahce és az olasz Famila Schio jelenti az állandóságot. Az akkori szereplõk közül több alacsonyabb szinten mûködik, sokan pedig el is tûntek a nõi kosárlabda játszóterérõl. Ennek tükrében különösen nagy jelentõséggel bír, hogy mi nem csak, hogy a mai napig aktív szereplõi vagyunk az Euroligának, hanem szép eredményekkel is öregbítjük hazánk és városunk hírnevét.

Az elmúlt közel 20 évben 18 alkalommal találtuk magunkat szembe a francia nõi kosárlabdázás zászlóshajójával. A már említett 1999/2000-es szezonban óriási csatában, 68-67-es gyõzelmet arattunk a késõbbi ezüstérmes ellen, akit a Natallia Hejkova irányította Rózsahegy állított meg a döntõben. A szlovákok akkori gyõzelme minket is inspirált, megmutatta, hogy tudatos építkezéssel, fiatalok bevonásával is eredményesen lehet szerepelni a nemzetközi színtéren. Na, de vissza a franciákhoz!

A 18 mérkõzés során egyaránt 9-9 gyõzelmet és vereséget könyvelhetett el a két oldal. Szembetûnõ, hogy a hazai környezet mennyire dominál. Csupán egy alkalommal tudott minket meglepni Sopronban a Bourges, melybõl egyenesen következik, hogy mi sem voltunk eredményesebbek a Bourges szentélyében, az 5000 fõt befogadni képes ultramodern Pradoban. Igaz, ez az egyetlen siker 10 éve mindent vitt! 68-65-ös gyõzelemmel tértünk vissza Sopronba, ahol a negyeddöntõ második mérkõzésén egy tût sem lehetett leejteni csarnokunkban. Ahogy késõbb a franciák fogalmaztak, csapatunk már a bemutatás során megnyerte a találkozót, amikor telt ház elõtt, elképesztõ hangulatban futottak ki a csapatok a parkettre. 70-63 arányban be is húztuk a mérkõzést, és az Euroliga máig legfiatalabb átlagéletkorú – mindössze 21! – csapatával bejutottunk a négyes döntõbe, a salamancai FINAL4-ba! Történelmi tett volt, melyet azóta több is követett. A legnagyobb mindenképpen a tavalyi Euroliga ezüstérem, a FIBA publikációiban ikonikus jelzõvel illetett soproni rendezésû négyes döntõn!

Talán csak a legmerészebb álmainkban gondoltunk arra, hogy idén is ott leszünk a negyeddöntõben, ráadásul pályaelõnyben! Remek munkát végzett az alapszakasz során vezetõedzõnk és játékosaink, így minden nehézséget leküzdve odaértünk a második helyre a rendkívül kiegyenlített csoportban. A másik ágon a Bourges a Prágával volt versenyfutásban a második pozícióért, de végül a csehek lettek a befutók. A Bourges az alapszakaszbeli 14 mérkõzésébõl csupán 5 alkalommal szenvedett vereséget, melyek közül csak a Schio ellenin búslakodhattak. Az olaszok megmutatták, hogy nem csak az orosz óriás, a Jekatyerinburg, hanem más is képes lehet meglepni otthonában Olivier Lafargue nagy reménységû csapatát. Elképesztõ támadó potenciállal rendelkeznek, egy olyan ösztönös zsenivel az élen, akinek varázslatos megoldásai hétrõl hétre szerepelnek a szövetség visszatekintõiben. A vajkezû, kreatív, kiváló térlátással felvértezett, mindössze 24 éves Marine Johannes, védõjével a nyakán is képes extra találatokra, és a csapattársak kiszolgálásában is jeleskedik. A fiatalok közül a 20 éves Alexia Chartereau-t kell még kiemelni, aki közel 14 pontos átlaggal rendelkezik. Õt a soproni kosárlabda szerelmesei is jól ismerhetik a 2016-os U18 Európa-bajnokságról. A soproni kontinensviadalon õt választották meg a Legértékesebb Játékosnak (MVP). A fiatal franciák mellett megbízható légiósok alkotják a keretet, mely tökéletesen alkalmas a francia szakvezetõ által kialakított játékrendszer megvalósítására. Ennek megfelelõen fel kell készülnünk arra, hogy nem csak a támadásaikat kell megfékezni, de minden pontért meg kell majd küzdenünk a francia iskola precíz védekezésével szemben.

Kérdés lesz, mennyire viseli meg csapatunkat fizikálisan és mentálisan a Magyar Kupa nyolcas döntõje, mely csütörtökön kezdõdött és szombaton ért véget. Az biztos, hogy a mutatott játék biztató volt és a kupa gyõzelem plusz löketet adhat lányainknak. Riválisunk egy mérkõzéssel hangolt a párharcra, mely során a legnagyobb francia kihívójukkal, a Lyonnal csaptak össze az egyenes kieséses rendszerû francia kupa elõdöntõjében. A Bourges extra teljesítménnyel rukkolt ki, és 79-60 arányú vereséget mért a bajnoki tabella éllovasára.

Ki lehet jelenteni, hogy két kiváló formában levõ csapat feszül majd egymásnak kedden este Sopronban! Nagy szükség lesz lelkes szurkolóinkra, akik a gyõri kupa döntõn is megmutatták erejüket, ahova közel 400-an kísérték el kedvenceiket!

A mérkõzés elõtt csapatunk szakvezetõjét, Roberto Iniguezt kérdeztük a várakozásairól.

A mérkõzés, melyet az M4Sport élõben közvetít, 18 órakor kezdõdik a Novomatic Arénában. Jegyek a helyszínen válthatók 1500 forintos egységáron. 14 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes! Az óriási érdeklõdésre való tekintettel kérünk mindenkit, hogy idõben érkezzen a csarnokban, és teremtsünk olyan hangulatot, hogy már a 17.30-as bemelegítéskor melege legyen ellenfelünknek!

Sopron vs. Bourges

18 mérkõzés
9 gyõzelem/9 vereség
1147 dobott/1258 kapott pont

Legutóbb – 2017. január 31.

SOPRON BASKET – BOURGES BASKET 57-50 (11-12, 19-14, 22-16, 5-8)

Sopron Basket: Fegyverneky 1, Turner 11/3, Crvendakic 2, Jovanovic 13, Langhorne 22 Cs.: Page 6, Salvadores 2, Dubei -, Határ -, Weninger –
Bourges Basket: Palau 2, Johannes 13/3, Ayayi 4, Godin 2, Tchatchouang 15/3 Cs.: Hamblin 6, Sharp 5/3, Michel 3

Forrás: Sopron Basket Sajtóközlemény

Hirdetés