Hirdetés
Archivum

A Sopron Basket csapatára a Jekatyerinburg vár az EL-elõdöntõben:

:

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi Sopronban a nõi kosárlabda Euroliga 2019-es négyes döntõje. Az Final4 elõdöntõjében megismétlõdik a tavalyi finálé párosítása, miután a Sopron Basket és az UMMC Jekatyerinburg méri össze az erejét.

Egy magyar érdekeltségû Euroliga elõdöntõt kétféle módon lehet felvezetni. Az egyik a klasszikus statisztikai összehasonlítás, a másik pedig egy érzelmi megközelítés. Ha a számokat nézzük, akkor azok a Jekatyerinburg mellett szólnak. Talán még jobban, mint a tavalyi finálé elõtt. A Sopron azonban nagyon sokszor bizonyította, hogy csodák vannak. A profi sportban egy zseniális menetelést megismételni sok esetben még nagyobb tett, mint azt elõször elérni. A Sopron pedig ezt megtette azzal, hogy 2018 után 2019-ben is kivívta a Final4 részvétel jogát.

Ha a teljes szezont próbáljuk röviden áttekinteni, akkor egy hatalmas utat láthatunk nem kevés fordulattal. Kezdve azzal, hogy õsszel milyen nehezen állt össze a keret és csak szeptember közepére Candice Dupree szerzõdtetésének bejelentése után alakult ki a most versenyzõ csapat váza. Folytathatjuk a téli kihívásokkal, a sérülés és betegség hullámmal, amikor Honti Kata segítsége is rendkívül fontosnak bizonyult. Jött az alapszakasz hajrája, ahol az utolsó három találkozóját megnyerte a Sopron. Közte a felejthetetlen kurszki diadallal. Nem szabad amellett sem elmenni, hogy a riválisok eredményei szintén kedvezõen alakultak. Így a csoport második helyérõl pályaelõnyben várhatták a negyeddöntõt a mieink. Ott pedig a Bourges ellen egy utolsó másodperces és egy magabiztos, profi franciaországi diadal hozta meg a továbbjutást.

Korábban közöltünk statisztikai összefoglalót az alapszakaszról és nagy terjedelemben követtük a rájátszást is. Ha ezek kapcsán a különbözõ csapatrangsorokat nézzük, akkor a Sopron a legtöbb fontos mutatóban nem található a dobogós helyek valamelyikén. Ugyanakkor mégis a sorozat egyik legjobb csapatának tekinthetõ. Ennek alapját a szervezettség és a hit adja. Roberto Iniguez maximálisan megbízik játékosaiban és ezt tökéletesen át is tudja adni, ami óriási önbizalmat jelent. Ráadásul egy olyan játékrendszert alkalmaz, ami a stabil alapcsapat tagjaiból kihozza a maximumot. Lehet ugyanis, hogy kiugró számok nincsenek, viszont kiegyensúlyozott és stabil a Sopron. Erre a legjobb példa, hogy idegenben is tudta hozni játékát az egész szezonban.

A tavalyi évhez képest az új érkezõk valóban hozzátettek. Amanda Zahui magas posztokon kiválóan illeszkedik, támadásban emelte a csapat hatékonyságát. Candice Dupree rutinja, higgadtsága rengeteget jelent. A mai Euroligában ilyen kaliberû tapasztalt zseni nélkül sikert elérni tartósan már nem lehet. Valamennyire kisebb figyelmet kap Queralt Casas, de a decemberi érkezése új impulzusokat adott. Védekezésben példás munkával és nem utolsó sorban támadásban kiváló villanásokkal segítette a csapatot. Az új érkezõk mellett Yvonne Turner pályafutása legjobb szezonját futja, ahogy Aleksandra Crvendakic-ról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A Sopron számára továbbra is kulcsfontosságú Fegyverneky Zsófia személye, miközben magas posztokon Tina Jovanovic és Határ Bernadett is több opciót kínál. Jovanovic esetében a bourges-i 18 pont, 10 lepattanós dupla-dupláját nem lehet elég alkalommal méltatni.

A Jekatyerinburg kerete is változott a tavalyi évhez képest és bátran kijelenthetõ, hogy még tovább erõsödtek. Az orosz sztárcsapat abban (is) a világ elõtt jár, hogy remekül megtalálják azokat a pályájuk csúcsán lévõ, jó formában pattogtató és ami a legfontosabb, sikerre éhes klasszisokat, akik új színt tudnak hozni a játékukba. Akiknek köszönhetõen nem fásul bele a folyamatos gyõzelmekbe, sikerekbe a keret és szinten marad a motiváció. Ez a két érkezõ idén Kayla McBride és Courtney Vandersloot. McBride 29.5 perces átlagával a csapat legtöbb idõt pályán töltõ játékosa az Euroligában. Ez idõ alatt 14.3 pontot, 3.1 lepattanót és 3.7 gólpasszt átlagol. Vandersloot kapcsán pedig elég Roberto Iniguez szavait idézni: „Számomra jelenleg a legjobb irányító, mert tud statikusan játszani, tud futni a pályán és mindig tudja, hogy mi a legjobb a csapatnak.” Az egykoron válogatottunkban is pályára lépõ irányító 23 perc alatt 7.1 pontot, 3.1 lepattanót és 5.8 gólpasszt átlagol idén.

Hogy miért tûnnek még a tavalyinál is jobbnak? Minden fontos mutatóban kiemelkednek: 81.9 pont, 44.6 lepattanó és 23.1 gólpassz csapatszinten az átlaguk. Ehhez jön az, hogy magas posztokon Brittney Griner és a tavalyi soproni Final4 MVP-je Emma Meesseman olyan dominanciát hoz, ami valóban egyedülálló a sportágban. Alba Torrens pedig Alba Torrens. Az ösztönös zsenije bármilyen meccsen döntõ faktor tud lenni. Ráadásul idén McBride érkezése miatt egy kicsit más szerepkörben kap lehetõséget. Amíg tavaly 2.6 lepattanót átlagolt, idén ez 7.7-re nõtt az esetében. Ez pályafutása legmagasabbja és tovább színesítette a játékát.

Idén két vereséget szenvedtek. Egyet az USK Prahától az Euroliga alapszakaszban, illetve az orosz bajnoki alapszakasz utolsó fordulójában a Dinamo Kurszktól. Nagy tétje egyik derbinek sem volt már, de szépen kirajzolják, hogy miként lehetett zavarba hozni a csapatukat. Mindkét találkozón elveszítették a lepattanócsatát. Prágában 46-31-re, míg a Kurszkkal szemben 42-37-re. Ráadásul mindkét alkalommal több támadólepattanója volt a riválisuknak és például prágaiak 9 pontja második esélybõl akár döntõ faktor is lehet egy szoros csatában. Ráadásul ezeken a meccseken 12-14 eladott labdával zártak és mindössze négy triplát értékesítettek 33%-os mezõnymutatóval.

Beharangozóinkban nem szoktunk lehetséges forgatókönyvek kapcsán találgatni. Zárásul viszont ezen elõdöntõ felvezetése esetében ez megkerülhetetlen. Kulcskérdés a mérkõzés eleje és az, hogy mennyire tud meccsben maradni a Sopron. Ez a Jekatyerinburg, ha az elsõ negyedben komoly elõnyt épít fel, akkor ellenük visszajönni lehetetlen. Ugyanakkor, ha megtapasztalja azt az élményt a Sopron, hogy az ellenfél sem sebezhetetlen, akkor nyílt lehet az összecsapás. Tavaly láthattuk a YDÜ ellen, hogy a hazai közönség, az extázis megsokszorozza a játékosok erejét. Bízzunk benne, hogy idén is tud erre építeni a Sopron. Kurszkban láttuk, hogy a sztárcsapatok ellen mûködik a játékrendszer, nincs mitõl tartani ilyen szempontból. Ettõl függetlenül bármi történik, egy csodálatos menetelés csúcspontja vár ránk a hétvégén!

Hirdetés