Hirdetés
Magyarország

A Sopron Basket expressz következő megállója a Magyar Kupa – Laczka Miklós másodedző gondolatai:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Február 18-20. között Miskolc, azon belül is a DVTK Aréna ad otthont a Killik László Női Magyar Kupa döntőjének. Mint ismert, az alapszakasz felénél a tabella első nyolc helyén álló gárda vehet részt a tornán, vagyis az idei évben a mezőnyt a Sopron Basket, az Atomerőmű KSC Szekszárd, az NKA Universitas PEAC, az UNI Győr MÉLY-ÚT, a Ludovika-FCSM Csata, az ELTE BEAC Újbuda, a DVTK és a TFSE-MTK alkotja. A negyeddöntők – azaz négy mérkőzés – február 18-án, pénteken kerülnek megrendezésre, melyek közül a TFSE-MTK – Sopron Basket összecsapás lesz az első 13:00-kor.

Február 18., Killik László Női Magyar Kupa
13:00 TFSE-MTK – Sopron Basket
Miskolc, DVTK Aréna

A magyar bajnok és címvédő Sopron Basket együttese utoljára február 2-án játszott Euroliga mérkőzést Franciaországban, melynek körülményei jól ismertek – a csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia, illetve a külső poszton játszó szerb légiós, Nevena Jovanovic edzésbaleset szenvedett, így a csapatnak megfogyatkozva kellett elutazni a találkozóra. Az ominózus eset óta két hét telt el.

A mostani, hétvégén esedékes Magyar Kupa, illetve a soproniak felkészülése kapcsán állandó megszólalónkkal, Laczka Miklóssal beszélgettünk, aki előszőr arról számolt be, hogy – a viszonylag hosszabb szünet alatt – feltöltődött-e a csapat.

“Talán mondhatom azt, hogy kifejezetten azon is volt a hangsúly, hogy a csapat feltöltődjön – hiszen nem is volt nagyon más lehetőségünk. Voltak játékosaink, akik a szünet alatt válogatottban voltak, illetve akik még a leállás előtt sérülést szenvedtek, ők továbbra is sérültek voltak. Így a megmaradtakkal kellett dolgoznunk, akiket pedig megpróbáltuk formában tartani, – tehát leginkább az állóképességen volt a hangsúly – akiknek pedig pihenőt kellett adnunk, azok természetesen azt is megkapták.

Jelenleg úgy látom, hogy egy sokkal pihentebb, frissebb állapotban lévő csapattal dolgozunk. – fogalmazott Laczka Miklós, aki a sérültek, vagyis Fegyverneky és Jovanovic állapotával folytatta mondandóját. – Nagyjából jól vannak, egyedül Nevena Jovanovic esete érdekesebb – ő a fejsérülése után COVID pozitív is lett, így kiesett az edzésmunkából, de szerencsére a vírus utáni orvosi vizsgálatok mindent rendben találtak nála. Fegyverneky Zsófi orra Nevena-hoz hasonlóan szintén eltörött, annyi különbséggel, hogy rá a nyár folyamán még egy műtét is vár. Ez egy olyan fajta sérülés, amit nem feltétlenül kell azonnal műteni, így neki minimálisabb volt a kiesése.”

Fotó: FIBA.Basketball

A sérültek kiesése mellett a Sopron Basket-nek más játékosok átmeneti távozásával is számolnia kellett – például Gabby Williams, aki hazáját, Franciaországot képviselte a 2022-es világbajnoki selejtezőn. A soproniak másodedzője egyben arra is kitért, hogy egy ilyen megfogyatkozott kerettel mennyire tudtak teljes, minőségi edzésmunkát végezni.

“Ahogy azt említettem, kevesebb játékosunk volt és ez mindenképpen azt eredményezte, hogy más jellegű edzésmunkát kellett végezünk – emellett viszont azt gondolom, hogy minőségi volt. Gabby esetére rátérve, ő kapott a selejtezők után két nap pihenőt, megint csak azért, hogy frissebben tudjon becsatlakozni a Magyar Kupára való felkészülési időszakba. Nyílvánvalóan, ennyi kieső miatt nem nagyon volt alkalmunk öt-az-öt-ellen játszani, de ez nem azt jelenti, hogy ne tudtunk volna bizonyos szituációkat kellőképpen gyakorolni, vagy hasznos edzésmunkát végezni.”

Ahogy az szintén ismert, klubtörténeti pillanatként, először a soproni kosárlabdasport története során, regnáló olimpiai bajnokként csatlakozik a Sopron Basket csapatához az USA 3×3-as válogatottjával, a tokiói olimpián aranyérmet szerzett Stefanie Dolson, aki 196 centiméterével nem csak a palánkok aló, de távolról is életveszélyes. A UConn egyetem egykori növendéke Aby Gaye helyére érkezik, akivel a soproni klub a hónap elején közös megegyezéssel szerződést bontott.

“Azt hiszem az bárki számára egyértelmű, hogy Aby Gaye teljesítménye nem olyan volt ebben a időszakban, amit vártunk. Egy olyan helyzet alakult ki, ami sem a klub, sem pedig a játékos számára nem volt előnyős, így közös megegyezéssel elváltak az útjaink.

Aby Gaye helyére végül Stefanie Dolson-t sikerült megszerezni, akit szerintem nem is kell annyira bemutatni – egy 3×3-as olimpiai, illetve WNBA bajnok kosárlabdázóról van szó. Ő egy Sopron Basket szintű, európai klubcsapathoz még nem jött át, de ezt nem gondolnám kockázatnak, mégpedig a következők miatt. Egyrészt, néhány játékosunkat már korábbról is ismeri – utoljára Gabby Williams-el Chicago-ban játszottak együtt – illetve, alapvetően azt gondolom, hogy egy nagyon magas játékintelligenciával bíró játékosról van szó, akiről úgy ítéltük meg, hogy nem feltétlenül lesz nehezen beilleszthető a csapatba, – abba az elképzelésbe, amit mi tartunk szem előtt – tehát nem láttuk nagy kockázatát.” – mesélt Laczka Miklós a játékos váltásról. Dolson fizikálisan egy másabb karakterű játékos, mint Aby Gaye, ezért a soproniak másodedzője következőnek arról tett említést, hogy mit is várnak pontosan az új légióstól.

“Pont azt várjuk, hogy más legyen, mint Gaye, arra kell ráerősítenie, amikben az eddigiekben hiányosságaink voltak. Elsősorban gondolok itt a fizikalitásra, hogy egyáltalán a palánk alatti védekezésben, lepattanózásban tudjon segíteni a csapatnak. Emellett azt gondolom, hogy Dolson támadójátéka is sokoldalúbb, és annak ellenére, hogy ő is mindenképpen egy ötös posztú játékos, tudja bővíteni a taktikai repertoárt.”

Fotó: Sopron Basket / Facebook

Januárban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében (MKOSZ) megtartották a 2022-es Killik László Női Magyar Kupa sorsolását. A miskolci DVTK Arénába február 18. és 20. Között megrendezésre kerülő nyolcas döntő alkalmával a legjobb négy közé jutásért a Sopron Basket a TFSE-MTK a csapatával fog megmérkőzni. Bár olyan időket élünk, hogy a COVID bármikor közbeszólhat, Laczka Miklóst a Kupa kapcsán előszőr arról kérdeztük, hogy soproni szempontból mivel is számolnak.

“Nem számolunk semmi különössel, hiszen nehéz ilyen időkben bármit is várni. Most elsősorban a soron következő, TFSE elleni mérkőzésre koncentrálunk, ugyanis az általában nem szokott jól elsülni egy csapat számára, ha ennél előrébb tekint. Azzal viszont tisztában vagyunk, hogy továbbjutásunk esetén az MTK elleni találkozó után – mindegy is, hogy ki lesz az ellenfelünk, – nagyon kemény harcok várnak majd ránk. Összességében biztosra mondhatom, hogy ha számunkra kedvezően alakul a péntek, akkor nehéz három nap előtt állunk. Viszont bízunk a csapatban és hiszem, hogy egy olyan eredményt fogunk elérni, amire mindannyian várunk.

Egy elég húzós időszak lesz ez mindenkinek, ugyanis a kéthetes szünet után a három nap-három meccs terhelés eléggé megkeverheti az erőviszonyokat. Illetve nem csupán ez, hanem már az is, hogy nincs javításra lehetőség, ez pedig még annál is érdekesebbé teszi a helyzetet. Nincsenek lefutott meccsek és bármi megtörténhet, akár milyen közhelyesen is hangzik ez. Ezért is kellett úgy készülnünk, hogy az összes csapatról legyen kellő tudásunk, és itt nyílván nem arra gondolok, hogy minden együttesnek az egész taktikai repertoárját betéve kell tudni – hiszen ahogy említettem, nem volt annyi 5-5-ös edzésünk. Ennek ellenére mi, az edzői stáb igyekeztünk/ igyekszünk továbbra is mindenkit feltérképezni, és úgy készülni, hogy gyakorlatilag bármi lehet.” – fogalmazott Laczka Miklós, majd gondolatmenetét a csapattal szembeni elvárásokkal folytatta.

“Azt gondolom, hogy nem is lehet más az elvárás, mint – hogy hiába a szünet, a kiesés vagy kihagyás – nekünk az első perctől fogva mutatni kell az erőnket, már az első mérkőzésen úgy kell kimennünk a pályára, hogy megpróbáljunk a lehető legerősebben kezdeni és ebből erőt meríteni a továbbiakban.

A TFSE egyáltalán nem gyenge ellenfél, és ahogy azt már többször is elmondtuk róluk korábban, egy eléggé kellemetlen stílusú csapat. Minden egyes találkozóba nagyon jó mentalitással jönnek, nem ismernek lehetetlent és sose adják fel, ez pedig tiszteletre méltó. Pontosan tudjuk, hogy nagyon kell koncentrálnunk, mert biztosra vehetjük, hogy az ellenfél teljes erőbedobással és mondhatni tehermentesen fog játszani. – mondta a soproniak másodedzője.

Hirdetés