Hirdetés
Archivum

A Sopron Basket francia rivális ellen folytatja az Euroligában:

:

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától vívja elsõ 2019-es Euroliga mérkõzését a Sopron Basket. Roberto Iniguez együttese a francia Carolo Basket gárdáját látja vendégül. Közvetlen rivális ellen rendkívül fontos meccs jön a magyar csapat számára.

Kisebb téli szünet után az alapszakasz második körével folytatódik a nõi kosárlabda Euroliga. December végén hét lejátszott csoportmeccsel a hátuk mögött vonulhattak pihenõre a csapatok. A Sopron Basket 4 gyõzelemmel és 3 vereséggel a Dinamo Kurszk mögött a B-csoport második helyén töltötte a kisebb szünetet. Ebben a nyolcasban a kurszkiak kiemelkednek, viszont mögöttük rendkívül sûrû a mezõny a 2-6. helyen álló gárdák között. Kis túlzással ebben a bolyban az egymás ellen lejátszott meccsek duplán számítanak, annyira kiélezett a küzdelem. A Carolo Basket 3 gyõzelemmel és 4 vereséggel zárta az elsõ kört, így õk is abba az ötösbe tartoznak, melynek reális esélye van a továbbjutásra.

Ahogy arra az alapszakasz elsõ felét áttekinteni hivatott statisztikai összefoglalónkban is rávilágítottunk, összességében eddig egy nagyon stabil, jó szezonja van a Sopronnak. Fokozatosan javuló formát láthattunk a magyar bajnoktól a nemzetközi porondon, melynek csúcspontja eddig egyértelmûen a Hatay otthonában lejátszott mérkõzés volt. Akkor védekezésben, szervezettségben, tudatosságban azt az arcát mutatta a soproni együttes, mely egyértelmûen a kontinens meghatározói közé emeli. Az évet a TTT Riga elleni sikerrel zárták a mieink. Sok szempontból az is emlékezetes meccs lett. Az Euroliga színvonalától messze elmaradó játékvezetõi közremûködés miatt egy feszült mederbe terelõdött az összecsapás. Arra viszont mindenképpen jó volt az az este, hogy egy kicsit felpaprikázta, összekovácsolta a közönséget. Arról nem beszélve, hogy az igazi profi csapatok sajátja, hogy ilyen találkozókat is meg tudnak nyerni. A Sopron pedig megtette.

A Carolo Basket gárdájával a Sopron az alapszakasz elsõ körében mérkõzött, még október 24-én. Hamisítatlan elsõ fordulós találkozó volt. Ezen alkalmával már láthattunk elõremutató megoldásokat, de közben még több hiba is becsúszott a játékba. A francia csapat 80-74-es gyõzelmet aratott. Hiába nyerte 34-28-ra a lepattanócsatát a magyar bajnok és dobtak 52%-al mezõnybõl a mieink, a 19 eladott labda és az ebbõl kapott 24 pont mindent meghatározott. Sportszerûen el kell ismerni, hogy döntõ pillanatokban jobb megoldásokat tudott választani a Carolo Basket. A párososítás pikantériája, hogy a francia gárda legjobbja Queralt Casas volt. A spanyol játékos, aki azóta már a Sopront erõsíti, akkor közel 30 perc alatt 18 pontot, 4 lepattanót, 4 gólpasszt jegyzett. A teljesítmény-indexe 23 lett.

Hogy mennyit lépett elõre a Sopron, azt jól mutatja, hogy a franciaországi vendégjáték óta az eladott labdák átlagát 14-re sikerült csökkenteni. Ráadásul az akkori 80 kapott pont óta 70-nél több pontot senki nem ért el Roberto Iniguez együttese ellen. Az egymás elleni összehasonlító statisztika azt mutatja, hogy a fontos mutatók többségében a magyar együttes jobb. A dobóforma közel hasonló, miközben a lepattanók, a szerzett labdák, a második esélybõl elért pontok mind-mind a soproniak fölényérõl árulkodnak. A franciák a gólpasszok terén vannak fölényben, de kiemelendõ, hogy õk is átlagban 10 feletti gyorsindításos ponttal és közel azonos számú szerzett labdával dolgoznak. Sok tekintetben hasonló stílus jellemzi tehát a két gárdát. A rutin, amit viszont nem lehet megfogni a számokban, egyértelmûen a mieink mellett szól.

A Carolo Basket az elsõ Euroliga szezonját teljesíti és láthatóak náluk azok a jelek, amik minden elsõéves csapatnál megmutatkoznak. Sokszor kerülnek bravúr-közelbe, mindent kiadnak magukból a nemzetközi fellépések során. Ennek következménye, hogy a hétvégi bajnokikra nem mindig marad kellõ energiájuk. Jelenleg Franciaországban 5 gyõzelemmel és 6 vereséggel mindössze a 8. helyen állnak. Az egyéni mutatókat figyelve, a legismertebb légiósuk Kaleena Mosqueda-Lewis remekel 14.6 pontos, 5.6 lepattanós átlaggal. A 181 cm magas amerikai játékos évek óta a csapatukat erõsíti. Kicsit hasonló a megítélése, mint Yvonne Turner-nek Sopronban. Teljes mértékben már része a klub, a város életének. Mellette a 191 cm magas center Hailey Peters remekel 16 pontos átlaggal. A csapat szíve-lelke a válogatott irányító Amel Bouderra, míg Zofia Hruscakova Gyõrbõl a magyar közönség számára is ismert lehet.

Egyetlen szezonban sem egyszerû a hosszabb téli szünet után az új esztendõ elsõ Euroliga meccse. Ugyanakkor klasszis játékosokban jobban áll a Sopron, mint aktuális riválisa. Ha sikerül a szezon elsõ felében megismert védekezést, szervezettséget pályára tenni, miközben magas posztokon ezúttal is tudja érvényesíteni a fölényét a magyar csapat, akkor esélyesnek tûnik.

Hirdetés