Hirdetés
Európa

A Sopron Basket megszerezte az idei szezon első Euroliga győzelmét

Spar Girona - Sopron Basket 63-68 (14-15, 17-23, 19-16, 13-14)

Euroliga, 1. forduló
Girona, Pavello Fontajau
Dominique, Fuska, Ortis (Yeats)

Spar Girona: Drammeh 12/9, Flores 7/3, Gardner 17, Labuckiene, Reisingerova 8. Csere: Burke 15/6, Labuckiene -, Palau 2, Soler 2.

Sopron Basket: Fegyverneky 5/3, Varga A. 15/9, Jovanovic 8/3, Határ 13, Williams 11. Csere: Gaye 10, Varga S. 6/3.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Október 6-án megkezdődött a női kosárlabda Euroliga 2021/2022-es kiírásának alapszakasza. A Sopron Basket a a spanyol kupagyőztes Spar Girona otthonában 68-63-as győzelmet aratott.

Mindkét csapat hiányos kerettel állt neki az első forduló mérkőzésének. A Sopron Basket Czukor Dalma, Jelena Brooks nélkül lépett pályára. Reisingerova és Gardner sikeres büntetői vezették fel a találkozót, így már az elején három pontos előnyre tett szert a Spar Girona. A folytatásban Fegyverneky Zsófia és az idei első mérkőzését játszó Gabby Williams pontjaival 4-3-nál átvették a vezetést a soproniak, ám – pár másodperccel később – Binta Drammeh büntetője ki is egyenlített az eredményt (4-4). Az első szakasz közepén spanyol, 9-6-os előny rajzolódott ki, majd Varga Alíz jól időzített tempójával újból a sárga-zöldeknél volt a szó. Felváltva vették magukhoz az irányítást a felek, majd Rebekah Gardner pontjaival 17-12-re változott az eredmény. Az etap vége előtt egy perccel Gáspár Dávid kért időt. Visszatérve a Sopron csapat Nevena Jovanovic és Varga Sára közreműködésével szépített, így az első játékrész végén 17-15 állt az eredményjelző táblán.

Fotó: FIBA.Basketball

Fegyverneky Zsófia hárompontosával kezdődött a második negyed, 17-18-nál a Sopron Basket csapata került előnybe. Határ Bernadett közeli tempójával még inkább sikerült a vendégeknek elszakadniuk, de Laia Flores ziccerével újra egy 1 pontos mérkőzéshez érkeztek a felek (19-20). Varga Sára és Határ Bernadett kosarai következtek, időkérésre kényszerítve ezzel az ellenfél vezetőedzőjét (19-24). Az eligazításból visszaérkezve Fegyverneky Zsófia kiváló asszisztjából Határ Bernadett újabb pontokat kamatozatott a palánk alatt. Laia Flores és Nevena Jovanovic triplái voltak soron, az eredmény változatlanul a Sopron csapatának kedvezett (22-29). Az etap feléhez érkezve, Aby Gaye találatával, a 30 dobott pontot haladta meg a Sopron Basket (24-31). Gardner faragott le a Girona hátrányából, majd soproni időkérésen volt a sor. A folytatásban Drammeh triplája talált be, a mérkőzés ezen pontján a tábla 29-31-et mutatott, továbbra is a Soproniak javára. Aby Gaye-nek és Gabby Williams-nek köszönhetően újra nőtt a vendégek előnye, 20 másodperccel a nagyszünet előtt 29-36-nál jártak a csapatok. Julia Soler kosarát egy újabb gironai eligazítás váltotta fel. Ezt követően mind a két együttes egy-egy kosarat értékesített, így 31-38-al zárult az első félidő.

Fotó: FIBA.Basketball

Kennedy Burke kosaraival kezdődött a második félidő, majd Reisingerova újabb találatával 38-38-nál kiegyenlített a Girona csapata. Gáspár Dávid kérte ki idejét. Visszaérkezve Nevena Jovanovic harcolt ki magának kér büntetőt, amikből egyet értékesített is (38-39). Reisingerova ezt követő tempójával azonban újból a hazaiaké volt a szó (40-39). Varga Alíz percei következtek, ugyanis a fiatal játékos kétszer is betalált a hárompontos vonal mögül, 40-45-re fordítva a mérkőzés állását. Bár a Girona is szerzett pontokat, Gabby Williams büntetőinek köszönhetően az eredmény érdemben nem változott (42-47). Binte Drammeh, aki ekkor már pontosan 12 pontnál járt,  újabb triplát értékesített. Burke további kosarával 47-47-nél megint egál lett a találkozó. Varga Alíz talált be ismét távolról – kétszer is, így 13 pont jegyzett neve mellé – illetve Határ is kivette a részét a pontszerzésből, 50-54-nél öt pont volt a Sopron előnye. Innen kezdhették meg a záró szakaszt az együttesek.

Fotó: FIBA.Basketball

Határ Bernadett kiharcolt fault-ja indította a mérkőzés hajráját. Két büntető volt a jutalma, melyből egyet értékesített (50-55). Gardner közeli tempói következett, egy ponton volt a találkozó (54-55). 58-57-nél fordult meg az eredmény állása, Gardner ziccerével. Varga Alíz három büntetője következett, ebből kettőt sikerült értékesítenie, így újból a Sopron kezében volt a mérkőzés (58-59). Varga Sára és Nevena Jovanovic értékesített egy-egy hárompontost, de mivel a másik oldalon Burke is betalált, így 63-62 lett az állás a Girona javára. Ezt követően, Határ Bernadett pontjaival 68-63-ra szakadt el a vendégek csapata, így spanyol időkérésen volt a sor. Kevesebb, mint egy perc volt hátra a fordulóból, és a résztvevők sorban hagyták ki dobásaikat. Végül 13 másodperccel a mérkőzés vége előtt a spanyol vezetőedző kért ki egy újabb időt, azonban visszérkeze már nem tudott sokat tenni a Girona. A Sopron Basket ezzel 68-63-ra megnyerte az Euroliga első mérkőzését.

Hirdetés