Hirdetés
Magyarország

“A Sopron Basket nem csak a női, hanem az egész magyar kosárlabda zászlóshajója” – Interjú Szalay Ferenccel:

:

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Hirdetés

A Sportrádió interjút készített Szalay Ferenccel, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökével, aki a Sopron Basket Final Four szerepléséről beszélt, a klubnál folyó munkáról, valamint említést tett Határ Bernadettről és Kiss Virágról is, mint a magyar női kosárlabdázás kimagasló tehetségei.

“A négy Nemzeti Akadémiánk Sopronban, Debrecenben, Pécsett, illetve Budapesten, a Honvédnál vannak. A tíz Kosárlabda Akadémia pedig szerte az országban található – Kecskeméten, Szombathelyen, Budapesten stb. Ezek mellett azonban vannak olyan kosárlabda nevelő központok, – mint például a Csata DSE – melyek ugyan nem akadémiák, de a legmagasabb szinten képzik női kosarasainkat. A Nemzeti Akadémiákat tekintve területeket érintünk, de a mostaniknál sokkal többre lesz szükségünk, ha mind a férfi, mind pedig a női ágat be akarjuk fedni.” – kezdte a beszélgetést a Sportrádióban Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke.  

A beszélgetés során az elnök külön kitért a női kosárlabdára, azon belül pedig említést tett a Sopron Basket idei szezonjáról is. Gáspár Dávid együttese ugyanis remek szezont fut, hiszen az Euroliga négyes döntőjében fog játszani, akár győzelmi esélyekkel.

“Negyedszer került Final Four-ba a Sopron Basket csapata. Öröm látni azt a folytonos, stabil munkát, ami a soproni sportakadémián zajlik. Az egész klub szervezettségén látszik, hogy pontosan tudják mit, és hogyan akarnak. Nagyon szépen felépített akadémiájuk van, ahol az utánpótlás is gyönyörűen működik. Az utánpótlás-nevelés kapcsán rengeteg iskolával vannak kapcsolatban, emellett pedig egy komoly egészségcentrum kialakításán dolgoznak.

Ezek mellett a dicsőségek mellett a Final Four-ba való bekerülés már csak hab a tortán. Sorozatban negyedszerre érték el ezt az eredményt, amire idén Isztambulban kerül sor. Szóba került a soproni rendezés is, de mivel a Sopron egymás után kétszer rendezte meg ezt a mérkőzés sorozatot, így úgy döntöttünk, hogy idén rendezze más. Természetesen a későbbiekben vissza fogunk térni erre a témára.” – fogalmazott Szalay Ferenc. “A Sopron Basket első ellenfele a Salamanca lesz, mely csapat edzője Magyarország számára sem ismeretlen. Roberto Íñiguez ugyanis előzőleg a Sopron kispadján is megfordult és maradandót alkotott. Biztos vagyok benne, hogy egy nagyon kemény összecsapás lesz és azt gondolom, hogy bármi lehetséges – főleg most, az orosz együttesek kizárását követően. Azonban már az is egy nagy dicsőség, hogy idáig eljutott a Sopron Basket. Ők nem csak a női, hanem az egész magyar kosárlabda zászlóshajói.”

Fotó: FIBA.Basketball

A Sportrádió beszélgetése során az MKOSZ elnöke a női élvonal magyar játékosairól is mondott pár szót – egyre több a kinevelt, magyar húzóember a női mezőnyben. Ilyen például a nemzetközi klasszis, Határ Bernadett is, vagy az NKA Universitas PEAC válogatott centere Kiss Virág.

“A legfőbb cél, hogy egyre több jól képzett, magyar játékos legyen a bajnokságban. Biztos vagyok benne, hogy Határ Bernadett az amerikai profi ligában is meg fogja állni a helyét. Rajta kívül azonban vannak még páran, akik szintén ígéretes jövő előtt állnak. Ilyen például Varga Alíz, a Sopron Basket fiatal centere is, de kiemelhetném akár Czukor Dalmát. Mellettük pedig természetesen ott van Kiss Virág is. Az ő extrán kimagasló teljesítménye szerintem mindenki számára egyfajta meglepetés volt, ugyanis nem sokan gondolták volna, hogy ennyit fog idén fejlődni. Fantasztikus évet fut, és ez elsősorban a válogatott szempontjából nem mindegy, hogy Határ Bernadett mellett lesz-e még egy meghatározó center négyes pozícióban. Ez nagyban befolyásolja a légiós kérdést is a válogatotton belül – melyik posztra kell, illetve kell-e egyáltalán légióst szerződtetni.” – mondta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke. “Ahogy azt már említettem, elsősorban a saját nevelésű játékosainkra szeretnénk fektetni a hangsúlyt. Studer Ágnes például szintén ott van a nemzetközi mezőny élén, kiegyensúlyozottan jó teljesítményével. Azonban ezek a pozíciók nem egyszemélyes feladatok. A mai világ kosárlabdájában olyan ritmust diktál a játék, hogy pozíciónként kettő, de van, hogy három játékosra van szükség. Ezt, egy ember – de még kettő is – nehezen tudja végigvinni.

Azt gondolom, hogy a magyar női kosárlabda válogatott, pont az imént említett Kiss Virág szerepeltetése miatt számíthat jó eredményre. A kosárlabda viszont egy csapatsport. Ami azt jelenti, hogy Kiss Virág és Határ Bernadett teljesítménye mellett szükség van másokra is. Ha sikerül egy összetetten jó csapatot alakítani, akkor komoly a sansza az Európa-bajnoki továbbjutásnak.”

A Szalay Ferenccel folytatott teljes beszélgetés az alábbiakban meghallgatható.

Hirdetés