Hirdetés
Magyarország

A Sopron Basket nyerte a Magyar Kupát 2023-ban

NKA Universitas PEAC - Sopron Basket 46-89 (14-31, 13-19, 11-20, 8-19)

Killik László Női Magyar Kupa, döntő
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Tóth Cecília, dr. Mészáros Balázs, Varga-Záray Katalin (Bodrogváry Iván)

NKA Universitas PEAC: Kiss 16, Calhoun 2, Laczkó 3/3, Katanic 9/3, Gwathmey 9. Csere: Simon 4, Sanchez -, Rátkai -, Pap 1, Wentzel -, Olawuyi 2, Szücs -.

Sopron Basket: Fegyverneky 11/3, Brooks 15/3, Magbegor 10, Turner 5, Czukor 9/3. Csere: Böröndy 11, Kunek 12/6, Határ 2, Sitku 3, Epoupa -, Stankovic 1, Varga 10/6.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

A 2023-as Killik László Női Magyar Kupa döntőjében a Sopron Basket 89-46-ra múlta felül az NKA Universitas PEAC csapatát.

A 2023-as Magyar Kupa utolsó mérkőzését a Sopron klasszisának, Jelena Brooks kosara indította, mellyel a rendező került lépéselőnybe. Válasz csak később érkezett a pécsi oldalról, ekkor viszont már 7-2-es előnyre tett szert a magyar bajnok címvédő. Rengetegen kilátogattak péntek este a NOVOMATIC Arénába, s már az első pillanattól kezdve zúgott a ‘Sopron, Sopron, Sopron!’, ami elképesztő hangulatot teremtett a csarnokban. Ezt Gáspár Dávid együttese természetesen kiváló játékkal hálálta meg, ami nem csak a támadójátékukra vonatkozott, hiszen a védőtérfélen is remekeltek. A Sopron Basket ugyanis közel négy perc elteltével csupán négy pontot engedélyezett ellenfelének, míg ők tízzel többet, azaz 14-et szereztek. Ekkor Gorec vezetőedző időkérése szakította meg a játékot. Kántált a tömeg, majd felszólalt a ritmusos zene is, a csapatok vezetőedzőinek pedig így kellett beavatni játékosaikat a legfrissebb taktikába. Visszatérve azonban továbbra sem igazán találta a ritmust a PEAC. Találataik ellenére sem tudták megállítani a Sopron magabiztos akcióit, így tehát a felek közti differencia tovább növekedett. 7-19-et regisztrálhattunk, amikor Eziyoda Magbegort faultolták, sikeres büntetőjével pedig összesen három pont került fel a táblára. A szurkolók támogatása hihetetlen energiát és löketet adott a soproni játékosoknak, akik csakúgy szárnyaltak a pályán. Egymásután dobták a szebbnél-szebb hárompontosokat, amire a Pécs egyszerűen nem találta az ellenszert. 10-25-nél megint csak egy pécsi játékos szabálytalankodott, amiért ezúttal Alice Kunek dobhatott kettőt. Kettőből-kettő lett a találat, a különbség ezzel pedig a húsz ponthoz közelített. Ekkor Jazmon Gwathmey szerzett újabb pontokat, mely minimálisan javított a hazai színekben játszó együttes teljesítményén, a Sopron azonban továbbra is dominálta a parkettet – az első negyedet ugyanazzal a magabiztossággal zárták, mint amilyennel kezdték (Sopron Basket – NKA Universitas PEAC: 31-14).

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

A következő játékrész elején Határ Bernadett szabálytalankodott, így tehát az etap Kiss Virág büntetőivel indult. Ezután viszont jócskán lelassult a pontszerzés, mígnem a Sopron ismét felrázta a dolgokat. 18-38-nál Jelena Brooks ugyanis nyolcadik pontját is megszerezte, ezzel pedig húsz pontos előnybe hozta csapatát. Újabb egy perc elteltével Fegyverneky Zsófia elsőként lépte át a kétszámjegyű dobott pontot, 20-40-nél pedig már pécsi időkérés miatt állt a játék. A folytatásban öt perc volt hátra az első félidőből, a mérkőzés pedig ugyanabban a ritmusban folytatódott. A Sopron magabiztos előnyéből kifolyólag nagy izgalmakról ekkor már nem beszélhettünk, ez viszont nem zavarta meg a szurkolótábor lelkesedését, mely lankadatlanul bíztatta együttesét. 22-43-nál újabb időkérés következett, ezúttal Gáspár Dávid részéről. A folytatásban a Sopron továbbra is a kinti dobásokra támaszkodott leginkább, amit a PEAC zónavédekezéssel próbált meg megakadályozni, ám mindhiába, Gáspár Dávid tanítványai ugyanis megállíthatatlannak bizonyultak. A Pécs ekkor pontjai többségét leginkább büntetőkből szerezte, ezzel pedig már nem igazán tudott húsz pont alá férkőzni. Peregtek tovább a percek, majd a másodpercek, s az utolsó pillanatban még Magbegor értékesített egy 2+1-es akciót, mellyel 50-27-re változott az állás. A nagyszünetben tehát egészen pontosan 23 pont volt a Sopron Basket előnye. Húsz perc elteltével a ‘mezőny legjobbja’ címen két játékos osztozkodott, a pécsi oldalról Kiss Virág, a soproni együttesből pedig Fegyverneky Zsófia szerzett 11-11 pontot.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Egy szempillantás alatt elrepült a nagyszünet és folytatódhatott a találkozó második félideje. Az első pontokra sem kellett sokat várni, előszőr Eziyoda Magbegor, majd Jelena Brooks volt sikeres közelről, amivel 54-27-re változott az állás. Az Euroliga győztes Sopron természetesen ezután is folytatta menetelését, s egy 9-3-as periódus után már a harminc ponthoz közelített előnyük. Ahogy közeledtünk a negyed végéhez, egyre jobban körvonalazódott a soproni siker, ami Jovan Gorec vezetőedző számára is nyilvánvalóvá vált, hiszen a fiatalabb cserejátékosait is egyre bátrabban vetette be. A különbség 65-34-nél lépte át a harminc pontot, ami az elmúlt tíz év kupadöntőinek végeredményét figyelve rekordnak számított. Utoljára 2017-ben aratott a Sopron 30 pontos győzelmet a Cegléd csapata ellen (94-64). Visszatérve azonban az idei döntőre, melyet a Sopron Basket az NKA Universitas PEAC ellen játszott, a harmadik negyedet végül Varga Alíz sikeres hárompontosa zárta, így pedig a találkozó záró szakasza 70-38-ról folytatódhatott. Az utolsó negyedben már Gáspár Dávid vezetőedző is lehetőséget adott a kevesebb játékidővel rendelkező játékosok számára. Pályára került Sitku Zsuzsanna is, aki az eddig megszokott belső poszt helyett most külső poszton csillanthatta meg tudását. Az egyetlen soproni játékos, aki a negyedik negyedben még nem szerepelt, az Olivia Epoupa volt, akinek kiülését homály fedi, hisz a Győr elleni elődöntőn értékes perceket hozott a Sopron csapatának. A találkozó utolsó percekben tehát a “kisebbek” szerepeltek leginkább, ez azonban semmit sem rontott a mérkőzés minőségén. Sőt, tovább növekedett a szurkolási szint, hiszen minden szerzett pont külön öröm volt a közönség számára. A végjátékban a Sopron rátett még egy lapáttal eddigi teljesítményére. Zúgott felváltva az ‘Ez Sopron!’, illetve a ‘Kupagyőztes!’ mantra, s végül az utolsó pillanatban Dragana Stankovic is megszerezte első pontjait, vele bezárólag pedig minden egyes soproni játékos szerzett pontot. Büntetői kialakították a 89-46-os végeredményt, mellyel a Sopron Basket 11. Magyar Kupa-győztes címét szerezte meg. A második helyezett így tehát az NKA Universitas PEAC csapata lett, míg a bronzérmet a DVTK – Hun-Therm együttese kaparintotta meg.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés