Hirdetés
Európa

A Sopron debütálásán túl is lesznek rangadók szerdán az Euroligában:

:

Hirdetés

Magyar szemmel természetesen a Sopron Basket vendégjátéka a Lattes Montpellier otthonában a szerdai Euroliga játéknap csúcspontja, de ezen felül is lesznek remeknek ígérkező összecsapások.

Fotó: basket.ugmk.ru

Az A-csoportban bemutatkozik a címvédő UMMC Jekatyerinburg. Az orosz sztárcsapat a Castors Braine otthonában lép pályára. Ahogy azt több beharangozó is kiemelte, Alba Torrens sérülése, illetve az WNBA döntője miatt később befutó játékosok miatt az első hetek nehezebbek lehetnek az oroszok számára, de Allie Quigley érkezése és Brittney Griner, Courtney Vandersloot remek formája a hazai klasszisok mellett így is kiemeli őket a mezőnyből. A Castors Braine az előzetes FIBA erőssorrend utolsó helyére került. Nagy kérdés, hogy a korábbról megtartott Celeste Trahan-Davis mellett Egle Siksniute, Chantelle Handy, Kourtney Treffers és Shaqwedia Wallace alkotta sorral lehet-e versenyképesnek lenni az Euroligában.

A nyolcas két másik szerdai összecsapása is érdekes ígérkezik. A TTT Riga fogadja az USK Prahát. A rigaiak tavaly mindenkit megleptek a sorozatban, de a három legjobbjuk elvesztése után bravúr lenne egy hasonlóan extra ősz. A lett válogatott adta váz, ami az amerikai egyetemi évek után hazatérő Kitija Laksával  egészült ki, igencsak egységes. Linnae Harper és  Binta Drammeh érkezése pedig támadásban növeli a variációs lehetőségeket. Az USK Prahát a nemzetközi szövetség szakírói idén is a legjobbak közé sorolják. Nehéz ezzel vitatkozni. Natalia Hejkova tavalyi bronzérmes csapatának kerete nem sokat változott. Sőt Cristina Ouvina és Brionna Jones még erősítést is jelenthet. A jól megszokott szervezettségével a prágai gárda idén is bízhat a Final4 szereplésben.

Az Euroliga selejtezőjében az Aluinvent DVTK-t búcsúztató Reyer Venezia a Bourges-t fogadja. A velenceiek keretét jól ismerhetjük a selejtezőből. Náluk továbbra is meghatározó, hogy az olasz mag mellett Jolene Anderson és Anete Steinberga vezetésével támadásban mire mennek. Nagy kérdés Gintare Petronyte tényleges állapota is. A hétvégi Schio elleni meccs az EL-versenyképesség szempontjából nem sok jót ígér számukra. A Bourges sem lehet elégedett a hazai teljesítményével. Elbukták a Szuperkupát és utána hazai pályán kaptak ki a Roche Vendee-től. Újjáformálódó csapatukban érdemes lesz figyelni, hogy Alexia Chartereau mellett ki lehet a vezér. Isabelle Yacoubou, Ana Dabovic, Elin Eldebrink és Marissa Coleman érkezése komoly rutint hoz. Igaz, Marine Johannes elvesztése továbbra is óriási érvágásnak tűnik.

A B-csoportban rendezik a Lattes Montpellier – Sopron Basket összecsapást. Ehhez szerkesztőségi beharangozót is közöltünk és megmutattuk a klub összeállításait. Bemutatkozik Roberto Iniguez vezetésével a megújuló Dinamo Kurszk. Az orosz sztárcsapat a hétvégén bajnoki rangadót nyert az Orenburg ellen. DeWanna Bonner egyre jobb formája mellett Nika Baric, Astou Ndour, illetve Marta Xargay, Epiphanny Prince és az orosz válogatottak komoly minőséget hoznak. Nagy teszt lesz számukra a nyitó forduló a Lyon ellen. A francia bajnok debütálását óriási várakozás előzi meg. A FIBA szakírói rögtön a második helyre tették őket az első fordulót felvezető erősorrendben. Kiemelve Julie Allemand és Marine Johannes hátvéd-párosát, illetve lapunk csapatbemutató rovatához hasonlóan méltatták a klubtulajdonos Tony Parker elköteleződését a projekt mellett.

Női kosárlabdában a török és a spanyol bajnok találkozása mindig ünnep. Ezúttal sincs másként, hiszen a Fenerbahce – Girona rangadó óriási presztízscsatát ígér. A teljesen átalakított Fenerbahce Victor Lapena irányításával meggyőzően kezdte az évet. Cecilia Zandalasini és Alina Iagupova köré épülve brutális támadó-potenciál van a keretükben, amely minden posztra két klasszist tartalmaz. A Gironát sem szabad lebecsülni. A hazai mag Laia Palau köré épül, míg az új érkezők sorában María Araujo, Magali Mendy, Naignouma Coulibaly, Adaora Elonu, Tijana Ajdukovic és Brittney Sykes hivatott segíteni az Euroliga versenyképességet. A Girona igazán majd Sonja Petrovic felépülésével lehet extra, de még nélküle is erősebbnek tűnik a keret a tavalyi bajnokcsapatnál. Hogy ez az Euroligában mire lesz elég, az óriási kérdés.

Program

A-csoport

18:00 TTT Riga – USK Praha
19:30 Reyer Venezia – Tango Bourges Basket
20:00 Castor Braine – UIMMC Jekatyerinburg

B-csoport

18:00 Dinamo Kurszk – LDLC ASVEL Féminin
18:30 Fenerbahce Oznur Kablo – Spar Citylift Girona
20:00 Lattes Montpellier – Sopron Basket

Hirdetés