Hirdetés
Magyarország

A Sopron és a DVTK idegenben, a többi csapatunk hazai pályán bizonyíthat nemzetközi porondon:

:

Hirdetés

A válogatott szünet előtti utolsó játékhét jön az Euroligában és az Európa Kupában. Az Euroligában a Sopron Basket a Spar Girona vendége lesz, az Atomerőmű KSC Szekszárd a görög Olympiacos-t fogadja, a DVTK HUN-Therm a CBK Mersin otthonában lép pályára. Az Európa Kupában az NKA Universitas PEAC a bolgár Beroe alakulatával mérkőzik, a SERCO UNI Győr a Maccabbi Ashdod csapatát látja vendégül. A mérkőzések előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA

Atomerőmű KSC Szekszárd – Olympiacos SFP

„A szerdai valenciai mérkőzés után nagyon kellett a Szekszárdnak a szombati győzelem. Spanyolországban 26-1 lett az utolsó 6-7 perc, amit a játék addigi képe egyáltalán nem indokolt. A hétvégi bajnoki olyan szempontból is fontos, hogy éppen az ellentéte valósult meg, mint Valenciában. Itt a Sopron vezetett szinte végig és a Szekszárd tudta 11-1-gyel lezárni a meccset. Több jó egyéni teljesítményt láthattunk. Cyesha Goree továbbra is kiváló formában van, ráadásul a Sopron ellen neki nem mindig megy. Általánosságban is elmondható, hogy az első bajnoki forduló, a BEAC-tól elszenvedett vereség óta mindenki sokat lépett előre Szekszárdon.

Érdekes csapat ez az Oympiacos, mert a selejtezőből kerültek fel és még nem nyertek meccset a főtáblán, de egyszer sem verték őket agyon. Kellemetlen ellenfélnek tűnnek. Nyerni kellene, lehetőség is megvan rá, de nem lesz egyszerű. A legjobbjuk Megan Gustafson, aki a Csatás időszak óta szépen kinőtte magát. Nem ismerem személyesen, de nekem olyan benyomásom alakult ki róla, hogy a jó egyéni teljesítménye mellett remek csapatember lehet. Az Euroliga mezőny legeredményesebbje jelenleg 28 pontos átlaggal. A pontjainak a limitálása a kulcs. Mellette több légiósa van a görög csapatnak, de tartós jó egyéni teljesítményt mástól nem láttunk eddig.

Szokatlan a keddi időpont, ugyanakkor a fáradtságtól a Sopron legyőzése után nem tartok. Az olyan töltetet adott a Szekszárdnak, ha még fáradtak is a játékosok, szerintem ezt most nem érzik annyira.”

Spar Girona – Sopron Basket

„Fegyverneky Zsófi kiemelkedő teljesítményt nyújtott szombaton is. A mezőnymunkája mindig kiemelkedő, de a 20/12 még tőle is extra. Brittney Sykes dobott mellette 21 pontot. Összességében viszont a többiektől a jó egyéni teljesítmények elmaradtak Szekszárdon. Ebben látom a vereség okát. A korábbi években a szezon ezen szakaszában rendre jött olyan fiatal, aki hozzá tudott tenni valami pluszt, most ez kevésbé szembetűnő. Érdekes az összehasonlító statisztika a Sopron és a Girona között, mert a padról jövő pontokban nagy különbség látható. Átlagban 30 a spanyoloknál és 18.3 a Sopronnál. Az elmúlt időszakot ez jól jellemzi. Hiányoznak ezek a pluszok, de egy idegenbeli Euroliga meccs más. Gironában mindenképpen többet várhatunk.

A Girona 14-es bő keretében nyolc légiós található. Bő rotációs lehetőséget biztosít ez a felállás, de azt is mutatja, amit a spanyol válogatotton is látunk. A jelenleg ideális korban lévő spanyol generációban talán kevesebb az olyan extraklasszis, mint korábban. A Girona múlt héten szenvedte el első vereségét az Euroligában. Hosszú utazás után van a csapatuk, hiszen előbb Zaragozában játszottak, utána Belgiumban, majd a Kanári-szigeteken. Nem látok bele a játékosok fejébe, de lehet, hogy a Mechelen ellen „csak kirakták a cipőt” és ez alapozta meg a 10 pontos vereségüket. Ha egy csapat az elején nem úgy koncentrál, abból nehéz már kijönni. Sokkal nagyobb koncentrációra számítok tőlük kedden hazai közönség előtt.

Egyáltalán nincs világvége a Sopron számára a szombati vereség után, ez volt az első az idei évadban, de a szünetre jó lenne győzelemmel fordulni. Erre minden esély adott. Azért fontos élni az eséllyel, mert nem tudhatjuk, hogy a szünet után – várhatóan már mindenhol összeszokottabb felállásban – hogyan alakulnak a csoport erőviszonyai. Közel sem biztos, hogy így fog kinézni a tabella, ha mindenki összeáll.”

CBK Mersin – DVTK HUN-Therm

„Nem véletlenül küzd a DVTK több játékosa kisebb-nagyobb nyavalyával. Érezhető az Euroliga terhelés a csapaton. Más kávéház ez a szezon, mint az eddigi Európa Kupás évek. Itt különösen a sorozatterhelés a megterhelő, hiszen most nem négyes, hanem nyolcas csoport van és március 1-ig biztosan így fog menni minden. Ettől függetlenül szerintem a Sopron elleni két mérkőzésből jól jött ki a DVTK. Két nagyobb pofon is benne volt ebben. Különösen a szerdai Euroliga sikerült jobban. Pozitívum, hogy rendszeresen több jó magyar teljesítmény születik.

Én arra számítok, hogy a DVTK különösebb teher nélkül fog pályára lépni Törökországban. Nem görcsölnek rá a meccsre. Egy győzelem óriási fegyvertény lenne, de olyan kaliberű játékosoknál, akik Mersinben szerepelnek, benne van, hogy bármikor magukhoz térhetnek. Akkor még kifejezetten jó diósgyőri csapatteljesítmény mellett is becsúszhat egy nagy arányú vereség. Nem egyszerű szituáció ez. A fáradtság azon is látszódik, hogy többször választanak egyéni megoldásokat a játékosok. A szezon elején, például az Euroliga selejtezőn, Arella Guirantes is jobban csapatember volt. Arra hajlamosak a játékosok, ha fáradtabbak vagy a csapatnak nem megy, akkor „neki kell megoldani” érzés uralkodik el és ebből erőlködés lesz. Oda kell figyelni, hogy ezt elkerülje a DVTK.”

EURÓPA KUPA

NKA Universitas PEAC – Beroe

„A PEAC továbbra is felemás teljesítményt nyújt. A magyar bajnokikon mutatott játék elmarad az Európa Kupától, ahol veszíteni való nélkül játszhatnak. Ezt jól mutatja az elmúlt hét. A Hatay otthonában a legnagyobb fegyverükkel, a triplákkal bravúros sikert vívtak ki. Ezt követően pedig Győrben nagy különbségű vereséget szenvedtek.

Az első fordulóban Bulgáriában 94-59-re nyert a PEAC. Nem tudjuk, hogy a Győr ellen bokasérülést szenvedő Cierra Burdick játszhat-e a mérkőzésen, de még a hiányában is kötelező a győzelem. Ebből akár egy olyan “pihenő meccs” is kialakulhat, ahol gálaelőadást lehetne csinálni, ráadásul mindenkinek megfelelő percet biztosítva. Ennek ellenére arra oda kell figyelni, hogy a három héttel ezelőtti idegenbeli siker ne kényelmesítsen el senkit és megmaradjon a koncentráció. Egy győzelemmel matematikailag is meg lehetne a PEAC-nak a továbbjutás.”

SERCO UNI-Győr – Maccabi Bnot Ashdod

„A vilniusi vereség ellenére a továbbjutás a csoportból nem forog veszélyben, de lépéshátrányt jelenthet a múlt heti eredmény. A litván csapatban a kiemelkedő Gintare Petronyte mellett még két extra egyéni teljesítményt láthattunk, ami döntőnek bizonyult. Emiatt is nagy most a tét, hiszen egy második vereség – ráadásul hazai pályán – akár értékes pozíciókba kerülhet a folytatásban. Különösen úgy, amiről az előzőekben is beszéltünk, nem tudhatjuk, hogy a válogatott szünet után milyen formában folytatják a csapatok. A Győrre utána vár a két legnagyobb bajnoki erőfelmérő, a Sopron és a Szekszárd, miközben öt játékosa lesz a válogatottban.

Ha Beatrice Mompremier, Aaryn Ellenberg és Dombai Réka hozzák magukat, akkor jó esély lehet megismételni az izraeli sikert. Ott kilenc pontszerzője volt a Győrnek. Fontos lesz, hogy minél többen hozzá tudjanak tenni, mert ez az Ashdod erősebb annál, hogy nagyon nyugodtan lehessen kimenni a meccsre. Két remek légiósa, Shatori Walker-Kimbrough és Kalani Brown stabil eddig. A PEAC elleni győzelemmel együtt – a vilniusi vereség ellenére – jó sorozatban van a Győr. Kár lenne ezt megtörni a szünet előtt. Ráadásul nagyon jó erőfelmérő jön, amire egyébként a decemberi rangadók előtt szükségük is van Dombai Rékáéknak.”

Menetrend

November 15., kedd

FIBA női Euroliga

18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – Olympiacos SFP
21:00 Spar Girona – Sopron Basket

November 16., szerda

FIBA női Euroliga

17:00 CBK Mersin – DVTK HUN-Therm

FIBA női Európa Kupa

18:00 NKA Universitas PEAC – Beroe
18:00 SERCO UNI-Győr – Maccabi Bnot Ashdod

Hirdetés