Hirdetés
Archivum

A Sopron volt a higgadtabb a végjátékban:

:

Hirdetés

A bajnokság csúcsrangadóján az UNIQA Sopron 86-81-es gyõzelmet aratott az Aluinvent DVTK otthonában. Ezzel a sikerrel a címvédõ óriási lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

A várakozásoknak megfelelõen teljesen telt ház és kiváló hangulat fogadta a csapatokat Miskolcon. Ideges játékkal indult a rangadó, de a Sopron nyugodott meg elõbb: Fegyverneky, Ciglar és Krnjic találataival 4 és fél perc után 6-0 állt az eredményjelzõn. Az elsõ hazai találatot Czank Timi jegyezte. A DVTK egészen 6-5-ig felzárkózott, de a folytatásban inkább a soproni akarat érvényesült. Maikel Lopez gyors idõkérése ellenére Crvenkadic dupláját követõen már 15-7-re vezettek a vendégek. Az elsõ negyed hajrájában behullott két hazai tripla, amivel 15-13-ra módosult az állás. Az utolsó fél percben azonban Crvenkadic is eredményesnek bizonyult és ezzel újra megugrott a soproni elõny.

A második negyednek 23-17-rõl vágtak neki a csapatok. Már a 9. pontját szerezte Crvenkadic, amikor a mérkõzés folyamán elõször 10 egységre nõtt a differencia. A legnagyobb különbséget 34-22-nél jegyezhettük fel. Már a felvezetõnkben is kiemeltük, hogy elsõsorban magas posztokon kerülhet fölénybe a DVTK. Krnjic helyére Határ Bernadett állt be soproni részrõl, de a válogatott centere mellett Horti és Brewer is könnyen került helyzetbe vagy harcolt ki faultot (három perc alatt hármat ütött be Határ). Ezzel pedig meg tudta kezdeni a felzárkózást a DVTK: 36-30-nál megfelezte a hátrányát a hazai csapat. Ezekre a rohamokra Simon és Fegyverneky válaszolt a címvédõtõl, így 6-8 egység környékén állt be a meccs. A félidõ végjátékát faultok tették töredezetté, ezek alatt Horti begyûjtötte harmadik hibáját és a hangulat is felpaprikázódott. Végül a szünetben 47-40 állt az eredményjelzõn.

A harmadik negyedet Brewer 5 pontja vezette fel, de Simon és Fegyverneky két triplájával ismét 8 ponttal vezetett a Sopron. Az extrán dobó Crvenkadic révén pedig tartották is az elõnyüket a vendégek. A harmadik negyed közepére a pontgazdag játékot inkább az idegesség, a kapkodás és az eladott labdák váltották fel. Ebben a szakaszban a DVTK tudott valamivel higgadtabb maradni, Jovanovic továbbra is jól ismerte fel a lehetõséget a palánk alatt és Szécsi Orsi is hozott extrát. 58-58-nál kiegyenlített a házigazda. A negyedet Dubei és Horti triplaváltása zárta.

A záró szakasznak 61-61-rõl vágtak neki a csapatok. Fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a felek. A játékrész elején Horti újabb triplája után 66-63-nál 3 egységgel járt elõrébb a DVTK, majd 72-68-nál már 4 pontos soproni elõnyt regisztrálhattunk. Az újabb fordulatot Ciglar technikai hibája hozta, melyet színészkedésért ítéltek meg a játékvezetõk. Ezt követõen Horti és Jovanovic révén visszavette a vezetést a DVTK, de Crvenkadic keze nem remegett meg. Negyedik kísérletébõl már a harmadik tripláját jegyezte és ezzel ismét a vendégek jártak elõrébb. Az utolsó perchez Rasheed egy sikeres büntetõje után 80-79-es DVTK elõnyrõl fordultak a csapatok. Iva Ciglarnak egymást követõen két triplája is lejött, de a soproni csapat leszedte a támadólepattanót és harmadik alkalommal a horvát irányító már nem hibázott. A DVTK idõkérése után jött a hazai támadás, melynél Ciglar szerzett labdát Czanktól és a ziccerét értékesítve 84-80-as elõnybe került a Sopron. Idegesen játszott a DVTK, a hazaiak nem tudták idõben játékba hozni a labdát, igaz a következõ támadásból a Sopron sem talált be. A folytatásban Brewer egy büntetõt értékesített, majd a lepattanót megszerezve triplából próbálkozott. A dobása lejött és ezzel eldõlt a rangadó.

A végjáték kulcspillanataiban az UNIQA Sopron higgadtabb tudott maradni. A mérkõzés során döntõnek az bizonyult, hogy a magas posztokon mutatkozó hátrányát Crvenkadic-tól és Ciglar-tól érkezõ kiemelkedõ egyéni teljesítményekkel ellensúlyozni tudta a soproni csapat.

Eredmény
Aluinvent DVTK Miskolc – UNIQA Sopron 81-86 (17-23, 23-24, 21-14, 20-25)

Hirdetés