Hirdetés
Magyarország

A soproni szervezők minden szaktudására és tapasztalatára szükség lesz:

:

Hirdetés

A Sopron Basket november 29. és december 5. között Euroliga csoportjának első, buborék jellegű alapszakasz HUB-ját a Novomatic Arénában rendezheti. A négy csapatos torna keretében, három játéknap alatt, hat mérkőzésre kerül sor a Sopron Basket, a török Galatasaray, és a két francia klub, a Bourges Basket és a Basket Landes részvételével.

Az esemény felvezetéseként online sajtótájékoztató keretébe Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere és Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője, a helyi szervező bizottság elnöke számolt be az előkészületekről

A jelen pandémiás időszak az egész világra negatív hatást gyakorolt, ami különösen érinti a sport területét. Fontos azonban, hogy ezekben az időkben a versenyzőknek meg tudjuk adni azokat a lehetőségeket, ami a felkészüléssel és a versenyzéssel kapcsolatos. Legyen motivációjuk és a megmérettetésekben sem legyen hiány. Ezért nagyon örülünk, ha egy-egy nemzetközi eseményt köszönthetünk Magyarországon. Amely csakis úgy lehetséges, ha szigorú szabályozás mellett minden előírást betartunk.

– mondta bevezetőjében Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki hozzátette: hogy a sportolók, sportszakemberek egészségének védelme az első.

Sopron már több rangos FIBA eseménynek adott otthont, mint a 2015-ös EB csoportkör, két ikonikussá emelkedő FINAL4, és három sikeres utánpótlás Európa bajnokság. “Ez azt bizonyítja, hogy a nemzetközi szövetség is bízik a szakértelmünkben és a rendezési tapasztalatunkban, ami soha nem volt még ilyen fontos, mint a jelen pandémiás időszakban.” – tette hozzá a sportért felelős államtitkár, aki kiemelte: több televíziós stáb is közvetíti a mérkőzéseket és “megmutathatjuk, hogy ilyen nehéz körülmények között is képesek vagyunk nagyon sikeresen és biztonságon lebonyolítani ezt a fontos eseményt.”

Az MKOSZ számára is teszt lesz a buborékos torna

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének az elnöke köszönetet mondott azoknak, akiknek részük volt ezen sportdiplomáciai siker elérésében.

Olyan megmérettetés előtt állunk, hogy ki tudjuk próbálni azt: meg tudunk-e felelni a buborékban rendezett sportesemény elvárásainak. A női válogatott hollandiai szereplésénél kiderült, hogy nagyon figyelni kell mindenre. Nem elég csak a játékosokra, a szervező csapatra, hanem arra is, hogy aki kiszolgálja az itt lévőket, rájuk is ugyanúgy vonatkozzanak a buborék szabályai.

– hangsúlyozta az MKOSZ első embere: “Nem lehet, hogy a buborékban játszott mérkőzések alatt kiderüljön: mégis van bent fertőzött. Ugyanis ezzel a buborékos rendezéssel szövetségi szinten is szeretnénk azt kipróbálni, ha odajut a világ, hogy a bajnokságot buborék formában kell folytatni, akkor meg tudjuk-e szervezni, rendezni és minek kell eleget tennünk, hogy ez meglegyen.”

Ennek az évnek és lehet, hogy még a következőnek is a célja, hogy életben maradjon a sport. Az élsport, az utánpótlás nevelés és az amatőr sport. A mostani szabályok lehetővé teszik, hogy az élsportolók versenyzői részt vegyenek edzéseken és mérkőzéseken, de Szalay Ferenc megjegyezte: ezt az évet ne az eredmény szabja meg, hanem az legyen az első, hogy a kosárlabda túléljen. A lehető legtöbb mérkőzést lejátsszák, szerepeljenek az egészséges játékosok és lehetőség kínáljanak a 18-23 éves sportolók rendszeres versenyeztetésére.

Azt gondolom, hogy jó irányt vettünk. Van még a férfi bajnokságból 6-7 hónap, a nőiből 5 hónap. Biztos vagyok benne, hogy a végére mindenki azt tudja majd mondani, hogy túlestünk rajta és egy új bajnoki idényben újra erőt fogunk tudni mutatni.

– zárta gondolatait Szalay Ferenc.

A soproni szervezők minden szaktudására és tapasztalatára szükség lesz

Sopron több rangos nemzetközi kosárlabda esemény házigazdája volt korábban, de ebben a speciális helyzetben “minden szaktudásunkra és tapasztalatunkra szükség lesz annak az érdekében, hogy ennél a rendezvénynél sikerrel járjunk el. Az elvárásoknak megfelelően hazánk jó hírnevét tudjuk öregbíteni. Nem mellékesen szeretnénk egy kiváló sporteredménnyel is gazdagítani a sportszerető közvéleményt a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt.” – hangsúlyozta Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője és a szervezőbizottság elnöke.

A Sopron Basket mellett a Bourges, a Basket Landes és a Galatasaray szerepel abban az Euroliga csoportban, amelynek hazánk házigazdája. Sopronban 23 fős szervezői gárda dolgozik azon, hogy hét napon át 100 fős vendégsereget biztonságosan ki tudjanak szolgálni. A vendégek tökéletes ellátásához 143 főt kell önkéntes karanténba helyezni.

A tervek szerint az egy hét alatt 1100 tesztet hajtanak végre a közreműködőkön és a vendégeken, 1500 vendégéjszakára van szükség a torna lebonyolításához. Török Zoltán reményét fejezte ki, hogy “Magyarország és azon belül is Sopron, a leghűségesebb város ebben a megváltozott helyzetben képes akár világszínvonalú rendezéssel is előrukkolni.”

A sportszakmai kérdéseket tekintve Török Zoltán elmondta, hogy a soproni csapat szűk keretének mind a 12 tagja átesett a betegségen. Minden remény megvan arra, hogy a sorozat kezdetére Határ Bernadettet leszámítva, aki szövődmények miatt még legalább két hónapig nem léphet pályára, a többi játékos rendelkezésre álljon.

Az európai mezőny legmagasabb játékosának hiánya viszont nagy érvágás a Sopron számára. Ahogy a soproniak ügyvezetője is felidézte: a hétvégi válogatott mérkőzés is megmutatta, hogy Határ Bernadett mennyire megkerülhetetlen szereplője a magyar kosárlabda életnek. A példája egyben fontos figyelmeztetés, hogy a betegség hivatalos lezárultával, tehát két negatív teszttel a sportolók védelme még nem ér véget. Az előírásokat szigorúan be kell tartani, mert akár egy tragédiát is megelőzhetnek ezzel.

A soproni Euroliga csoport buborékos tornáján a Sopron Basket december 1-én, kedden 18 órától mérkőzik a Bourges, december 3-án, csütörtökön 18 órától a Galatasaray és december 4-én, pénteken 16 óra 30 perctől a Basket Landes csapatával.