Hirdetés
Európa

A spanyol bajnokság rájátszása előtt – Raksányi Krisztinát kérdeztük:

:

Hirdetés

Szerdán kezdődik a rájátszás a spanyol élvonalban. A Ciudad de La Laguna Tenerife a 6. helyen zárt az alapszakaszban és a Spar Gironával mérkőznek a negyeddöntőben. A Tenerife magyar válogatott játékosával, Raksányi Krisztinával beszélgettünk az eddigi spanyolországi tapasztalatairól és a rájátszással kapcsolatos várakozásairól.

Gratulálok az alapszakasz 6. helyéhez! Mielőtt rátérnénk a csapat teljesítményére, egy kicsit a saját tapasztalataidról kérdeznélek. A spanyolországi szereplés beváltotta az előzetes reményeidet?

Maximálisan. Nyilván a statisztikából nem az látszódik, hogy például én dobom a legtöbb pontot, de az edzői stáb elégedett a munkámmal. Pontosan arra használnak, ami egész pályafutásom alatt jellemzett. Jól védekezek és összekötöm a csapattársaimat a játékban. Ezt borzasztóan értékelik itt. Elég sok játékpercet és bizalmat kapok, így ebből a szempontból elégedett vagyok.

A játékidőt nézve kicsivel 24 perc felett átlagolsz, ami a spanyol élvonalban nagyon szép teljesítmény.

Az Európa Kupa buborékos tornája óta stabil kezdőjátékos vagyok. Ez a 20-25 perc elég is egy ilyen nagy iramú bajnokságban. Én elégedett vagyok és az edzői stáb is. Jó érzés, hogy számítanak rám és nagyon jó helyen vagyok.

Említetted a nagy iramot. Ezek szerint stílusban nem okozott meglepetést a várakozásaidhoz képest a spanyol kosárlabda?

Pontosan. Borzasztóan gyors a játék, nagyon agresszív. Ami engem egy kicsit meglepett, hogy rendkívül fizikális is emellett. Összességében ez azt jelenti, hogy gyorsan kell jó döntéseket hozni. Ezen felül nagy teret engednek a kreativitásnak és az egyéni megmozdulásoknak. Ez nekem nagyon tetszik.

Amit elmondtál, ahhoz hozzá lehet tenni, hogy Spanyolországban úgymond nincs könnyű mérkőzés. Nemcsak a középmezőny, de még az “alsóház” teteje is komoly játékerőt képvisel, ami a női nemzeti bajnokságokban ritka. Idén például mindkét újonc bejutott a rájátszásba.

Igen, rengeteg nagyon jó spanyol játékos játszik idén a hazai bajnokságban. A légiósok is kiemelkedőek és ahogy mondtad: még az alacsonyabban rangsorolt csapatoknál is bármikor megvan az esély arra, hogy a nagyobbak ellen nyerjenek. Mostában például a Gran Canaria ért el több bravúrt és bejutott a rájátszásba. Nagyon erős, stabil bajnokságról van szó.

A csapat 6. lett az alapszakaszban. Mivel a nemzetközi kupák miatt van szerencsém aktívan követni a spanyol bajnokságot, nekem ez kívülről reálisnak tűnik. Belülről is így éltétek meg?

Reális szerintem is. Mindenki nagyon boldog a csapatnál, hogy sikerült ezt a pozíciót megszerezni. Volt egy rosszabb periódusunk februárban, március elején. Ha azokat a meccseket sikerül megnyerni, akkor talán a 4-5. helyre is befuthattunk volna. Ez a 6. hely, úgy, hogy a csapat második éve szerepel az első osztályban, nagyon jó teljesítmény.

Annak a kisebb hullámvölgynek mi lehetett az oka?

Talán egy kicsit fásultabb volt a társaság. Az egyik amerikai légiósunk családi okok miatt távozott, az édesanyja nagyon beteg és haza kellett utaznia. Ez kicsit megbolygatta a dolgokat. A csapategység viszont kiváló, nagyon összetartóak vagyunk és ennek köszönhetően fel tudtunk állni, így bejöttünk a hatodik helyre.

Ha már csapategység, kezdesz belejönni a táncba? Aki nem követi a csapat közösségi oldalait, annak érdemes elmondani, hogy a klubnál hagyomány: minden győztes meccs után készítenek a játékosok egy kedves táncos videót.

Próbálok még mindig nagyon hátul helyezkedni… (nevet). Komolyra fordítva a szót, ez is nagyon jól mutatja, hogy rendben van a társaság.

Éles váltással beszéljünk a legrosszabbul sikerült megmérettetésről, ami a Spanyol Kupa nyolcas döntője.

Az volt a legmélyebb pontja a csapatnak a szezonban. Pont akkor jött, amikor a legfontosabb lett volna jól teljesíteni. Nem voltak elégedettek a klubnál, mi játékosok sem voltunk azok. Viszont ez az élmény is kellett ahhoz, hogy utána elinduljon egy folyamat az edzésmunkában és a játékban, ami után sokkal pozitívabb irányt vettünk. A végén háromból három meccset megnyertünk és ez kellett a jó helyezés eléréséhez.

Az alapszakasz utolsó fordulójában azt a Gernikát vertétek, akiktől a kupán az előbb említett nagy arányú vereséget szenvedtétek.

Ez nagyon fontos volt szerintem. Az a kupa vereség mindenkinek fájt, gyakorlatilag az első perctől egy kiütés volt. Mindenkiben dolgozott motivációként a visszavágási vágy.

A negyeddöntőben a Girona lesz az ellenfél. Milyen érzésekkel készültök?

A három topcsapat – a Salamanca, a Girona és a Valencia – közül nem azt mondom, hogy a Girona a leginkább verhető, mert nekik is erős keretük van, de nekünk legjobban fekszik ebből a szempontból. A bajnokságban kis különbséggel kaptunk ki velük szemben. Itt Spanyolországban az alacsonyabban rangsorolt csapatnál lesz az első meccs, ami nagy lehetőség. Ha sikerülne egyet nyerni, az nagy siker lenne.

Az oda-visszavágós formátum miatt nyíltabbak lehetnek a párharcok.

Igen, főleg hazai pályán lehet esély. Tenerife nagyon messze van mindenkitől, aki a félszigetről érkezik. Az utazás sokat kivesz a csapatokból. Talán sikerül meglepetést okozni.

Ezt meg is fordíthatjuk. Az egyik legtöbbet utazó csapat vagytok. Az összes idegenbeli meccs messze van nektek. Ez mennyit vesz ki belőletek?

Nem mondom, hogy könnyű. Minden egyes repülés legalább három óra. Madridba vagy Barcelonába repülünk. Ha esetleg északon játszunk, akkor Bilbaóba. A repülőtértől még buszozni kell. Elég megterhelő, de ez az ára annak, ha valaki Tenerifén él vagy játszik. Borzasztó gyönyörű helyen van, csak sokat kell utazni.

A jövőről beszéltetek már a klubnál?

Egyelőre annyit tudok mondani, hogy a klub az Európa Kupa buborék óta tárgyal az ügynökömmel.

Hirdetés