Hirdetés
Archivum

A spanyol válogatott a következõ rivális:

:

Hirdetés

A hétvégén a csehországi Klatovy-ban zajló U20-as Európa-bajnokságon már a helyosztókat rendezik. Az 5-8. helyért az elsõ rivális Spanyolország lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Nincs könnyû helyzetben U20-as válogatottunk az idei kontinenstornán. Belgium és Franciaország mellett szombaton az elõzetes esélylatolgatásokat tekintve a harmadik aranyesélyesnek tartott gárdával, Spanyolországgal is megmérkõznek Gáspár Dávid tanítványai. Rendkívül nehéz sorsolás, bár egy korosztályos tornát mindig érdemes olyan szemmel is figyelni, hogy minõségi riválisokkal szemben lehet értékes tapasztalatokat, visszajelzéseket gyûjteni.

Csütörtökön este Franciaországgal szemben az erõviszonyoknak megfelelõ eredmény született. A francia együttes szerkezetben, fizikális adottságokat tekintve és komoly meccsrutinnal rendelkezõ játékosok számát nézve is kiemelkedõ. Ezen három tényezõben megmutatkozó különbség pedig reálisan ekkora differenciát jelent. Itt már a statisztikának kisebb a jelentõsége, sokkal fontosabb, hogy mentálisan mennyire tud visszajönni az utolsó hétvégére válogatottunk. Az U20 már az a szint, ahol az 5-8. helyosztóknak (is) komoly rangja van és maximális koncentrációval lehet sikeresen szerepelni.

Spanyolországnak példátlan sorozata szakadt meg, miután 2006 óta mindig ott voltak a legjobb négy között ebben a korosztályban és 2011 óta hétszer szereztek aranyérmet. Olyan a spanyol képzési rendszer, hogy erre a korosztályra gyakorlatilag kész játékosokat ad, akik sebességben, védekezésben, gondolkodásban már egyértelmûen a profik szintjét hozzák. Ehhez pedig a korosztály élmezõnyéhez tartozó támadásbefejezés is párosul. Ettõl függetlenül nem lehetetlen legyõzni õket, ahogy ezt a 10 pontos hátrányból felálló olaszok is bizonyították.

Nem véletlen lehetett olyan szalagcímeket olvasni nemzetközi nõi kosaras lapokban, hogy a nyár legnagyobb utánpótlás meglepetése született csütörtökön. Nem volt benne a levegõben, hogy ez a spanyol csapat nem mehet az érmekért. Itt van még a tavalyi soproni U20-as Eb-n MVP-nek választott Iris Mbulito. A nagy jövõ elõtt álló erõcsatár 9.6 pont, 5.8 lepattanó, 4 gólpassz átlaggal idén is remekel. A tavalyi U18-as Eb-ezüstérmes csapatuk legjobbjai Raquel Carrera és Lola Pendande Mendes szintén rendelkezésre állnak.

A spanyolok a legtöbb pontot szerzõ, a legtöbb gólpasszt kiosztó válogatott és a szerzett labdák terén a harmadik legjobbak. Lepattanókban viszont elmaradnak a közvetlen elittõl. Az olaszok ellen ráadásul a triplák (4/21) is cserben hagyták õket és a 15 eladott labda miatt is bosszús volt a szakmai stábjuk. Sokáig nem ment igazán a magyar válogatottaknak a spanyol stílus ellen. Az utóbbi években azonban egyre jobban vizsgáztunk ellenük. Ha válogatottunkat nem viselte meg túlzottan a francia meccs és fizikálisan, mentálisan sikerül rendezni a sorokat, akkor nyílttá tehetõ a találkozó.

Hirdetés