Hirdetés
Magyarország

A spanyolok elleni találkozóra készülve – interjú Székely Norberttel:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatott Spanyolországgal mérkőzik a soproni olimpiai selejtező záró napján. Többféle forgatókönyv lehetséges, de egy biztos. Ha nyernek a mieink a 17 óra 30 perckor kezdődő összecsapáson, akkor olimpiai kvótát szereznek. A válogatott szombati edzését követően Székely Norbert szövetségi kapitány nyilatkozott a várakozásairól.

Milyen állapotban van a csapat a pénteki mérkőzés után?

Jó állapotban van. Ha mentálisan jó állapotban van egy csapat, akkor “még egy mérkőzést” kibír. Lehet, hogy tízet már nem, de “még egy mérkőzést” igen. Ez akkora lehetőséggel bíró helyzet, hogy ezt a készenléti állapotot fent tudjuk tartani a végéig.

Ez a csapat összetartó és egymásból táplálkoznak, jó közösséget alkotnak. Próbáljuk mindenre felkészíteni a a játékosokat.

Többféle forgatókönyv lehetséges vasárnapra. Nem tartasz attól, hogy megzavarja a fejeket ez a speciális helyzet?

Érdekes szituáció. Nyilván foglalkozik vele mindenki Nem tudom elképzelni, hogy a lányok ne számolták volna ki, hogy mi a helyzet. Mi szeretnénk úgy készülni, hogy a mérkőzést akarjuk megnyerni. Nem tudom, hogy mi várható. Ez az utolsó másfél órában fog eldőlni.

Többször méltattak a pénteki mérkőzés után, hogy kifejezetten jól sikerült a meccselés. Mi klappolt ezúttal?

Egy konkrét okot nem tudok kiemelni. Van, amikor jobban érzi egy edző a saját csapatát vagy az aktuális ellenfelet, van amikor kevésbé. Remélem és egyben arra is kell törekedni, hogy minél többször legyen olyan, hogy jól érzi és akkor vissza lehet kapni dolgokat a csapattól.

Ez a csapat jól ismer engem, tudják, hogy mikor tudnak többet vagy kicsit kevesebbet kapni. Tőlük viszont mindig 100%-ot kapok.

Visszatértek az európai stílushoz. Eddig két olyan riválisra készültünk, akiket nem ismertünk. Elég az idő visszakapcsolni a klasszikusabb európai játékra?

Szerintem igen. Van játékosunk, aki Spanyolországban, Franciaországban játszik, de Magyarországon is európai stílusban kosárlabdázunk. Egy nagyon jó csapattal találkozunk, az viszont “annál nagyobb probléma”.

A világbajnoki negyedikkel tudtunk partiban lenni, de nem tudtuk megverni. Legyőztük az olimpiai ezüstérmest és most jön az Európa-bajnoki második helyezett, aki hosszú éveken át hegemóniát épített ki Európában.

Ez nagyon nehéz helyzet, de azt látom, hogy ez a csapat alkalmazkodó képes és ez nagyon fontos tulajdonsága. Az egész világban az alkalmazkodás nagyon fontos dolog. Ez a csapat tudja, hogy mit kell csinálni.

A spanyolok pénteki találkozóját a lelátóról nézted. Volt extra benyomásod róluk?

Néztem a meccset, de akkor nem velük foglalkoztam, hanem magunkkal és a következő feladatunkkal, ami Japán volt. Szombaton elemeztük ki őket.

Az extra benyomásunk inkább a megalapozottság. Több éve látjuk ezeket a játékosokat és ebből tudunk következtetések levonni. Látjuk merre tart Alba Torrens karrierje, Megan Gustafson hogyan illeszkedik be a csapatba, milyen figurákat játszanak, amiket le is jártunk a szombati edzésen.

Említetted Megan Gustafson nevét. A honosított center ezen a tornán debütált a spanyoloknál. Milyenek a benyomásaid, mekkora változást hozott az érkezése?

Nagyot. Sokkal jobban támadják az alsó posztot, ami az elmúlt években nem volt ennyire jellemző ennél a csapatnál.

Astou Ndurral is mást játszottak. Amikor 2022 novemberében találkoztunk velük és a keretben volt Ndour, akkor vele is domináns centerjátékot mutattak, de nem háttal a gyűrűnek. Az atletikusságát igyekeztek kihasználni. Ő jobban benne volt a csapat szövetében, jobban használták.

Látszik a törekvés, hogy merre akarnak menni Gustafsonnal, de tökéletesen még nem illeszkedett ebbe a csapatba.

Hirdetés