Hirdetés
Magyarország

“A Sportakadémián mindannyian együtt, egy célért dolgozunk” – interjú Srdjan Raduloviccsal:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémia, Sportdarázs-SMAFC csapatának élén a 2023/ 2024-es szezon során továbbra sem változik a szakvezetés. A vezetőedzői posztot idén is Srdjan Radulovic tölti be, aki 15 év után tért vissza Sopronba, folytatva edzői pályafutását. Interjúnk során a montenegrói szakemberrel beszélgettünk, aki előszőr a tavalyi szezont értékelte, majd a mostani idénnyel kapcsolatos várakozásaira tért ki.

“Azt gondolom, hogy összességében egy kiváló szezont tudhatunk magunk mögött. A harmadik helyen zártuk a bajnokságot, ami klub szinten is remek eredménynek mondható, illetve számomra, mint edző is dicsőség.” – kezdte gondolatmenetét Srdjan Radulovic. – “Természetesen elsősorban azért dolgoztunk/ dolgozunk, hogy a Sportdarázs-SMAFC-ban szereplő fiatal játékosok megkapják azt a megfelelő képzést, ami felkészíti őket a felnőtt mezőnyre. Olyan játékosokat szeretnénk kinevelni, akik később szerves részét fogják képezni a Sopron Basket felnőtt csapatának. 

Őszintén bevallom, a szezon elején nem volt egyszerű dolgunk, hiszen nemcsak számomra, de a játékosok, a csapat számára is minden teljesen új volt. Mondhatni az egész mezőny, a rendszer, még az ellenfelek is meglepetések voltak, melyre természetesen megpróbálunk kellőképpen felkészülni, de ez sajnos nem mindig volt egyszerű. Viszont, azt gondolom, hogy ezen a szinten az a legfontosabb, hogy egy csapat miként reagál a nehézségekre. Mondhatni nem megelőzni kell őket, hanem reagálni kell rájuk, ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha minden egyes találkozóra maximálisan felkészülünk, és azt a játékot játszuk, amiben jók vagyunk, ami nekünk kedvez. Szerintem ezt sikerült elérni a szezon során, emellett pedig a legfőbb hangsúly sikerült a játékosaink fejlődésére helyezni, így tehát nem lehet okunk panaszra.” – fogalmazott a szakember, aki röviden a Sportakadémián betöltött szerepkörére is kitért.

“A következő szezon során a szerepköröm nem sokban változik a Sportakadémián, továbbra is a Sportdarázs-SMAFC vezetőedzője leszek. Amit viszont mindenféleképpen kiemelnék, hogy én, mint az U23-asok vezetőedzője, szoros kapcsolatban állok mind az U18-as csapatunk, mind pedig a Sopron Basket vezetőségével is. Nagyon-nagy ugyanis a játékosátfedés e között a három együttes között. Nekünk például tavaly is fiatal csapatunk volt, illetve idén is az lesz, vagyis van játékosunk, aki nem egy, hanem két csapatban is szerepel. Éppen ezért állandó kapcsolatra, kommunikációra van szükség az edzők között, hogy a szótanforgó játékosok a számukra legmegfelelőbb képzésben részesülhessenek. Leegyszerűsítve tehát mondhatni nemcsak a saját csapatomra van rálátásom, hanem minimálisan még kettő másikra is, de ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a Sportakadémián mindannyian együtt, egy célért dolgozunk.” – mondta Srdjan Radulovic.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

A montenegrói származású szakember elmondása alapján már elkezdődtek a munkálatok a Sportdarázs-SMAFC csapatával, hiszen az új szezon legelső mérkőzése sincs messze – a soproni együttes szeptember 30-án lép pályára a MAFC otthonában. Radulovic vezetőedző következőnek a csapatával kapcsolatos első benyomásaira tért ki.

“Ahogy mondtam, fiatal csapatról van szó, a keret pedig a tavalyi szezonhoz képest elég sokat változott, így biztosan kelleni fog egy kis idő, mire összeszokunk. Ez általában nem egy alkalommal, nem az első mérkőzésen szokott megtörténni, hanem ez egy hosszabb folyamat, viszont nem aggódom, hiszen már most tisztán látszik, hogy egy nagyon tehetséges, képzett, ambíciózus gárdáról van szó. Ami pedig a legfontosabb, hogy tanulni szeretnének. Én személy szerint pedig pontosan ebben, illetve a kemény munkában hiszek. Abban, hogy, ha valaki jó akar lenni, nyerni akar, ahhoz tenni kell. Nap, mint nap valami újat kell tanulni, és persze a maximumot nyújtani. Vannak vesztes mérkőzések, de úgy sosem szabad elhagyni a pályát, hogy nem adtál ki magadból mindent, vagy nem tanultál valami újat. Ha mindez megvan, akkor következőnek lehet azon dolgozni, hogy még jobbak legyünk.” – fogalmazott a Soproni Darazsak Sportakadémia szakembere, aki a következő célok megfogalmazásával zárta a beszélgetést:

“Nekem, mint vezetőedzőnek természetesen az az elsődleges célom a csapattal, hogy minden egyes mérkőzésen a győzelemért lépjünk pályára. Szeretném, ha profi, jó versenyzőket tudnánk nevelni, a csapatot alkotó játékosok egyéni fejlődését szem előtt tartva. Ehhez pedig hiszem, hogy edzésről-edzésre, mérkőzésről-mérkőzésre kell haladnunk, s minden alkalommal a maximumot kell nyújtanunk. Ha pedig esetleg nem is sikerül megszereznünk a győzelmet, – hiszen fiatal játékosokról van szó, tehát ilyen is lesz – akkor is legyen következtetés, amit le tudunk vonni. Időnként el kell veszíteni néhány harcot, hogy le tudjuk vonni azokat a következtetéseket, amik majd segítenek, hogy a nagyobb csatákat meg tudjuk nyerni. Ez pedig természetesen nem azt jelenti, hogy nem a győzelem lebeg a szemünk előtt! Az Euroliga-győztes Sopron Basket utánpótlás csapatáról van szó, így az nem is kérdés, hogy a győzelem a cél, csupán megfontoltan, lépésről-lépésre kell haladni.” 

Hirdetés