Hirdetés
Magyarország

A Sportdarázs-SMAFC az ANB bajnoka 2024-ben!

Dávid Kornél KA - Sportdarázs-SMAFC 58-58 (20-11,10-20,13-12,15-15)

Amatőr bajnokság, döntő - 2. mérkőzés
Székesfehérvár, MKOSZ Edzőközpont
Hervay Tibor, Szőts Dávid István

Dávid Kornél KA: Szücs Lu. 4, Szücs Li., Drávecz 8, Varga 8, Laufer 23/6. Csere: Dávid 2, Papp 5, Frindt 7.

Sportdarázs-SMAFC: Kókai 10/6, Bakó, Jevtovic 13, Toman D. 11/3, Szikszai 6/6. Csere: Zaja 4, Toman R. 2, Sitku 10, Völgyi, Sinka-Pálinkás 2. A párharc végeredménye 131-124 a Sportdarázs-SMAFC javára.

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

A Sportdarázs-SMAFC együttese nyerte az Amatőr-bajnokságot 2024-ben. A döntő párharc második mérkőzésén Székesfehérváron 58-58-as döntetlen született. Ez azt jelenti, hogy a soproniak 131-124-re múlták felül a Dávid Kornél KA gárdáját.

A döntő első mérkőzésén a Sportdarázs-SMAFC 73-66-os győzelmet aratott hazai pályán. Az oda-visszavágós kuparendszerű párharcban, így 7 pontos előnyt védtek a székesfehérvári MKOSZ Edzőcsarnokban a soproniak. Egy biztos volt, hogy pénteken este bajnokot avatnak a sorozatban. Az első percekben érződött is az ezzel járó idegesség a csapatokon, két percig egyik fél sem talált be. Drávecz Boróka révén a DKKA szerzett vezetést és ezzel a hazaiak rendezték előbb a soraikat. A folytatásban ugyanis Varga Sára és Laufer Gabriella pontjaival 8-4-re megugrott a DKKA és soproni időkérés következett. Ezt követően is lendületben maradt a házigazda, így 12-4-nél már összesítésben is egy ponttal Szentpáli Gergő tanítványai mentek. A Sopron élére Sitku Zsuzsi, Toman Dóra és Kókai Patrícia triója állt a nehéz helyzetben, így 14-11-re visszakapaszkodtak a vendégek. Innentől viszont 6-0-val zárta az első szakaszt a DKKA. A 20-11-ről induló második negyed elején Toman Réka talált be, de erre Frindt Nikolett triplával felelt. Azóta már tudjuk, hogy az egész mérkőzésen a legnagyobb különbséget 23-13-nál rögzíthettük.

Fotó: Zölei Fanni

Az első találkozóhoz hasonló hullámzás jellemezte a játékot. Jovana Jevtovic négy pontja és Szikszai Franciska két triplája pillanatok alatt nyílttál tette a csatát. Amikor pedig Sitku Zsuzsi büntetői is célt értek, 28-27-nél már a Sopronnál volt a lélektani előny. Nem sokat kellett várni és a vezetést is átvették a vendégek. A nagyszünetben 31-30-nál Srdjan Radulovics tanítványai jártak előrébb. A statisztikai lap hasonlóan kiegyenlített képet mutatott, mint a számszerű eredmény. A DKKA 31-ből 11-et, a Sportdarázs-SMAFC 30-ból 13-at dobott be mezőnyből. A lepattanócsata 18-18-ra állt, a kezdeti idegesség hatására az eladott labdák száma igen magas, 11, illetve 9 volt. A harmadik negyed eleje döntőnek bizonyult, Kókai Patrícia és Toman Dóra révén 36-30-ra megugrott a Sportdarázs. Ez összeségében már 14-2-es futást jelentett. Amikor pedig Jovana Jevtovic is megvillant – immár 10. pontját szerezve – 38-30-ra léptek el a soproniak. A DKKA a legeredményesebb játékosa Laufer Gabriella triplájával kezdett felzárkózásba. Ekkor viszont összesítésben már 15 pontos hátrányt kellett volna ledolgoznia a székesfehérvári gárdának.

Fotó: Zölei Fanni

A Sopron 43-35-ig őrizte nagy előnyét a harmadik negyedben. A játékrész hajrája az első etaphoz hasonlóan egy nagyobb hazai futást hozott, ezúttal 8-0-t, amivel 43-43-ra egyenlített a DKKA. Összesesítésben őrizte stabil előnyét a soproni együttes, de lélektanilag fordulni látszott a találkozó. Különösen, amikor Drávecz Boróka a záró szakasz elején 10-0-ra növelte a hazai sorozatot. A Sportdarázs hosszúra nyúló kosárcsendjét Sitku Zsuzsi törte meg, majd Jovana Jevtovic és Dorja-Iva Zaja következett. Sinka-Pálinkás Szofi duplája után pedig már a DKKA kért időt. Jó pillanatban fogta meg a meccset a Sopron. Nem engedte, hogy riválisa a pillanatnyi lélektani előnyét számszerű eredményben is nagyobb fölényre váltsa. Ráadásul Sinka-Pálinkás Szofi ekkor már a 8. soproni pontszerző volt ezen az estén, ami egyértelműen azt mutatja, hogy kinyílt a keret a végére. Ahogy teltek a percek és összesítésben 7-9 egység környékén mozgott a differencia, úgy került egyre közelebb és közelebb a bajnoki címhez a Sportdarázs-SMAFC. Az utolsó két percbe 55-53-ról érkeztek a felek. Nagy erőket mozgósított a házigazda, letámadással, távoli kísérletekkel is próbálkozott. A Sopron azonban rutinosan és higgadtan menedzselte előnyét, így a két mérkőzés képe alapján teljesen megérdemelten nyerte meg a párharcot és ezzel a bajnoki címet.

Fotó: Zölei Fanni

Hirdetés