Hirdetés
Archivum

A sporttudomány az eredményesség egyik legfõbb pillére:

:

Hirdetés

Manapság a sporttudomány ugyanolyan fontos pillére az eredményességnek, mint a megfelelõ edzésmunka, az edzõk felkészültsége, vagy a létesítmények és a sporteszközök minõsége – mondta Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár szerdán, amikor meglátogatta a Testnevelési Egyetem Teljesítmény-Élettani Laboratóriumát és a Sport-táplálkozástudományi Központot.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint Szabó Tündének a két intézmény vezetõje, Szabó Tamás és Martos Éva mutatta be a laborokban folyó munkát, valamint azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a magyar sportolóknak nyújtanak.

“Ahol milliméterek, századmásodpercek, néhány apró mozdulat dönt már nem csupán aranyérmek sorsáról, de döntõbe jutásról, vagy akár az olimpiai kvalifikációról, ott mindenki tisztában van azzal: a tehetség, a készség és képességek mellett szükség van a teljesítmény optimalizálására, márpedig ez elképzelhetetlen e két laboratórium közremûködése nélkül” – fogalmazott Szabó Tünde, kiemelve, hogy ezért a mai versenysportban már alapvetõnek és nélkülözhetetlennek számítanak azok a szolgáltatások, amelyeket a két intézmény nyújt. Hozzátette, az elmúlt évek fejlesztései nyomán már mindkét labor kulcsszerepet játszik abban, hogy a magyar élsport és az utánpótlás-nevelés is megtartsa a helyét a világ élvonalában.

“Bár a mindennapi szóhasználatban sporttudományos háttérrõl szoktunk beszélni, a 21. század sportjában az élettani mérések, a modern táplálkozás-tudomány már rég az elõtérbe került, gyakorlatilag ugyanolyan magas szintet kell képviselniük, mint a sportolóknak és felkészítõiknek, csak így érhetõk el kiemelkedõ eredmények” – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormányzat kiemelten támogatja a sporttudományos intézményekben zajló fejlesztéseket.

A sportért felelõs államtitkárság emlékeztetett rá, hogy a Teljesítmény-Élettani Laboratórium 2016-ban épült be a Testnevelési Egyetem szervezetébe, és azóta rendkívüli fejlõdési pályára állt, mára az élsport és az utánpótlás-nevelés egyik legfontosabb háttérintézménye lett, s az évek során tökéletesített, számtalanszor tesztelt és finomított módszerekkel segít a fiatalok kiválasztásában, felmérésében, fejlõdésének nyomon követésében.

Szabó Tamás jelezte, a rendszerben összehangoltan dolgozik együtt a biokémiai, terhelésélettani, egészségtudományi, biomechanikai és sportdiagnosztikai labor, és minden esetben számíthatnak a táplálkozástudomány képviselõire, szükség esetén pedig a pszichológiai, illetve a rehabilitációs részleg szakembereire. A labor mobilfelszerelése azt is lehetségessé teszi, hogy szövetségek, klubok, akadémiák kérésére helyszínen, azaz a sportpályákon is elvégezhetõk a különféle tesztek.

Martos Éva hangsúlyozta, hogy meghatározó feladatuk a sportolók, sportszakemberek és szülõk minél szélesebb körû tájékoztatása és ismereteinek bõvítése a táplálkozás, valamint az étrend-kiegészítõ alkalmazásának tudatossá tétele érdekében, továbbá sportági sajátosságok és egyéni célok figyelembevételével étrendi tanácsadás az optimális teljesítmény elérése érdekében. A már most is teljesen megbízható analitikai laboratórium akkreditálása folyamatban van, ezért egyelõre nem hivatalos eredményekkel szolgál a bevizsgálásra benyújtott táplálék-kiegészítõkrõl. Az õszre remélt akkreditáció egy újabb fontos lépés lehet ahhoz, hogy egyetlen sportoló se essen vétlen doppingesetek áldozatául.

Forrás: MTI

Hirdetés