Hirdetés
Archivum

A szakíróknál a Washington Mystics a favorit:

:

Hirdetés

Immár negyedik évben kérdezett meg a WNBA szezon rajtja elõtt 14 ismert szakírót az AP hírügynökség az adott évad esélyeirõl. Idén a véleményvezérek szerint a Washington Mystics mindent vihet.

Fotó: Washington Mystics

Fotó: Washington Mystics

A legismertebb szakírók szerint az elmúlt évadban bajnoki döntõig menetelõ Washington Mystics lehet 2019-ben a WNBA bajnoka és Elena Delle Donne személyében õk adhatják az MVP-t is. A 14 szavazásra jogosult szakíró közül öten várták a washingtoniakat az elsõ helyre, de mellettük is a többség magasan rangsorolta a fõvárosiakat. A szavazás négyéves fennállása során elõször lett a Mystics a befutó.

“Jó azt látni, hogy kívülrõl úgy vélik az emberek, ha egyszer eljutottál a döntõig és egy fiatal, tehetséges csapatod van, akkor a következõ évben már esélyes vagy. Ezt azért nehéz valóban megcsinálni. Fizikális és mentális téren is azon dolgozunk, hogy évrõl évre versenyképesebbek legyünk. Remélem tudtunk tanulni a tavalyi elveszített döntõbõl is.” – fogalmazott Mike Thibault vezetõedzõ.

Szoros volt a verseny, hiszen a szakírók közül szintén öten várták a Las Vegas Aces-t az elsõ helyre. Az évad sztárigazolását szállító klub Liz Cambage megszerzésével, illetve az elmúlt három WNBA Draft 1/1-esével valóban komoly tényezõ lehet. Bár mindenki felhívja a figyelmet, hogy nagyon sok a kérdõjel náluk. A szavazás végeredményét rangsorolva a harmadik legtöbb voksot gyûjtõ a Los Angeles Sparks, ahova Derek Fisher személyében új edzõ és Chiney Ogwumike személyében egy újabb szupersztár érkezett.

A negyedik legjobban szereplõ a szavazáson a Phoenix Mercury. Róluk mi is többször írtunk, hogy óriásiak a várakozások. A Griner, Taurasi, Bonner trió és az összességében is rendkívül rutinos alapcsapatuk erre reálisan jogosítja fel õket. A Chiney Ogwumike-t elveszítõ, de további értékeit megtartó és még mindig igen komoly fejlõdési potenciállal rendelkezõ Connecticut Sun kisebb meglepetésre csak az ötödik legmagasabb pontszámot érte el a voksoláson. A tavalyi évben nagyot fejlõdõ és alapszakasz második Atlanta Dream pedig mindössze a hatodik. Igaz, egyelõre Angel McCoughtry játékára nem számíthatnak.

A címvédõ és számtalan nehézség által sújtott Seattle Storm-tól nem várnak a szakírók duplázást. A hetedik legtöbb voksot kapták. Breanna Stewart és Sue Bird kiválása, illetve Dan Hughes vezetõedzõ súlyos betegsége miatt ez teljesen érthetõ is. A rangsor további eredménye pedig Minnesota Lynx, Chicago Sky, Dallas Wings, New York Liberty és Indiana Fever.

Fotó: Washington Mystics

Fotó: Washington Mystics

A szakírók elõzetesen Elena Delle Donne-t, a Washington Mystics sztárját várják az év játékosának. Esetében nehézséget okoz – ahogy az aktuális fenti képen is látható -, hogy a közelmúltban az egyik edzésen térdsérülést szenvedett. Elõfordulhat, hogy a szezon elsõ meccseit ki kell hagynia. A tavalyi nagy menetelés Delle Donne esetében sem múlt el értékes tapasztalat nélkül. Az edzõje Mike Thibault szerint vezérként lépett elõre sokat. “Szerintem a legnagyobb dolog, hogy megtanulta mikor kell felszólalnia, elõlépnie a csapatnál.” – fogalmazott a szakember.

Delle Donne mellett – a posztoktól függetlenül kiírt elõzetes szavazáson – az év ötösébe bekerült Liz Cambage és A’ja Wilson, tehát a Las Vegas Aces új centerduója. Úgy néz ki, hogy a tengerentúli szakírók többsége szerint jól fognak majd mûködni a pályán. Itt azért érdemes óvatosan fogalmazni és megvárni az elsõ meccseket. A top5-be került a voksoláson Tiffany Hayes, az Atlanta Dream sztárja. Tõle valóban további fejlõdés várható és kulcsa lehet annak, hogy a Dream-nek legyen esélye megismételni a tavalyi menetelését. Brittney Griner pedig tovább fejlõdött. Itt Európában is csodálhattuk, hogy milyen magasságokba emelkedett. Az Euroliga és az Orosz Bajnokság MVP-jeként tért haza.

Az év újonca szavazáson hármas holtverseny alakult ki a New York Liberty által Draftolt Asia Durr, a Las Vegas Aces alakulatához került Jackie Young és a Minnesota Lynx által megszerzett Napheesa Collier között. Mindannyian rendkívül sikeres egyetemi évek után vannak és ahogy a tengerentúlon szokás fogalmazni, adottak a képességeik, hogy rögtön az elsõ profi szezonjukban érdemi hatással legyenek új csapatukra.

Hirdetés