Hirdetés
3x3

A Széchenyi István Egyetem képviseli hazánkat a 3×3-as egyetemi VB-n:

:

Hirdetés

Október 31. és november 3. között kerül sor a kínai Hsziamen városában FISU 3×3-as Egyetemi Kosárlabda Világbajnokságra. A Széchenyi István Egyetem női csapata képviseli hazánkat. Részletek az MEFS összeállításában.

Forrás: MEFS.hu – Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség

Ötödik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) a 3×3-as egyetemi kosárlabda világbajnokságot a kínai Hsziamen városában október 31. és november 3. között. A világ legjobb egyetemi kosarasai méretnek meg a verseny alkalmával, közöttük a Széchenyi István Egyetem női csapata képviseli hazánkat!

A 3×3-as egyetemi kosárlabda világbajnokság a FISU egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb sporteseményévé vált, amióta a sportágat felvették a FISU sportprogramjába.

A hagyományoknak megfelelően évente tartják meg a tornát. Kezdetektől fogva (2015.) a Hsziameni Huaqio Egyetem ad otthont az eseménynek, ami az egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény Kínában. Házigazdaként alanyi jogon szerepelhetnek a világbajnokságon, míg a többi csapatnak kőkemény kontinentális kvalifikációs tornákon kellett kivívniuk a részvételt. A 2019-es tornára 16-16 csapat szerezte meg az indulás jogát női és férfi kategóriában egyaránt, mindegyik kontinenst képviselve.

A férfiak kategóriájában 5 egyetemi csapat képviseli Ázsiát, 3-3 Dél-Amerikát és Európát, 2-2 Afrikát és az Óceáni térséget, míg 1 az USA-t. A nőknél a kijutott együttesek földrajzi eloszlása a következő módon alakult: Ázsia: 5, Európa: 4, Latin-Amerika: 3, Afrika: 2, Óceánia: 2.

Fotó: Barthalos István

A világ egyetemista krémje fogja összemérni a tudását a rangos tornán. Közülük magyarként a Széchenyi István Egyetem női csapata fog pályára lépni. Török Barbara egészségügyi szervező, Perl Zsófia mechatronikai mérnök, Nagy Rebeka gazdálkodási és menedzsment valamint Horváth Dóra sport- és rekreációszervezés alapképzés szakos hallgatók alkotják a gárdát, akik kiváló teljesítménnyel az országos egyetemi bajnokságban második, az egyetemi Európa-bajnokságon Portóban pedig a hatodik helyen zártak Barthalos István vezetőedző irányításával. Ráadásul 5×5-ben a győri egyetem történetében először jutottak be az országos négyes döntőbe a lányok.

A kontinens bajnokság első két helyezettje jutott ki a vb-re. Barthalos István vezetőedző elárulta, hogyan jött össze mégis a kvalifikáció a SZE női csapatának.: „A portói egyetemi Eb-n jelezte felénk a FISU vezetése, hogy felszabadultak szabadkártyák az idei egyetemi vb-re. Ezeket a kontinensek között osztották fel. Végül Európából a Bécsi Egyetem és mi kaptuk meg a meghívót a világbajnokságra. Hatalmas megtiszteltetés ez nekünk! A Sopron ellen játszott mérkőzés előtt Perl Zsófia a legjobb egyetemista játékos díjat vehette át, én pedig Tapodi Péter díjat kaptam, ami Győr legeredményesebb utánpótlásedzőjének jár. A díjkiosztó előtt negyedórával érkezett meg az e-mail, amiben értesítettek, hogy odaadták nekünk az egyik szabadkártyát. Az elmúlt szezon fantasztikus volt! Ez ennek az időszaknak a megkoronázása. A tetőpont!”

A sikeredző kifejtette, hogy milyen kihívások elé néznek a közelgő vb-t tekintve: „Ekkora időeltolódást még sosem tapasztaltak a lányok, mint ami rájuk vár majd Kínába érkezve. A csoportunkból elsőként az egyetemi Európa-bajnok ukránokkal kezdünk, akik bitang erősek. Mindegyik játékosuk az Euroligában kosarazik. Hatalmas előny ez nekik. A magyar szabályok ugyanis nem engedik meg, hogy profi, fizetett játékosok vehessenek részt egy egyetemi bajnokságban. Teljesen amatőr a csapatunk, de boldogok vagyunk. Az egyetemi Eb-n az előttünk végzett öt csapat tagjai mind profi kosarasok. A hatodik helyünkkel mi bizonyultunk a legjobb amatőr gárdának a tornán.”

A célokat is megfogalmazta Barthalos István vezetőedző: „Az ukránok mellett a másik két csoportellenfelünk a vb-n egy chilei és egy ausztrál egyetem együttese lesz. Az első két helyezett jut tovább. Célunk a tisztes helytállás, de emellett megpróbálunk a legjobb 8-ba kerülni. Bízom benne, hogy még több nemzetközi tapasztalattal gazdagodunk! Ezáltal még konkrétabb célkitűzéseket tudok majd meghatározni a jövőben.”

Szurkoljunk együtt a győri lányoknak!

Szöveg: Bánfalvi Szabolcs

Hirdetés