Hirdetés
Archivum

A Szekszárd és a DVTK ágát is figyelhetjük az Európa Kupában:

:

Hirdetés

Ahogy arról korábban nagy terjedelemben hírt adtunk, január 3-án csütörtökön kezdetét veszi az Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának rájátszása. Mindkét állva maradt magyar csapat, az Atomerõmû KSC Szekszárd és az Aluinvent DVTK is kiemelt, így nem kell pályára lépniük. Ugyanakkor ellenfélnézõnek tökéletes alkalmat kínál az elsõ kör.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az Atomerõmû KSC Szekszárd az alapszakaszt követõ 24 csapatos rangsorban a 6. helyen zárt. Kiemeltként a rájátszás második körében az Artego Bydgoszcz – Basketball Nymburk párharc gyõztesével találkozik. A két gárda közül a Nymburk nem ismeretlen ellenfél, hiszen a csoportkörben velük egy négyesben szerepelt a magyar együttes. November elején a tolnai megyeszékhelyen 72-65-ös gyõzelmet aratott a csehek felett Zeljko Djokic együttese. A téli szünet elõtti utolsó fordulóban pedig Nymburkban 72-49-es sikert ünnepelhettek a mieink. Ennek a gyõzelemnek az értékét növeli, hogy ekkor már a felfrissített keretével szerepelt a cseh alakulat. Többek között az új centerük Ashley Paris is pályára lépett náluk.

Az Artego Bydgoszcz együttese sem lehet teljesen ismeretlen. A lengyel élvonalban 9 gyõzelemmel és 2 vereséggel a tabella 3. helyérõl vonultak a kisebb téli szünetre. Az Európa Kupában pedig 4 gyõzelemmel és 2 vereséggel fejezték be a csoportkört. Az összesített rangsorban a 11. helyet szerezték meg. A csapatuk sztárja a hazánkban is hosszú idõt eltöltõ Dragana Stankovic, aki élete formájában játszva 14 pont, 10.2 lepattanó átlagot tudhat magáénak az Európa Kupában. A keretüket erõsíti a korábban Gyõrben szereplõ szerb válogatott irányító Tamara Radocaj. Ismert légiós még náluk Julie McBride és Ziomara Morrison, de a lengyel válogatott két húzóembere Elzbieta Miedzik és Agnieszka Szott-Hejmej is igen fontos láncszem. Szerkezetben, rutinban lényegesen erõsebbnek tûnnek a lengyelek. Meglepetés lenne, ha nem érvényesítenék a fölényüket az eddig keveset mutató Nymburk ellen.

Az Aluinvent DVTK az összesített rangsor 8. helyén zárt az alapszakaszt követõen. Az ellenfél a rájátszás második körében a Galatasaray – Lointek Gernika Bizkaia párharc gyõztese lesz. Nem volt szerencséje Cziczás László együttesének, hiszen a címvédõ török gárda és a jelenleg harmadik számú spanyol alakulat is bombaerõs kerettel rendelkezik az Európa Kupa szintjén. Az összecsapásuk a rájátszás elsõ körének egyik nagy rangadója lesz. A címvédõ Galatasaray ugyan anyagiakban nem tud versenyezni a török Euroliga csapatokkal, de a Moriah Jefferson, Victoria Macaulay, Isil Alben, Farhiya Abdi négyesük extra játékerõt képvisel. A bajnokságban 7 gyõzelemmel és 5 vereséggel a tabella hatodik helyén állnak. Az EK-ban 5 gyõzelemmel és 1 vereséggel zártak a csoportkörben. A játékukat Alben karakteres irányító-játéka mellett a 16.3 pontot átlagoló Jefferson és a 15.3 pontot jegyzõ Macaulay eredményes támadójátéka határozza meg. A tavalyi évhez képest Marina Maljkovic edzõnõ távozása után a védekezésük nem annyira karakteres, de így is kiváló játékerõt képviselnek.

A Gernikát a CMB Cargo UNI Gyõr csoportjából jól ismerhetjük. Ugyan a bajnokságban 10 gyõzelemmel és 3 vereséggel az alapszakasz felénél a Girona-Salamnanca kettõstõl elmaradva a harmadikak, de erõs keretük van. Az EK-ban Margaret Roundtree emelkedik ki 13.5 pont, 5.3 lepattanó és 2.8 gólpassz átlaggal. Mellette Valeriya Berezhynska (12.1 pont, 5 lepattanó), Blake Dietrick (14.7 pont, 4 gólpassz, 3.2 lepattanó) és Rachael Vanderwal (8.8 pont, 3.9 lepattanó, 3.9 gólpassz) is remek játékerõt képvisel. Ráadásul az ünnepi idõszakban Kamile Nacickaite személyében egy ponterõs és rutinos litván válogatott játékost igazoltak. Szerkezet és egyéni képességek alapján felvehetik a versenyt a Galatasaray alakulatával. A statisztikai összehasonlításban sem mutatkozik nagy különbség a két gárda között. A Gernika dobott jobban a csoportkörben, a több gólpasszt is õk jegyzik, de a lepattanók, a szerzett labdák és a gyorsindításos pontok terén a törökök állnak valamivel jobban.

A párharcok menetrendje

1. mérkõzések

Január 3., csütörtök
19:00 Basketball Nymburk – Artego Bydgoszcz
20:00 Lointek Gernika Bizkaia – Galatasaray

2. mérkõzések

Január 10., csütörtök
17:30 Galatasaray – Lointek Gernika Bizkaia
18:00 Artego Bydgoszcz – Basketball Nymburk

Hirdetés