Hirdetés
Magyarország

A szekszárdi csapatkapitány, Bálint Réka értékelése az Euroliga selejtező előtt:

:

Hirdetés

Vasárnap indul Sepsiszentgyörgybe az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata, hogy harmadszor is megpróbáljon bekerülni a női Euroliga csoportkörébe. Felkészülés gyanánt, a poreci torna alkalmával három nívós együttessel is megmérkőzött a szekszárdi gárda. Míg az orosz Jenyiszej Krasznojarszk-ot legyőzte, az olasz Venezia-tól és Schio-tól vereséget szenvedett. A romániai túra előtt Bálint Réka csapatkapitánnyal beszélgettünk, hogy miket tapasztal a csapat eddigi teljesítményével kapcsolatban.

“Úgy gondolom, hogy nem csak kosárlabda, de csapatépítés szempontjából is nagyon hasznos pár napot töltöttünk Horvátországban. Sajnos egyik mérkőzésen sem tudtunk kiállni teljes kerettel, viszont az mindenképpen pozitív, hogy a torna során már mind a kettő irányítónk pályára tudott lépni a csapattal. Ahogy a Sió Kupa alatt, úgy Porecben is meccsről meccsre érezhető volt a fejlődés. Ami egyik mérkőzésen nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, azt átbeszéltük, és következőre ki is javítottuk. Három nagyon kemény ellenféllel találkozhattunk, úgyhogy szerintem ez mindenképpen egy előrelépést jelentett számunkra.

Annak ellenére, hogy volt változás a keretben- mind távozókat, mind pedig érkezőket tekintve- nekem már kezdettől fogva olyan érzésem volt, mintha a csapat már hónapok óta együtt edzene. Nyílván ez azért is van így, mivel elég sokan maradtunk a tavalyi csapatból, többen is vannak, akik már évek óta Zseljko Djokic kezei alatt dolgoznak, ismerik a szisztémát, tudják, hogy mik az elvárások. Szerintem ennek köszönhetően az újonnan érkezőknek is sokkal egyszerűbb volt beleszokni ebbe az egész rendszerbe. Emellett, a klub mindig meggyőződik afelől, hogy, amikor új játékost hoznak, akkor nem csak kosárlabda, de emberi szempontból is jól illeszkedjen a csapathoz. Ennek köszönhetően minden évben remek a csapatkohéziónk, ami szintén segít minket céljaink elérésében.”

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Az idei szezon során Rékának új kötelezettségei is vannak Szekszárdon, hiszen Theodoreán Alexandra távozásával Ő vette át a csapatkapitányi címet. Arról, hogy ez mekkora felelősséget jár, illetve, hogy mennyiben változott meg a szerepköre a csapaton belül, Réka a következőket említette:

“Több éven keresztül Theodoreán Alexandra volt a Szekszárd csapatkapitánya, akinek én voltam a segítője, ezáltal mondhatni, hogy nem állt tőlem annyira messze ez a beosztás. Nyílván most még nagyobb felelősség hárul rám, hiszen többet kell kommunikálnom, nem csak a lányokkal, de a vezetőedzővel is. Viszont, én úgy gondolom, hogy ez nem egy egyemberes feladat. Szerencsére egy olyan csapatunk van- olyan játékosokkal és szakemberekkel- akikkel ez a fajta kommunikáció egyszerűen kivitelezhető, így mondhatni, hogy eddig nem is volt annyira sok dolgom. Nyílván, bárkinek bármi problémája van, abban próbálok segíteni, de eddig minden apró gikszert együtt oldottunk meg.

Eddig is a csapat volt az első helyen számomra, de azáltal, hogy idén csapatkapitány lettem, ez még inkább felerősödött. Idén több a fiatal, valószínűleg az Ő teljesítményük kicsit hullámzóbb lesz a szezon során, úgyhogy Nekik szeretnék egy biztos pont lenni. Meggyőződni afelől, hogy ez ne törje meg Őket, illetve, hogy tudják, van valaki, akire mindig számíthatnak. Emellett, a pályán természetesen szeretnék minél hasznosabb eleme lenni a csapatnak. Akármilyen poszton legyen is rám szükség, szeretnék a legjobb tudásom szerint teljesíteni, és a pozitív mentalitásommal méginkább feltüzelni a többieket.”

Végezetül Réka azt is elárulta, hogy mit is vár pontosan a hétvégi selejtezőtől:

“Már nagyon várom az utazást, illetve, hogy elkezdődjenek a tétmérkőzések. Ennek az Euroliga selejtezőnek is abszolút pozitívan indulok neki. Az előző évekkel összehasonlítva- idén, a felkészülés mostani szakaszában- úgy gondolom, hogy védekezésben és keménységben is előrébb járunk. Mivel a mi játékrendszerünknek tulajdonképpen ez az alapja, így bizakodóbb vagyok a selejtezőt illetően is. Ha támadásban nem is lennénk még annyira összeszokva, szerintem a védekezésünkre mindenképpen alapozhatunk. Nagyon remélem, hogy idén ennek meg lesz az eredménye, és sikerül megugranunk a selejtezőt!”

Hirdetés