Hirdetés
Archivum

A szezon legfontosabb Euroliga párharca jön:

:

Hirdetés

Kedden megkezdõdik az egyik fél második gyõzelméig tartó Euroliga negyeddöntõ párharc a Sopron Basket és a Tango Bourges Basket között. A pályaelõnnyel a soproni együttes rendelkezik, tehát szükség esetén a sorsdöntõ harmadik meccs a Novomatic Arénában lenne. Óriási csatára van kilátás, melynek végkimenetele megjósolhatatlan.

A Sopron Basket csoportját tekintve az utóbbi évek legfordulatosabb alapszakaszát láthattuk. Bár a Dinamo Kurszk kiemelkedett, de mögötte a körbeveréseknek köszönhetõen az utolsó fordulókig rengeteg nyitott kérdés maradt. Végül a lehetõ legtöbbet hozta ki a Sopron a csoportkörbõl, hiszen a második hely és a pályaelõny, a maximum, amit józan számítások szerint szezon elõtt meg lehetett célozni. Ez a pozíció hozta magával azt, hogy a párhuzamos csoport harmadikja, tehát a Bourges lesz a rivális. Március 5-én Sopronban, 8-án Bourges-ban és szükség esetén 13-án ismét hazánkban randevúznak a felek. Az a Bourges az ellenfél, amelyet hasonló versenyhelyzetben 2009-ben már búcsúztatott egyszer a Sopron és ezzel kivívta akkor az F4 szereplés jogát.

Jó benyomások a kupáról

A párharc felvezetése igencsak viharos lett, hiszen Roberto Iniguez nem egyszer hangot adott annak, hogy nem ideális a Magyar Kupa idõpont választása. Amit fontos látni, hogy nem feltétlenül a fizikai fáradtság a sok, hanem az idõ, ami kiesett a Bourges elleni párharcra történõ felkészülés szempontjából. Ezek a napok szólnának a finomra hangolásról és ennek a rendjét komolyan felborította a kupa. Ettõl függetlenül egy nagyon értékes éremmel gazdagodott szombaton este a Sopron. Azzal, hogy bõvebb rotációt alkalomazva olyanok is meghatározó szerepet kaptak, akik máskor kevesebbet töltenek a pályán, széles közönségnek (is) komoly értéket mutatott a Sopron. Bizonyította azt, amirõl soikat beszélünk, hogy kizárólag a játékpercekbõl nem szabad kiindulni. Az a játékrendszer, minõségi munka, ami zajlik a klubnál, a padon ülõk számára sem múlik el nyomtalanul. Úgy tudnak beszállni a játékba, hogy azzal érdemben segítik a csapatot.

Az Euroliga alapszakaszára több összeállításban tekintettünk vissza. Elkészítettük hagyományos statisztikai összefoglalónkat is, mely kirajzolja, hogy a Sopron Basket nagyon stabilan teljesített az alapszakaszban. Ez is az elõzõekben leírtakat erõsíti, tehát jól mûködik a begyakorolt szisztéma. A két orosz óriási mögött a közvetlen üldözõbolyban megingatatlan volt a helye Roberto Iniguez együttesének. A csapatrangsorokat nézve a pontátlagok, mezõnyszázalék terén hatodik-hatodikként végzett a Sopron. A lepattanók terén 10., a gólpasszokban és szerzett labdákban 11-11. a magyar bajnok. Kiemelkedõ, hogy a harmadik legjobb százalékkal büntetõznek Roberto Iniguez tanítványai és a harmadik legkevesebb eladott labdát is a Sopronnál regisztrálták a 14 játékhét összesítése alapján. Az egyéni mutatókat nézve pedig Candice Dupree és Yvonne Turner követel helyet magának az élmezõnyben. Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor a Bourges sok tekintetben hasonló erényeket mutat.

A statisztikákban nincs nagy különbség

Azért is nagyon nehéz meghatározni a párharc erõviszonyait, mert szinte azonos játékerõt és stílust képviselõ gárdák találkoznak. Mindkét szakvezetés hasonlóan szervezett játékra, elsõsorban védekezésre épít. Szerkezetben sem mutatkozik markáns különbség. A csapatstatisztikák terén pedig fõként nem. A mezõnyszázalék gyakorlatilag azonos (45% – 47%), a duplákat a franciák (47.1% – 51.3%), a triplákat a mieink (39.6% – 37.4%) dobják jobban. A lepattanókban minimálisan a Sopron vezet (35 – 34), a második esélybõl elért pontokat tekintve is (9.4 – 8.2). A szerzett labdákban (7 – 10), a gólpasszokban (16 – 20) a franciák állnak jobban. Az ellenfél eladott labdái után is õk szerzik a több pontot (14.1 – 16.7), ugyanakkor a Sopronnak van kevesebb eladott labdája (12 – 13).

Egyedül a rotáció tekintetében láthatjuk, hogy a két szakmai stáb más irányt visz. A Sopronnál négyen (Turner, Dupree, Crvendakic, Casas) 31 perc felett átlagolnak és Zahui 28.4 percét is ki kell emelni. Az aktív rotáció részét képezi Fegyverneky Zsófia, akinek a perceit a téli sérüléses idõszak csökkentette 22.7-es átlagra. A franciáknál eközben nincs 29 perc feletti átlag. Heten töltenek a pályán 23-28 perc között. Õk a jól ismert Johannes, Chartereau, Raincock-Ekunwe, Ouvina, Michel, Godin és Plouffe – féle alapcsapat. Mellettük a rotációjukat Sharp (14.9 perc) és Rupert (10.1 perc) kiegészítõ munkája teszi teljessé. A Bourges csapatszinten a 74.4-es átlagával a negyedik legponterõsebb volt az alapszakaszban, 20.4-es gólpassz-átlaggal pedig a harmadik legmagasabbat szállították. Ahogy azt a csapatbemutatónkban is kiemeltük, Olivier Lafargue visszaterelte egy kicsit konzervatívabb stílushoz a õket. Mozgékony és ponterõs magas játékosok jellemezte, kiemelkedõ lábmunkával szigorúan védekezõ alakulatot ismerhettünk meg az idei Bourges-ban.

Ideális felállás a Bourges-nál

A 2013-as bronzérem, illetve a 2014-es negyedik helyüket követõ kisebb visszaesés után szépen rendezte a sorokat a francia csapat. Ennek kulcsa, hogy kiválóan keveredik a rutinos és a feltörekvõ, illetve ideális korban lévõ játékosok aránya. Ebbe még a játékperceivel elégedetlen Lisa Berkani február eleji távozása is belefér. Ott van a keretben Elodie Godin, a honosított veterán Kristen Sharp vagy éppen Sarah Michel, de közben már a legfontosabb húzóemberek az élete formájában játszó, 14.8 pontot átlagoló Marine Johannes vagy éppen a még mindig csak 20 éves, feltörekvõ francia center Alexia Chartereau. Neki hazánkról jó emlékei lehetnek, hiszen 2015-ben Debrecenben lett U18-as 3×3-as világbajnok, majd egy évvel késõbb éppen itt Sopronban nyerte meg hazájával az U18-as Európa-bajnokságot. Akkor MVP-nek is megválasztották. Kiváló adottságai vannak, amit az idei 13.3 pontos átlaga is mutat.

A légiósok terén a Bourges az idei évadra sem változtatott az élvein. Továbbra sem gondolkoznak az individuumot elõtérbe helyezõ extra nevekben, sokkal inkább a játékrendszerükbe és ezzel együtt a francia bajnokságba jól beilleszthetõ játékosokat igazolnak. Ez teljesen érthetõ, hiszen Franciaországból minden évben vannak olyan távozók, akik máshol kiválóan teljesítettek, de egész egyszerûen nem tudnak érvényesülni. Idén két kanadai magas játékossal dolgoznak. A 188 cm magas Nayo Raincock Ekunwe 10.6 pont, 4.6 lepattanó és 1.9 gólpasszt jegyez meccsenként. A 191 cm magas Katherine Plouffe pedig 9.4 pont, 5.8 lepattanó átlaggal segítette az EL-alapszakaszban a csapatot. Cristina Ouvina, a spanyol válogatott védõje 26.1 perc alatt 8.6 ponttal, 3.6 lepattanóval és 3.9 gólpasszal idén is kiegyensúlyozott. Nem lesz könnyû ellenük.

Hirdetés