Hirdetés
Archivum

A Tarbes nyerte a Francia Bajnokságot:

:

Hirdetés

16 éves sorozat tört meg pénteken késõ este Franciaországban a Tarbes. Az elmúlt 16 esztendõben ugyanis az USVO és Bourges osztozott a trófeán, de idén a Tarbes kisebb meglepetésre fináléban 2-0-ra verte a Bourges gárdáját és ezzel megszerezte a bajnoki címet.

A döntõig vezetõ úton Franciaországban semmi meglepetés nem született, az alapszakasz elsõ és második helyezettje, a Tarbes és a Bourges jutott el a fináléba. Az egyik fél második gyõzelméig tartó döntõ elsõ mérkõzésére a pályahátrányban lévõ Bourges otthonában került sor, majd a francia lebonyolítási rendnek megfelelõen a folytatást már az alapszakasz gyõztese rendezte.

Az elsõ mérkõzésen végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az elsõ negyedben alakult ki a legnagyobb különbség, ekkor 5 ponttal elhúztak a hazaiak. A második 10 percben lefaragta hátrányát a Tarbes, sõt a szünetre 38-40-re a vezetést is átvette.

A második félidõben 3 pontnál nagyobb különbséget elvétve sem láthattak a szurkolók. A 20 pontig jutó Endene Miyem és 12 pontos Styliani Kaltsidou vezetésével tartották magukat a hazaiak, míg a vendégeknél a végül 24 pontig jutó és élete meccsét játszó Frida Eldebrink remekelt. A végjátékban a higgadtabb és a jobban koncentráló Tarbes, nem kis szerencsével 73-76-os gyõzelmet aratott.

A második mérkõzésre már a Tarbes otthonában került sor. Ezen az elsõ félidõben hasonló forgatókönyv érvényesült, egyik csapat sem tudott elhúzni. A harmadik 10 percben azonban megrogyott a Bourges, mindössze 6 pontot szerezett, miközben ellenfele 20-at. Az ekkor megszerezett 14 pontos elõnyét a negyedik negyedben könnyedén õrizte a Tarbes és végül 54-40-re diadalmaskodott.

Az ezüstérmesnél a 12 pontos Emmeline Ndongue és 11 egységig jutó Anael Lardy emelkedett ki, míg a végsõ gyõztes házigazdáknál Florence Lepron, Isabelle Yacoubou-Dehoui és Frida Eldebrink játéka dicsérhetõ.

Eredmények

Bourges – Tarbes 73-76
Tarbes – Bourges 54-40
Bajnok a Tarbes!

Hirdetés