Hirdetés
Magyarország

A tavalyinál is fényesebb érmet szeretne a Szekszárd a Hepp Kupában – Studer Zsuzsával beszélgettünk:

:

Fotó: Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Hétvégén rendezik a Sopronban a női dr. Hepp Ferenc Emlékkupa Döntőjét. A sorozat négy legjobbja méri össze az erejét. Az elődöntőben az Atomerőmű KSC Szekszárd ellenfele a Csata DSE lesz. Studer Zsuzsa vezetőedzővel beszélgettünk a várakozásairól.

Az ANB Piros csoportja és a Hepp Kupa kevésbé van szem előtt, mint az élvonalbeli küzdelmek. Mielőtt rátérnénk az aktualitásokra, arra kértük Studer Zsuzsát, hogy foglalja össze, hol helyezkedik el a szekszárdi kosárlabdában ez a csapat.

„A Piros-csoportos szereplésünk nem az eredményre megy olyan értelemben, hogy nem azt nézzük: minél jobb helyen végezzünk a tabellán. A célunk, hogy a fiataljaink tudjanak fejlődni, játszani, mert egy meccshelyzetben lehet a legtöbb tapasztalatot szerezni. A Hepp Kupa egy kicsit más ezen belül. Ott szeretnénk jobb eredményt elérni és ezért is van, hogy a felnőtt a csapatból a fiatalabbak, akik játszhatnak a sorozatban a szabályok szerint, „lejönnek” hozzánk.” – mondta Studer Zsuzsa, aki külön hangsúlyozta a beszélgetésünk során, hogy rutinosabbak ellen szerepelni rengeteget jelenthet.

„A Piros csoportban sok csapatban már olyan rutinos játékosok szerepelnek, akik az NB1-ben megmutatták a tudásukat. A 16-18 éves lányoknak nagyon nagy tapasztalat, hogy ilyen erősebb, rutinosabb játékosok ellen léphetnek pályára.” – tette hozzá a szekszárdi együttes vezetőedzője.

Látva a keretet, különböző életkorú, teljesen más pályafutás-szakaszban lévő játékosok alkotják a csapatot. Adódik a kérdés, hogy mennyire lehet egy irányba terelni a játékosokat.

„Ez nem egyszerű dolog, hiszen tényleg több generáció találkozik: 2002-től kezdve 2006-os játékosokig. Ettől függetlenül Szekszárdon az a jó, hogy próbálunk játékrendszerben, felfogásban a felnőtt csapathoz alkalmazkodni. Én is játszottam Zseljkónál 4-5 évig, így ismerem az elképzeléseit. Így ezáltal könnyebb nekünk is, hogy az idősebbek és a fiatalabbak ugyanazt tanulják.” – mondta Studer Zsuzsa, akit arról is kérdeztünk, hogy mekkora kihívás a folyamatosan változó keretet menedzselni.

„Van olyan szituáció, amikor NB1-es mérkőzés miatt a tapasztaltabbak nem tudnak jönni segíteni és ilyenkor a fiatalabbaknak, a 2005, 2006-osaknak kell többet játszani, többet vállalni. Ilyenkor benne van, hogy egy kicsit nagyobb vereséget szenvedünk. Azt mindig próbálom hangsúlyozni a lányoknak, hogy ne csüggedjenek, nem a számszerű eredmény a fontos, hanem az, hogy tudnak fejlődni, tanulni ezekből a mérkőzésekből. Nyilván rossz az, ha az ember kikap, főleg ha több ponttal, de úgy érzem: jól kezeljük ezt.”

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A Hepp Kupában a négyes döntőig vezető úton a szekszárdiak előbb a PINKK-PVSK U23 csapatát múlták felül 83-47 arányban, majd az NKA Universitas PEAC II. gárdáját búcsúztatták 76-55-ös sikerrel.

„Az első meccsen Miklós Melinda még nem játszott, a másodikon már ő is pályára lépett. Nyilván a lejátszókkal erősödtünk ezekre a mérkőzésekre, de ki kell emelni azt is, hogy akik nem játszanak az első csapatban, ők is sokat hozzátettek. Nekik nagy motiváció, hogy a felnőtt együttesünkből érkezőkkel szerepelhetnek együtt és jól sikerült tudatosítani azt is, hogy bár nem történik semmi, ha nem nyerünk, de amennyire lehet komolyan kell venni. Ennek megfelelően álltak hozzá a dolgokhoz.” – tekintett vissza az előcsatározásokra a szekszárdiak vezetőedzője, aki külön is kiemelte lapunknak: nagyon jó a morál a csapatban.

„Nagyon pozitív a hozzáállásuk a felnőttektől érkezőknek is. Abszolút nem érzékelhető, hogy nekik derogálna, hogy lejjebb kell játszani. Pozitív a személyiségük, mindig mondják nekem a mérkőzések előtt, hogy szívesen jönnek, szeretnének minél többet vállalni és ez tiszteletre méltó. Itt tényleg olyanokról beszélünk, akik felnőtt szinten játszanak nem keveset és mégis szeretnének bizonyítani egy nem A-csoportos bajnokságban.”

Nem szabad elfelejteni, hogy a szekszárdi keretből bár elsősorban Miklós Melinda és Mányoky Réka szerepel a címlapokon, de Horváth Dóra és Holcz Rebeka is pályára lépett az Euroligában. A Salamanca ellen pedig Szücs Gréta is a keretben volt. „Ez így kimondva, nem mindennapi valóban. Csak ismételni tudom magam, hogy ugyanolyan szenvedéllyel, alázattal, akarattal csinálják a mi csapatunkban is, mint, ha Euroliga lenne.” – tette hozzá Studer Zsuzsa.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A szekszárdi klubnál nagy várakozás előzi meg a hétvégét. A rivális a címvédő Csata DSE lesz a szombati elődöntőben.

„A tavalyi évhez hasonlóan most is a Csatát kaptuk. Akkor nem sikerült nyerni ellenük, de végül a bronzérmet megszereztük. Idén célunk, hogy még csillogóbb érmet nyerjünk el. Én személy szerint már nagyon várom, szeretnénk bejutni a döntőbe. Most csak erre fókuszálunk és ha ez sikerül, akkor majd nézzük a következő ellenfelet. Egyetlen mérkőzés az elődöntő, ott kell bizonyítani és maximálisan arra koncentrálunk.” – fogalmazott Studer Zsuzsa.

Nem könnyű felkészülni a Hepp Kupára, hiszen itt kevésbé beszélhetünk állandó keretekről.

„Ez valóban nehézség ebben, mert természetesen a másik csapatoknál is sokszor van úgy, mint nálunk, hogy nem feltétlenül a legerősebb keretükkel játsszák a Piros-csoportos meccseiket. Nehéz felmérni, hogy éppen ki áll rendelkezésre. A Covid ezt most tovább bonyolítja. Ugyanakkor nekünk minden esetben úgy kell felkészülni, úgy kell hozzáállni, hogy mindenki a legerősebb felállásával érkezik.” – tette egyértelművé Studer Zsuzsa.

A Hepp Kupával nem ér véget a szezon. A Piros csoport a félidőben jár, így még 16 mérkőzése van a Szekszárdnak, melyek egy része már egy lazább tavaszi időszakra esik.

„Megmondom őszintén, nem beszéltünk erről. Az első csapatnak előbb lezárul a szezon. Nekünk május 29-re van kiírva az utolsó mérkőzésünk. Akár egy-másfél hónappal tovább tarthat nekünk az évad. Bízom benne, ha kapnak is kis pihenőt az ott is játszó lányok, de utána még mindenkinek szüksége van a játékra, hogy gyakoroljanak, fejlődjenek.” – válaszolta a tavaszi terveket firtató a kérdésünkre Studer Zsuzsa. Egy azonban biztos, hogy a szakmai célját eddig elérte a második csapat versenyeztetése.

„Teljes mértékig. Sokszor minket is az ág is húzott, több betegség, sérülés hátráltatott és 7-8 emberrel tudtunk kiállni, de mondhatom, hogy pozitív a lányok szemszögéből ez a szezon. Volt, hogy 10-15 évvel idősebbek ellen játszottunk, de nem ijednek meg, mennek és igyekeznek megvalósítani azt, amit kérek tőlük.”

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés