Hirdetés
Európa

A tavaszi Final4 négy résztvevője veretlen már csak az Euroligában:

:

Hirdetés

Két forduló ment le a női kosárlabda Euroligából és már csak a 2019-es soproni Final4 négy résztvevője, a címvédő UMMC Jekatyerinburg, a Dinamo Kurszk, az USK Praha és a Sopron Basket veretlen a sorozatban. Áttekintés

Jó védekezéssel hívja fel magára a figyelmet a Sopron

Nem lehet elég alkalommal méltatni azt, amit idén eddig letett az asztalra a Sopron Basket. Két forduló után Gáspár Dávid együttese kapta a legkevesebb pontot a sorozatban. A Lattes Montpellier 53, a Fenerbahce 60 pontig jutott a magyar bajnok ellen. A franciák 18, a török csapat sztárjai 23 mezőnykosarat értek el mindössze. A franciák 30.5%-al, a törökök 38.3%-as dobtak ezen alkalmakkor. Két forduló után a magyar csapat ellen értékesítették a legalacsonyabb százalékkal a mezőnykísérleteiket a csapatok.

Nyilván nem láthattuk az összes eddig lejátszott 16 mérkőzést, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az első két forduló leghatékonyabb csapata a Sopron. A Lattes Montpellier ellen 8 szerzett labda, 16 gólpassz a mérleg és ezekre 15 eladott labda jutott. A Fenerbahce ellen 9 szerzett labdát, 12 gólpasszt és mindössze 7 eladott labdát regisztrálhattunk. Ráadásul mindkét találkozón elérte legalább a 10-et a támadó-lepattanók száma. Franciaországban a második esélyből 21, de még a törökök ellen is 11 pont jött ilyen helyzetből. Hiába éreztük azt, hogy szinte falat emelt a rivális a festékben, az adódó lehetőségeket sikerült kihasználni.

A Sopron idei teljesítményében a védekezésen túl a játékosoktól látott koncentráció és egység, ami igazán kiemelkedő. Azon túl, hogy az éppen aktuális rivális eddig nem tudott kibontakozni, közben a Sopron minden adódó esélyre lecsapott és a magyar csapat a védekezéssel megteremtett lehetőségeit ki nem kényszerített hibákkal nem szórta el, hanem igyekezett élni azokkal. Ez a képesség választja igazából el az Euroliga mezőny első 6-8 csapatát az üldözőbolytól. Továbbra is olyan úton halad a Sopron, amely minden tiszteletet megérdemel.

Fotó: FIBA.Basketball .- Tóth Zsombor/Sopron Basket

Nagyon örülök neki hogy sikerült megnyerni a meccset! Sztárcsapatról beszélünk, tele olyan játékosokkal, akik posztjukon klasszisok. Ezt a csapatot 60 pontot tartani, azt gondolom, mindent elmond a védekezésünk szintjéről és a csapatmunkáról. Jól felkészültünk, és mindent végrehajtottunk, amit elterveztünk. Támadásban pedig végig fegyelmezettek voltunk. Az ilyen győzelmek megmutatják, hogy jó úton vagyunk, jó irányba haladunk!

– nyilatkozta a klub honlapján Fegyverneky Zsófia.

A támadásokról kevesebbet írtunk. A Lattes Montpellier otthonában a Brooks, Crvendakic kettős dominált, a Győr és most a Fener ellen Briann January hozta az extrát. Amikor az amerikai irányító szerződtetése után portrét készítettünk a pályafutásáról, az egyik többször is visszaköszönő méltatás a nyilatkozatokban arról szólt, hogy kiválóan képes felismerni, mikor milyen szerepre van szükség tőle. A védekezés nála is alap, nem véletlenül választotta January-t a Sopron. Ugyanakkor támadásban kiválóan tudja felmérni, hogy mikor kell előlépni vezérré és mikor kell átadni a pontszerzés felelősségét másnak.

Megkeveredtek a lapok, de az erőviszonyok nem változtak

Ahogy a bevezetőben is kiemeltük, a Sopron mellett a másik három Final4 résztvevő veretlen idén. Nyilván ebből messzemenő következtetést nem szabad levonni, hiszen a fontos kérdések nem októberben dőlnek el, de érdekes ez a helyzet. A szezon felvezetése során mindkét csoportot tekintve írtunk megújuló csapatokról vagy például a Lyon esetében új szereplőkről, de nagyon úgy néz ki, hogy ez inkább a középmezőnyt írta át.

Az A-csoportban az UMMC Jekatyerinburgnak és az USK Prahának dominálnia kell. A címvédőt az sem vetette vissza, hogy igencsak felforgatott felállásban kellett elkezdenie az idényt. Emma Meesseman már vissza is tért és ennek a keretnek így idén sem látni gyenge pontját. Az USK Praha eddig ismert erényeit mutatja. Natalia Hejkova kiválóan menedzseli a csapatot, minimális változtatásokkal. Ha a szűkös rotációt nem írja felül sérülés, idén is Final Four esélyes gárdáról beszélünk. Ebben a nyolcasban a Bourges rossz rajtja szembetűnő, de Marine Johannes kiválása után még vezért kell találniuk. Magyar szemmel fontos, hogy Yvonne Turner miként találja meg a számításait Orenburgban. A Cukorova, Reyer Venezia, Castors Braine, TTT Riga négyes játékereje még felmérhetetlen.

A B-csoportban a Sopron mellett a Kurszk a másik hibátlan gárda. Roberto Iniguez együttesénél Dewanna Bonner kiemelkedő szereplése mellett Nika Baricot is érdemes kiemelni. Sikeresnek tűnik a csapat átalakítása. Ebben a csoportban nagy kérdés, hogy a nemzeti bajnokok között miként alakul a sorrend. A francia bajnok Lyon a kurszki debütálása tiszteletet parancsoló módon gázolt át a spanyol bajnok Gironán. A Fenerbahce-t sem kell leírni természetesen. A bizakodva nyilatkoztak Sopronban a törökök. A Famila Schio pedig lényegesen többet mutat, mint a tavalyi rajtnál. A Sopron mögött a második legkevesebb pontot kapták. A Lattes Montpellier-t már láttuk a magyar bajnok ellen, míg a Gdynia eddig két szoros meccsel tért vissza a sorozatba.

A csoportok állása

A-csoport

B-csoport

Hirdetés