Hirdetés
Európa

A tervezhetőség és a stabilitás a legnagyobb érték:

:

Hirdetés

A versenyrendszerek lezárása után az átigazolási bejelentések első nagy hulláma zajlik. Európai szinten drasztikus átrendeződést nem mutat a piac, de az jól látható, hogy elsősorban a francia együttesek, illetve kisebb mértékben a spanyol gárdák és a tervezhetőséget, stabilitást mutató közép-európai szereplők gyorsabban reagálva akár szűkebb erőforrásokkal is lépéselőnybe tudtak kerülni. Ez pedig hatással lehet a nemzetközi kupák élmezőnyére is.

Kisebb-nagyobb mértékben a profi sportban minden szereplőre hatással van a járványhelyzettel kialakult gazdasági válság. Egyes becslések szerint 37 százalékkal csökkenhet világszerte a sportszponzoráció, ez összesen 17 milliárd dolláros visszaesést jelenthet 2019-hez képest.

Európa legerősebb bajnoksága formálódhat Franciaországban

Az európai női kosárlabdában az elmúlt egy hónap játékosmozgásai azt mutatják, hogy a szigorú gazdasági garanciák mellett tervezhetően működő francia csapatok tudták a legkomolyabb erőt felmutatni. Itt az elmúlt években is felelősségteljes, tudatos tulajdonosi magatartás működött, mely miatt a jelenlegi bizonytalanabb helyzetben is előszeretettel kötelezték el magukat a játékosok a klubok irányába. Nem véletlen, hogy a három topcsapat (Lyon, Bourges, Lattes Montpellier) mellett gyakorlatilag a teljes Európa Kupára pályázó középmezőny keretet hirdetett. Európa legerősebb bajnoksága formálódhat.

Spanyolországban a tervezett 16 csapatos első osztály ugyan felhígíthatja a mezőnyt, de szépen kirajzolódik, hogy az élboly tagjai igyekeznek megtartani értékeiket. A Girona hét, a Valencia hat játékossal rendelkezik, míg a Salamanca éppen hétfőn kezdte bejelenteni a változásait. A helyi sajtó Roberto Iniguez érkezését valószínűsíti, ami egyben nagy terveket mutathat. A francia és a spanyol erősítéseket úgy érdemes figyelni, hogy Törökországban és Oroszországban az átlagosnál is nagyobb bizonytalanság mutatkozik.

Veszíthet erejéből Törökország és Oroszország

Az évek óta gyengülő török mezőnyt, melyben Euroliga szinten már tavaly is csak a Fenerbahce volt versenyképes, két vállra fektetheti a válság. A Galatasaray a 2018-as Európa Kupa sikere óta nem tud előrelépni, az Ormanspor tavalyi vagy éppen a Cukurova két évvel ezelőtti fellángolása nem mutatkozik tartósnak, ahogy a középmezőny is folyamatosan gyengül. Oroszországból az egész járványhelyzet kapcsán bizonytalanok voltak a hírek és rengeteg kritikát kaptak a külföldi sportolóktól, hogy sokáig nem vették komolyan a kialakult szituációt. Ez a bizonytalanság a csapatok gazdasági helyzetére is igaz. Egy ilyen zárt közegben nem lehet megmondani, hogy a válság ténylegesen miként hat a klubokra. Miközben a Jekatyerinburg vélhetően továbbra is megkerülhetetlen szereplője lesz a sportágnak, addig a Kurszk már a csonka évadban is komoly szakmai válsággal küzdött, az Orenburg vezetője pedig eddig sem titkolta a nehézségeket. A középmezőny ereje – gazdasági és szakmai értelemben – eközben még inkább feltérképezhetetlenné válhat.

A járvány által rendkívüli módon elért Olaszországban a múlt héten kezdték az első igazolások bejelentését. Leginkább a hazai játékosokról érkeznek hírek. A gazdasági szempontok mellett a járványügyi intézkedések hatásait is elemezni kell a teljes sportéletet tekintve. Lépéshátrány lehet az olasz gárdáknak, hogy később tudnak lépni a piacon. A bizalmat is újra fel kell építeniük. A francia alakulatok egyértelműen előrébb kerültek, de könnyen lehet, hogy még az európai kupaszerepléssel számoló spanyol szereplők is hamarabb hirdetnek csapatot. Például a belga gárdák erősítésein, elsősorban a Castors Braine igazolásain szintén észrevehető az a terv, hogy azonnal próbáltak lépni.

Feljebb léphet a közép-európai térség

Így érkeztünk el Közép-Európához. Hazánkban is jól látszódik ez a tendencia. A Sopron pozitív megítélése adott a hosszú sikeres időszak miatt és ez még a kialakult helyzet miatti újratervezés ellenére is minőségi igazolásokat tett lehetővé. Például legutóbb a sportnapilapban Gabby Williams sem titkolta, hogy nagy lehetőséget lát Sopronban, ahogy nyilván Megan Walker profi karrierjének beindításához is jó ajánlólevél lenne egy sikeres szereplés. A Szekszárd sem titkolta, hogy pozitív megítélést jelentett a klub számára, hogy a válsághelyzetben is megbizható tudott maradni. Ez biztosította, hogy hamar keretet hirdethetett a csapat.

Ha továbbmegyünk, akkor ugyanez igaz az önkormányzati és főtámogatói garanciákat begyűjtő Gdyniára vagy Prágára, ahol szintén elkötelezettek a hasonló szintű folytatás mellett. Romániából Sepsiszentgyörgyön sincs ok az aggodalomra. A tulajdonosok elkötelezettek a klub mellett és minap érkezett hír arról, hogy akár az Euroligába is fellépnének, ha az átalakuló viszonyok között mutatkozna hely. Erre pedig lehet is esély, mivel például a TTT Rigánál nem látszódik még a nemzetközi indulás esélye. Ha lesz is, ők vélhetően csak később tudnak lépni a játékospiacon.

Összességében tehát jól látszik, hogy aki most egy tervezhető viszonyok között működő stabil klub képét mutatja, komoly lépéselőnybe kerülhet. Megerősítheti az elmúlt évekre egyébként is jellemző nagyobb elvándorlást Törökországból és Oroszországból. Olyanok is választhatnak az akár kisebb, de biztosabban elérhető javak reményében új célországot, akik korábban jellemzően erre az előző kettő topligára építettek.

Hirdetés