Hirdetés
Magyarország

A tét a 2024-es párizsi olimpia:

:

Hirdetés

Vasárnapra beköszöntött az eső Sopronban, de szerencsére nem az olimpiai esélyeinket siratják az égiek. Bár Kanada nem tudta legyőzni Japánt, de a magyar válogatott a pénteki sikerével elérte azt, ami a záró nap előtt mégis az egyik legideálisabb állapot. Nevezetesen, a saját kezünkben van a sorsunk. Ha legyőzzük Spanyolországot, akkor kint van a párizsi olimpián a magyar együttes. 44 év után mutathatja meg nemzeti csapatunk a legnagyobb porondon a tudását.

Mit lehet írni egy olyan mérkőzés előtt, amiről évtizedek óta álmodunk. A csapatbemutatóban a spanyolokról a legfontosabb infomrációkat összegyűjtöttük. Az összecsapás előtt Székely Norbert szövetségi kapitánnyal készített interjúnk ITT olvasható. A japánok elleni diadal után Dubei DebóraJuhász DorkaLelik Réka és Studer Ágnes is értékelt lapunknak.

A magyar és a spanyol válogatott is egy győzelemmel, illetve egy vereséggel rendelkezik eddig a tornán. A mieink Kanadától kaptak ki 67-55 arányban és legyőzték 81-75-re Japánt. Spanyolország pedig Japántól szenvedett 86-75-ös vereséget, majd Kanadát 60-55-re múlták felül. Ha a statisztikát nézzük, akkor a spanyoloknál Megan Gustafson 15.5-ös átlaggal a legponterősebb az első két mérkőzés alapján. Nagyot változott a csapat játéka az érkezésével, de ahogy Székely Norbert is elmondta lapunknak, még tökéletesen nem illeszkedett be ebbe a csapatba.

Gustafson mögött Raquel Carrera, illetve Queralt Casas a legeredményesebbek, míg Laura Gil szedi a legtöbb lepattanót. Szám szerint 14-et gyűjtött a két találkozón. A legtöbb gólpassz pedig Maite Cazorla nevéhez fűződik, 4.5-öt átlagol. Csapatstatisztikákat nézve nagy különbség nincs. A mieink jobban dobnak mezőnyből és több lepattanót szednek, míg a spanyolok több szerzett és kevesebb eladott labdával rendelkeznek. Gyorsindításból és második esélyből mi, a festékből a spanyolok az eredményesebbek.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2023. február 12-én Romániát kellett legyőzni a 2023-as Európa-bajnokságon való részvételért. Ez megtörtént. Azóta pedig óriási utat tett meg nemzeti csapatunk. Az Európa-bajnokságon negyedik helyet szereztek a mieink, többek között a 2021-es Európa-bajnok szerbeket is legyőzve. Ez a negyedik hely olimpiai selejtezőt ért, melynek rendezési jogát elnyertük. Itt Sopronban pedig a Kanadától elszenvedett vereség után extázisban kosárlabdázva vertük az olimpiai ezüstérmes Japánt.

A spanyoloknak nincs tétje az összecsapásnak, de óriási kérdés, hogy egy ilyen rutinos gárda fejében ez mennyire ül meg. Ne felejtsük el, hogy nyolcan itt vannak a tavaly nyári Európa-bajnoki gárdából. A keretük 29.1 év átlagéletkorú, a legidősebb a mezőnyben. A mieink átlagéletkora például 25.3 év. A spanyolok 7 világbajnoki és 5 olimpiai részvétellel rendelkeznek, 2004 óta mindössze egy ötkarikás játékokat hagytak ki, a londonit.

Nagy feladat előtt állunk

 

Hirdetés