Hirdetés
Nagyvilág

A tokiói olimpia 2021-es megrendezésével kapcsolatban egyre több a kérdőjel:

:

Hirdetés

Az AFP hírügynökség szemlézte a koronavírus kapcsán gyakran megszólaló japán szakértő, Kentaro Iwata hétfői nyilatkozatát. A Kobe Egyetem infektológus professzora pesszimistán fogalmazott a tokiói olimpia 2021-es megrendezésével kapcsolatban.

Őszintén szólva nem gondolom, hogy az olimpia jövőre megrendezhető.

– hangsúlyozta japán újságírók előtt egy hétfői sajtóbeszélgetésen, majd hozzátette: a vírusnak otthon és külföldön is ellenőrzés alatt kell állnia a játékok megrendezéséhez. Egy olimpiára ugyanis “meg kell hívni a sportolókat és a szurkolókat a világ minden tájáról”.

Japán jövőre talán már képes lehet kezelni a járványt, legalábbis nagyon remélem, hogy képesek leszünk, de nem tudom, hogy ez a világ minden pontján így lesz-e. Emiatt pesszimista vagyok a jövő nyári rendezéssel kapcsolatban.

– tette hozzá a professzor, aki azt is elárulta: ha sikerül komoly előrelépését felmutatni a járványügyi helyzet kezelésében, akkor is szigorú korlátozó intézkedésekkel, nézők nélkül, tovább limitált sportolói és kísérői létszámmal lehetne létjogosultsága a 2021-es ötkarikás játékoknak.

Kentaro Iwata nem az első kritikusan nyilatkozató szakember a tudományos közösségből. A hétvégén nagy médiafigyelmet kapott az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora, Devi Sridhar, miután egy nyilatkozatában kijelentette: amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális.

Hirdetés