Hirdetés
Archivum

A török, a spanyol, a francia és az olasz listavezetõt is látjuk az EK-ban:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön immár a második forduló elsõ felvonása következik az Európa Kupa idei rájátszásában. A Szekszárd – Bydgoszcz és a DVTK – Galatasaray párharcok csütörtökön kezdõdnek, ezeket késõbb vezetjük fel. Most nézzük meg röviden a többi párharcot, hiszen európai topligák listavezetõit is láthatjuk.

Rendkívül erõs az Európa Kupa idei mezõnye. Nem alaptalanul méltatják a szakemberek a sorozatot, hiszen meghatározó bajnokságok topcsapatai veszik végre komolyan maximális eredményorientáltság mellett a második számú kontinentális kupát. Ez pedig nagyon fontos a nõi szakágnak. Az elõbbiekben leírtakat erõsíti meg, hogy láthatjuk a török (Cukorova), a spanyol (Girona), a francia (Lyon) és az olasz (Reyer Venezia) listavezetõt is.

A török bajnokságban veretlen, bombaerõs kerettel rendelkezõ Cukorova egy hazai riválissal a Besiktas-sal mérkõzik. A többek között Iagupova, Ndour, Gray trió nevével fémjelzett Cukorova és a Kelsey Mitchell, illetve Bahar Caglar féle Besiktas rutinos klasszisokat felvonultató ütközet. Nem életbiztosítás ez a párosítás a Cukorovának. Különösen úgy, hogy a bajnokságban is nagy csatában, mindössze 77-69-re verték a Besiktas-t. A spanyol ligát vezetõ Gironára az MBA Moszkva vár. Nagyon jó formában van a katalán együttes, így egyértelmûen esélyes. Klasszikus spanyol stílust visznek szoros védekezéssel, nagy sebességû játékkal, leindításokkal. A moszkvaiakat sem szabad azonban lebecsülni. A hiányos felállású Botas-t búcsúztatták az elsõ körben, de például hétvégén a Dinamo Kurszkot is megszorongatták a bajnokságban.

Az olasz tabellát vezetõ Reyer Venezia vívja a második kör csúcsrangadóját. Az idei évre jelentõsen megerõsített és a francia élvonalban is magabiztosan menetelõ Lattes Montpellier-vel mérkõznek. A gallok veretlenül hozták le a csoportkört. Ha hétvégén nem kapnak ki a bajnokságban a Carolo Basket alakulatától, most arról beszélnénk, hogy tökéletes a szezonjuk. Így „csak” kiváló. Az ausztrál Sami Whitcomb kiemelkedõ formát mutat, de talán õk rendelkeznek a legerõsebb francia maggal (Ciak, Miyem, Tchatchouang, Bernies, Duchet). Mellettük pedig olyan légiósok teszik teljessé a keretüket, mint a szlovén Trebec, az ukrán Malashenko vagy éppen Taylor Wurtz. A Reyer-t a DVTK ellen már hazánkban is láthattuk. Jolene Anderson, Anete Steinberga, Marie Gulich a légiós-igazolásaik közül egyre jobb formába lendülnek. Ezt a Landes kiejtésekor is bizonyították. A másik oldalról viszont az olasz mag hullámzó teljesítményt nyújtott eddig, helyenként igen sok hiba látható náluk. Emiatt nem tudták kifutni azt a szezont az elmúlt hónapokban, amiben bíztak.

A francia elsõ Lyon a lengyel Gorzow alakulatával mérkõzik. A sztárcsapatok közül talán nekik lesz a legkönnyebb dolguk. A hétvégén a Bourges verték. A WNBA-bõl ismert Alysha Clark mellett Julie Allemand, Michelle Plouffe, Clarissa Dos Santos vagy éppen Fatimatou Sacko klasszisa a végsõ gyõzelemre is esélyessé teszi õket. A Gorzow már pénteken kiesett a Lengyel Kupa hatos döntõje alkalmával, így volt idejük regenerálódni. Ugyanakkor két amerikai légiósuktól, Sharnee Zoll-Norman-tól és Ariel Atkins-tól extraklasszis teljesítmény kell, hogy legyen bármi esélyük. A további párosításokat tekintve az MBK Ruzomberok és a Tarbes csatája is érdekes lehet. A Szlovákiában veretlen rózsahegyiek az elsõ körben a Krasznojarszkot búcsúztatták meglepetésre. A Tarbes felemás szezont fut, a bajnokságban mindössze 10. helyen állnak. Az EK-ban viszont az összes meccsüket megnyerték idén. A Wisla Krakow – Nantes párosítás hasonlóan megjósolhatatlan. A krakkóiak rutinos légiósokat vonultatnak fel, de a Nantes szervezett játékkal egy lengyel gárdát, a Torun-t már kiejtett.

Menetrend

Január 23., szerda
17:00 MBA Moszkva – Spar Citylift Girona
18:00 MBK Ruzomberok – Tarbes GB
19:30 Nantes Reze – Wisla Can-Pack Krakow
19:30 Reyer Venezia – Lattes Montpellier

Január 24., csütörtök
17:00 Besiktas – Cukorova
17:30 Galatasaray – Aluinvent DVTK
18:00 Artego Bydgoszcz – Atomerõmû KSC Szekszárd
20:00 Lyon ASVEL Feminin – InvestInTheWest ENEA Gorzow

Hirdetés