Hirdetés
Archivum

A törökök ellen kezd a burgos-i tornán válogatottunk:

:

Hirdetés

Szombaton a Spanyol Kosárlabda Szövetség rendezésében Burgosban nemzetközi felkészülési torna veszi kezdetét. Ennek elsõ elõdöntõjében a magyar válogatott Törökországgal mérkõzik. Székely Norbert szövetségi kapitánnyal már közöltünk interjút felvezetésként, most ismerkedjünk meg egy kicsit szombati riválisunkkal.

 

Fotó: TBF

Fotó: TBF

A Törökország elleni találkozó nem csak olyan szempontból lesz fontos, hogy több, mint 20 edzés után elõször próbálhatja ki magát formálódó válogatottunk mérkõzés-szituációban. A törökökkel ugyanis az Európa-bajnokságon egy csoportba kerültünk és Nis városában június 30-án várhatóan kõkemény tétmeccset vívunk velük. Lapunknak Székely Norbert elmondta csütörtökön, hogy a magyar válogatott egy olyan emberközpontú csapat, amelyiknek kifejezetten hasznára válik, ha tapasztalatot szerez egy olyan rivális ellen, akikkel kiélezett szituációban is megmérkõzik.

Az elsõ felkészülési találkozókat minden világverseny elõtt más szemmel érdemes nézni, mint azokat, amiket két-három hét múlva vívnak a csapatok. Most még minden nemzeti válogatott igen bõ kerettel dolgozik és a biztos oszlopok mellett azokat a játékosokat, posztokat tesztelik a szakmai stábok, ahol még kérdõjelek mutatkoznak. Ez egy teljesen természetes része a kiválasztási folyamatnak. Ennek megfelelõen várhatóan nem csak a mieinknél, de a török oldaon is több felállást próbálnak ki. Riválisuknál ráadásul még nem dõlt el a honosított hely sorsa sem. A szeptemberi Világbajnokságon lehetõséget kapó Quanitra Hollingsworth mellett Kiah Stokes is ott van az edzõtáborban a kerettel. Náluk ez egy bevett szokás, korábban Hollingsworth Latoya Sanders-szel volt párban honosított és közöttük variált az akkori stábjuk.

Ha a Világbajnokság szóba került, ellenfelünknél azóta váltás történt a szövetségi kapitányi poszton. Megköszönték az igencsak nagy hazai és nemzetközi elismertségnek örvendõ Ekrem Memnun munkáját és helyére visszatért a korábbi sikerkapitány Ceyhun Yildizoglu. Mivel a mindenkori török kapitányok mozgástere igencsak szûk a nemzetközi szinten bevethetõ és minõségi percekkel rendelkezõ játékosok terén, így összeállításban nem hozott markáns változást ez a csere sem. A Tenerifén látott csapatból nincsen a bõ keretben a meghatározó embereik közül a sérült Olcay Cakir. A VB nem sikerült nekik igazán jól, a célkitûzés a nyolc közé jutás volt, de végül 10. helyen zártak. A rutinos Hollingsworth, Alben duó mellett a feltörekvõ 1995-97-es generációból az erõs testalkatú 189 cm magas Tilbe Senyurek tudott egyedüliként elõrébb lépni 9.8 pont, 6.3 lepattanó átlagával.

Fotó: TBF

Fotó: TBF

Yildizoglu egy védekezõbb felfogású edzõ, ahol nagyon szigorú szervezettséget, keménységet követel meg, miközben támadásban szeret szabadabb kezet adni játékosainak. Tekintve, hogy a VB után éppen a védekezés miatt bírálták a csapatot, érthetõ a kinevezése. Felpuhultak, a második legkevesebb szerzett labdájuk nekik volt a tornán és átlagban közel 70 pontot kaptak. A korábbi nagy generációjuk Yildizoglu-val Eb-döntõt vívott és egy labdára volt az olimpiai elõdöntõtõl. Nagy kérdés, hogy ezzel a mostani állománnyal mire megy. Egy korábbi nyilatkozatában az elsõ hat helyet és az olimpiai selejtezõ elérését fogalmazta meg célkitûzésként. A törökök a mieinkhez hasonlóan az elsõ mérkõzéseiket vívják a hétvégén. Õk is pénteken érkeztek meg Burgosba, ahol egy edzést vezényelt a szakvezetésük.

Törökországban hagyományosan elhúzódott a bajnoki szezon. Május 15-én úgy kezdtek, hogy a finálét vívó Cukurova és a Fenerbahce játékosai még nem álltak rendelkezésre. Május 20-án utaztak Szlovéniába, ahol a festõi Kranjska Gora volt a bázisuk. Itt egyhetes edzõtábort teljesítettek, mely során már a teljes keret megmutathatta tudását. Az elsõ keretszûkítésre is sort kerített a szakmai stábjuk. Nem született meglepetés, a három elõzetesen is kommunikált sérültjük Gökºen Fitik, Merve Aydin és Melis Gülcan került ki. Mindegyiküket megnézte a szakvezetés, de nincsenek olyan formában, hogy bevethetõek legyenek. A törökök az elmúlt napokat Isztambulban töltötték. Csütörtökön a helyi szövetség elnöke, az egykori zseniális játékos Hidayet Türkoğlu látogatta meg az együttest.

Hirdetés