Hirdetés
USA

A UConn ellen lép pályára az Egyesült Államok válogatottja:

:

Hirdetés

A hétvégén Hartfodban munkába állt az Egyesült Államok válogatottja, mely hétfőről keddre virradóra az egyik legsikeresebb egyetemi női kosaras szakmai program csapatával, a UConn alakulatával vív felkészülési mérkőzést.

Az Egyesült Államok válogatottja rendelkezik olimpiai kvótával, de tét nélkül a novemberi előselejtezőn és az előttünk álló februári selejtezőn is pályára kell lépniük. Belgrádban a házigazda Szerbia, Mozambik és Nigéria lesznek a riválisaik. Az USA Basketball kötelékében dolgozó szakemberek kifejezetten örültek az eredménykényszer nélküli, de mégis kötelező programnak. Ennek megfelelően ugyanis bele vannak kényszerítve, hogy a játékosok leterheltsége ellenére legyenek válogatott összetartások szezon közben is. Ezzel pedig egy kicsit tudják ellensúlyozni azt a hátrányt, hogy az európai riválisok vagy Ausztrália jóval többet tudnak készülni. Nyáron a tokiói rajt előtt mindössze kéthetes összetartást vezényelhet Dawn Staley.

A két FIBA torna köré az USA Basketball egyetemi turnét kötött le. Ősszel a Stanford ellen 95-80-as, az Oregon State otthonában 81-58-as sikert arattak. A Texas A&M gárdáját 93-63-ra verték, de a Sabrina Ionescu vezette Oregontól 93-86-ra kikaptak. Ezzel két évtizedes sorozat tört meg és a válogatott 1999 után veszített ismét egyetemi csapattal szemben. Hasznosak ezek a mérkőzések. Egyrészt a népszerűsítés szempontjából, mivel a közönség imádja és az egyetemi csapatok bázisa, illetve a szurkolói érzelmi kötődése is sokkal nagyobb, mint a WNBA együtteseké. Másik oldalról pedig ezek a csapatok teljesen más stílust képviselnek és fel lehet ellenük készülni arra, ami egy nagy tornán jöhet.

A UConn elleni meccs számtalan tekintetben pikáns. Geno Auriemma volt az Egyesült Államok válogatottjának előző vezetőedzője és az általa irányított egyetemi szakmai program összesen kilenc olimpiai bajnokot nevelt ki a sportágnak eddig, ami példátlan. A jelenlegi bő keretben Sue Bird, Tina Charles, Katie Lou Samuelson, Breanna Stewart és Diana Taurasi a UConn-növendék. Közülük egyébként Charles, Taurasi és Stewart csak ezt a meccset vállalták. Ők Belgrádba nem jönnek, de ettől még az olimpián ott lehetnek. Sőt Sue Bird és Diana Taurasi az ötödik olimpiájára készül, amivel beérhetik a csúcstartó Teresa Edwards-ot. Talán Edwards nevét senkinek sem kell bemutatni, 1984 és 2000 között minden alkalommal ott volt az ötkarikás játékokon. Bird 39, Taurasi 37 éves. Jó eséllyel az utolsó olimpiájuk lehet a mostani. A vasárnapi sajtónyilvános edzésen Bird megjegyezte a Hartfod Courant munkatársának, hogy egyelőre még csak az a cél, hogy bekerüljön az utazó csapatba. Dawn Staley és stábja nem fogalmazott meg fiatalítási szándékot, de ilyen késői pályafutás szakaszban fokozott a sérülésveszély.

Fotó: USA.Basketball

A UConn 2016 óta nem nyert bajnoki címet, kezdenek az üldözők stabilan felzárkózni. Sokan ezt annak tudják be, hogy a rájátszásig nincsenek komoly kihívói a csapatnak. Nem véletlen, hogy konferenciát váltanak jövőre, de már idén is egy sokkal erősebb téli naptárat állítottak össze. A Notre Dame elleni decemberi fellépés után a Baylor, a Tennessee és az Oregon is a riválisaik között szerepel. Ebbe a sorba illeszkedik a válogatott elleni meccs. Geno Auriemma abba bízik, hogy ezek a találkozók jobban felkészítik tanítványait a tavaszi feladatokra. Az esti meccs előtt a 2009-2010-es időszak legjobbjait köszönti a UConn. A maiak között is lehetnek hozzájuk hasonló nagyon szép pályafutások: Christyn Williams, Crystal Dangerfield vagy éppen Megan Walker statisztikái remekek. Európai szemmel pedig a lengyel Anna Makurat szereplése a különleges. Éppen szombaton ért el 24 pontot nyolc triplát értékesítve.

Hirdetés